x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Ea are de toate, el doar barbatia

Ea are de toate, el doar barbatia

25 Iul 2005   •   00:00
TINERETE FARA BATRANETE
"Oamenii de rand" - spune Goethe in Wilhelm Meisters Lehrjahre - nu se tem de nimic mai mult decat de inteligenta. Ar trebui sa le fie frica de prostie daca ar intelege ce anume este teribil. Dar inteligenta ii incomodeaza si trebuie tinuta la o parte, pe cand prostia e numai stricacioasa si peste acest lucru treci cu rabdare", scrie Thomas Mann in "Patimirile". In sondajul nostru, barbatii nu se tem de femeile inteligente. Ba, dimpotriva, sunt atrasi de inteligenta feminina in proportie de 76%. Iar pe femei, in proportie de 80%, nu le incomodeaza inteligenta masculina.

Insa, atunci cand si-au ales sotul (sotia) sau prietenul (prietena), a fost mai important personalitatea - 65%, fizicul - 18%, iar inteligenta doar 9%. Cu alte cuvinte, el (ea) sa aiba caracter, sa aiba fizic (adica, sa arate intr-un fel), iar inteligenta sa nu primeze. Daca sunt intrunite toate aceste conditii de baza, atunci se naste un cuplu ideal. Cu personalitate si... fizic. Bine ca barbatii din zilele noastre nu sunt pusi sa aleaga intre spanzuratoare si casatorie! "Fiecare a auzit povestea celui din Picardia, care, pe scara spanzuratorii, cand i se aduse o fata ca sa fie scutit de moarte daca o ia de sotie, dupa ce a privit-o bine, vazand ca e schioapa, spune: Ă«Trage, trage, nu vezi ca e schioapa?Ă»", povestea filosoful Michel de Montaigne in eseurile sale. Pe de alta parte, avem cazul celebru al filosofului Socrate care s-a casatorit cu cea mai rea femeie care se putea imagina la vremea aceea, celebra Xantipa. Intrebat de discipoli de ce a facut aceasta alegere si de ce persista in "gresala", Socrate ar fi raspuns imperturbabil ca mariajul lui este un permanent exercitiu de filosofie si ca rautatea sotiei il ajuta sa se mentina intelept. Dar, cum nu toata lumea e ca Socrate, nu recomandam nimanui un asemenea exercitiu.

BOGATIE. Surpriza cea mai mare abia acum vine: femeile s-ar casatori cu un tanar cu putini bani, in proportie de 67%, iar cu un barbat in varsta, dar cu multi bani, in proportie de 16%. Nietzsche ne avertizeaza in "Humain, trop humain" ca, de la o anumita varsta incolo, maritisul dauneaza intelectului: "Casatoria este o institutie necesara intre 20 si 30 de ani. Utila, dar nu necesara, de la 30 la 40 de ani. Mai tarziu ea devine de obicei daunatoare si duce la decadenta intelectuala a omului". Sa fi stiut femeile care au participat la sondaj de semnalul de alarma tras de Nietzche?! Ori, pur si simplu, au descoperit ca tineretea si saracia fac casa mai buna decat batranetea si bogatia? Sau - de ce nu? - or fi fost atat de bogate si de tinerele, incat nu le trebuia decat un barbat sarac... Ca bine le mai zicea Tudor Arghezi in "Pravila de morala practica": "Saracia nu e nici rusinoasa, nici cu neputinta de rabdat, daca e sa vorbim adevarat. E numai imorala... E o saracie de bunavoie, a calugariei, care-i o saracie mincinoasa... A sti sa fii sarac este a sti sa te marginesti, si saracia marginita constituie o avere, singura avere care da un somn linistit, o viata cu tempo lent, cum trebuie sa ramaie viata, si o perina capului buna".

SLABA SI CU SUFLET. Daca femeile prefera un barbat tanar si sarac, sa vedem ce fel de femeie prefera mai degraba barbatii. Slaba (40%), mai plinuta (32%), care poarta fusta scurta (44%), care poarta fusta lunga (22%), care poarta pantaloni (17%). Asadar, femeile mai plinute ii atrag mai putin pe barbati. Cand au facut aceasta alegere, intervievatii or fi luat in calcul si sufletul? "Un trup diform si un suflet ales sunt ca otetul si uleiul, care, oricat ar fi de bine amestecate, raman separate la gust. Nu produc un element nou. Trupul continua sa provoace dezgust, iar sufletul placere, fiecare de partea lui". Aceasta decoperire ii apartine scriitorului german Lessing.

DE VIITOR. Sa recapitulam. Barbatii vor o femeie inteligenta, slaba, care poarta fusta scurta. Dar, atunci cand si-au ales nevasta, au cautat sa aiba caracter si sa nu fie prea inteligenta. E clar, interesul poarta fesul. "O femeie este ingrijorata de viitorul ei pana cand gaseste un barbat. In vreme ce un barbat este ingrijorat de viitorul sau atunci cand a gasit o femeie" (Henry James). In cele din urma, fiecare gaseste ceea ce cauta sau ceea ce merita. Dar sa nu uitam ce-si doresc femeile: un tanar fara bani pe care sa-l ia de barbat. Dar vorba lui Oscar Wilde: "Sunt doua tragedii in viata: una este ca sa nu ti se implineasca dorintele, si a doua ca sa ti se implineasca". p>
Va atrag femeile inteligente?
  • Reprezentantii sexului tare prefera mai degraba o femeie care poarta fusta scurta. Dar, atentie! Inteligenta nu trebuie sa fie egala cu lungimea fustitei. Adica, sa fie mini.
  • In proportie de 25%, barbatilor le este indiferent daca femeile sunt slabe sau mai plinute.
  • Click pentru a mari imaginea

