DE LA OM LA OM
Nu cred ca exista vreun om care sa nu se fi lovit in viata lui de zvonuri. Am incercat sa aflu ce este zvonul si am descoperit ca el reprezinta cea mai veche, dar si cea mai puternica arma.
DE LA OM LA OM
Nu cred ca exista vreun om care sa nu se fi lovit in viata lui de zvonuri. Am incercat sa aflu ce este zvonul si am descoperit ca el reprezinta cea mai veche, dar si cea mai puternica arma.
Cu un simplu zvon poti distruge o banca; poti crea panica pentru atingerea mai multor scopuri de natura economica, politica sau sociala. Cu un simplu zvon poti face praf munca de o viata a unui om sau, de ce nu, viata personala a acestuia.
PLASARE OPTIMA. Zvonul se propaga de la om la om cu mare usurinta si cu o viteza uluitoare. E de ajuns o vorba bine plasata la urechea cuiva, si scopul poate fi atins in timp-record. Cu ajutorul zvonului se pot manipula mase de oameni. E suficient sa ne amintim de Revolutia din 1989 si cred ca exemplul este mai mult decat elocvent. Zvonul se foloseste pe cale militara pentru a oferi informatii false inamicului. Cred ca zvonul nu se loveste de nici un fel de xenofobie. Se pare ca nu exista nici o diferenta intre popoare. Toate pot fi manipulate cu succes cu ajutorul zvonului. Interesant mi se pare ca 44% din cei cu varste intre 18 si 30 de ani nu isi amintesc ultimul zvon pe care l-au auzit, spre deosebire de 35% dintre ei care isi amintesc. Nici 43% din cei cu varste intre 31 si 55 de ani nu isi amintesc ultimul zvon pe care l-au auzit, totusi exista 40% care isi amintesc. 52% din cei peste 56 de ani nu isi aduc aminte deloc ultimul zvon auzit. Zvonul pe care si-l amintesc 15% din cei cu varste intre 18 si 30 de ani este legat de cresterea de preturi, impozite si taxe, 11% din cei cu varste intre 31 si 55 de ani spun ca ultimul zvon era despre schimbarea guvernului sau demisia acestuia.
VORBE, VORBE... Totusi cum se explica faptul ca, desi toti oamenii sunt tentati sa barfeasca si sa lanseze zvonuri, doar putini recunosc ca au facut vreodata asa ceva. La intrebarea daca au lansat vreodata un zvon, 78% din cei cu studii sub liceu spun ca nu, la fel 70% din cei cu studii liceale si 71% din cei cu studii peste liceu. 72% din barbati spun ca nu au lansat niciodata un zvon, la fel si 76% din femei. 62% din cei cu varste intre 18 si 30 de ani afirma ca nu au lansat niciodata un zvon, la fel si 74% din cei cu varste intre 31 si 55 de ani, dar si 80% din cei peste 56 de ani.
|
GREU DE ALES INTRE ZVONURI39% dintre cei care locuiesc in mediul urban spun ca isi amintesc ultimul zvon pe care l-au auzit, la fel si 33% dintre cei cei care locuiesc in mediul rural. Dar 44% din cei din mediul urban si 49% din cei din mediul rural nu isi amintesc ultimul zvon pe care l-au auzit. Totusi 66% din cei de la oras si 64% din cei de la sat indica alte zvonuri decat remanierea Guvernului, retinerea pasapoartelor, cresteri de preturi, impozite si taxe. Citește pe Antena3.ro ULTIMUL ZVON, CINE STIE? ROMANII NU-SI AMINTESC DE ELIn marea lor majoritate romanii nu isi amintesc ultimul zvon pe care l-au auzit. 49% din cei cu venituri sub medie nu isi aduc aminte ultimul zvon, la fel si 40% din cei bogati, doar 33% din cei din prima categorie si 43% din a doua categorie reusind sa scotoceasca prin memorie si sa gaseasca vreun zvon pe acolo. 66% din cei cu venituri sub medie indica alte zvonuri decat remanierea Guvernului, cresteri de preturi si alegerile anticipate, la fel si 64% din cei bogati. 75% din cei saraci afirma ca nu au lansat niciodata un zvon, la fel si 71% din cei cu bogati. 48% din cei cu studii sub liceu nu isi amintesc ultimul zvon. Totusi 32% din ei isi amintesc bine cel mai recent zvon si 72% din aceeasi categorie indica alte zvonuri decat alegerile anticipate sau cresterile de preturi. 38% din cei cu liceu spun ca isi amintesc ultimul zvon, spre deosebire de 45% din ei care nu isi amintesc, iar 61% indica alte zvonuri in afara de demisia Guvernului. Si cei cu studii peste liceu sunt impartiti, 44% spun ca isi amintesc, 44% spun ca nu isi amintesc ultimul zvon. PIERDUT MEMORIE, NU DAM RECOMPENSASe pare ca mai toti rezidentii zonelor istorice ale Romaniei nu au lansat un zvon in viata lor. 84% din moldoveni sustin cu tarie ca nu au lansat niciodata un zvon, la fel si 70% din munteni, 41% din dobrogeni, 74% din olteni, 59% din banateni, 75% din transilvaneni, 86% din cei din Crisana Maramures si 66% din bucuresteni. Peisajul devine interesant atunci cand descoperim ca 52% din moldoveni nici nu isi amintesc ultimul zvon pe care l-au auzit, la fel 44% din munteni, 72% din dobrogeni, 50% din olteni si 41% din transilvaneni. Majoritatea rezidentilor din zonele istorice ale Romaniei indica alte zvonuri decat remanierea Guvernului, cresterile de preturi, taxe, impozite, retinerea pasapoartelor si alegerile anticipate. |