x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Ziua Marinei 2023. Tradiții și obiceiuri în porturile românești

Ziua Marinei 2023. Tradiții și obiceiuri în porturile românești

de Redacția Jurnalul    |    14 Aug 2023   •   20:30
Ziua Marinei 2023. Tradiții și obiceiuri în porturile românești

Ziua Marinei se sărbătorește pe 15 august încă din anul 1902, în aceeași zi cu Adormirea Maicii Domnului, aceasta fiind de altfel și ocrotitoarea marinarilor. 

Iată cum este întâmpinată Ziua Marinei în porturile din România:

 - Ridicarea pavilionului este un moment solemn care marchează începerea ceremoniei militare din zilele de sărbătoare în Forțele Navale Române.

 - Lansarea unei coroane de flori este un obicei care cinstește memoria eroilor marinari căzuți la datorie pentru patrie.

 - Parada navală este realizată de nave fluviale de luptă care  fac demonstrații și exerciții. Sunt expuse și nave civile cu diferite destinații, scrie 

 -  Sosirea lui Neptun,  stăpânul mărilor și oceanelor și zeul fluviilor. Ceremonia sosirii lui declară deschise jocurile marinărești pe apă și botezul marinarilor, scrie romaniamama.ro.

Totodată, se mai desfășoară jocuri și întreceri marinărești, concursuri de înot, cu bărci, caiac-canoe, demonstrații de sărituri în apă, aruncarea colacului de salvare, vânătoarea de rațe, vizitarea navelor de luptă.

Au loc și programe artistice, retragerea cu torțe și focuri de artificii.

Ziua Marinei 2023 se află la edicția 121 și vor avea loc evenimente orgnaizate de Statul Major al Forțelor Navale la Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București.

Ziua Marinei

×
Subiecte în articol: ziua marinei 15 august porturi