    Va atrag barbatii inteligenti?
  • Reprezentantele sexului frumos prefera sa se casatoreasca cu barbati in varsta cu multi bani doar in proportie de 16%. Cei tineri si saraci sunt cei mai cautati pretendenti.
  • Istetimea potentialului partener este cu 4% mai apreciata de femei decat de barbati.
  • Click pentru a mari imaginea

    HAINELE SUNT DOAR PSEUDONIMELE NUDULUI


    "Zdrentele, cusurul gasit de lume saraciei, sunt vesmantul
    cersetorului, frumoasele insemne ale profesiunii sale,
    dreptul sau, uniforma sa, randul de haine cu care se arata
    in lume. Nu este niciodata demodat"
    Charles Lamb

    "Daca o femeie urata ajunge sa fie iubita, ea nu poate fi iubita decat nebuneste, caci ajunge sa se faca iubita ori printr-o ciudata slabiciune a iubitului ei, ori prin alte farmece, mai trainice si mai de neinvins decat ale frumusetii", a descoperit scriitorul francez Jean de La Bruy"re (1645-1696). Iar poetul german Heinrich Heine considera in secolul al XIX-lea ca "la o femeie, uratenia este jumatatea drumului spre virtute". In schimb, "un barbat de mare spirit si de duh, cunoscut ca atare, nu e urat nici daca are trasaturi pocite. Sau daca e urat, nu-ti lasa aceasta impresie", era de parere, de aceasta data, francezul Jean de La Bruy"re. Bine ca au fost inventate vesmintele! Care mai ascund, (cateodata, e adevarat) imperfectiunile. Din sondajul nostru reiese, in proportie de 66%, ca de multe ori hainele pe care le imbracam ne pot arata mai atractivi fizic decat suntem in realitate. Doar 27% dintre intervievati sunt de parare ca, daca nu esti atractiv, poti sa pui orice haine pe tine ca tot nu te schimba. Pentru acest segment, zicala "haina il face pe om" n-are nici o valoare. Va mai aduceti aminte de croitorul iscusit din povestea lui Hans Christian Andersen, "Hainele imparatului"? Cum l-a convins pe imparat sa apara in fata poporului, imbracat in straie atat de fine, incat nici nu le simtea, cand el, de fapt, era gol pusca! Tudor Musatescu a fost si mai iscusit cand a "croit" urmatoarea definitie: "Hainele sunt pseudonimele nudului".

    CELE TREI FIICE ALE REGELUI


    "O anecdota istorica spune ca un sef al bisericii ii imputa regelui Richard Inima de Leu defectele sale: Ă«Sire, aveti trei fete care va costa scump si de care ar fi foarte bine daca ati scapa. Ambitia, avaritia si luxuraĂ». Regele i-a raspuns: Ă«Atunci sa le maritam. Sa dam ambitia templierilor, avaritia calugarilor si luxura episcopilor. Si sunt sigur de mai inainte de consimtamantul partilorĂ»". (E. Barbu, "Caietele Principelui")

    FETELE FRUMOASE LE MARITAU PE CELE SLUTE


    "La babilonieni, in fiecare sat, o data pe an se tinea urmatoarea sarbatoare: cate fete erau de maritat, toate erau stranse la un loc si in jurul lor se asezau roata o multime de barbati. Ridicandu-le in picioare, un crainic le scotea la vanzare pe fiecare in parte. Inceputul se facea cu cea mai frumoasa dintre toate, apoi, dupa ce fata era vanduta la mezat pe bani buni, era strigata alta, care venea la rand, ca frumusete, dupa prima. Vanzarea se facea in vederea casatoriei. Tinerii babilonieni in varsta de insuratoare, cati erau bogati, intrecandu-se unii pe altii, isi cumparau la mezat cele mai frumoase fete. Tinerii din popor, si ei buni de insurat, care n-aveau ce face cu o infatisare frumoasa, luau fetele mai urate, dar totodata ceva bani. Caci, de indata ce ispravea cu vanzarea celor frumoase, crainicul obisnuia sa ridice pe cea mai sluta, sau chiar pe una schiloada - daca era vreuna - si-i striga numele, intreband cine voia s-o ia de nevasta, oferind totodata si cea mai mica suma de bani - pana cand o dadea celui care primea s-o ia si pentru banii aceia putini. Banii proveneau din vanzarea frumoaselor, si astfel cele frumoase le maritau pe cele slute si pe cele schiloade". (Herodot, "Istorii")

    CASATORIE LA PARIU


    Bajomi Lazar Endre (nascut in 1961) a relatat in "Montparnasse" cum s-a casatorit scriitorul francez Andre Salmon (1881-1969): "In primavara lui 1909, Salmon se insurase in conditii cu totul neobisnuite: facuse un pariu cu Apollinaire ca se va casatori cu prima femeie care le va iesi in cale. Intrand intr-o carciuma le-a aparut in fata o tiganca ingrozitor de urata. El a luat-o de nevasta, si femeia l-a terorizat decenii intregi". Asa-i trebuie, daca a vrut sa fie un om de onoare! Andre Salomn si-a respectat promisiunea, dar cu ce sacrificii. Sa fii terorizat de o sotie urata. Macar daca ar fi fost bogata.

    ×