PETRU NICA & CO
Petru Nica este soferul care a disparut intr-o noapte la volanul unei masini ce transporta nu mai putin de 100 de miliarde de lei. In numai o saptamana, Nica a fost arestat si cea mai mare parte a sumei, recuperata.
In dimineata zilei de 5 iulie 2004, pe la ora 4 si jumatate, o masina blindata intra in Bucuresti. Soferul Petru Nica si insotitorul Daniel Vlasceanu erau obositi dupa o noapte de munca. Masina blindata in care se aflau transporta fabuloasa suma de 100 de miliarde de lei, mai exact 88,4 de miliarde de lei si 33.396 de dolari. Banii fusesera colectati de cei doi, angajati ai firmei CPI Security, de la unele sucursale ale Bancii ABN Amro din Galati, Constanta si Ploiesti. La un moment dat, soferul Nica, il roaga pe insotitor, pe Daniel Vlasceanu, care era inarmat, sa-i cumpere un pachet de tigari. Cand insotitorul s-a intors cu tigarile, soferul disparuse cu masina cu tot.
ABANDONATA. Pe la ora 9 dimineata, masina blindata este descoperita in cartierul Baneasa, pe Strada Madrigalului, langa lacul Straulesti. Bineinteles, masina este goala, iar politistii isi dau repede seama ca in jaf nu este implicat numai un singur om si ca furtul a fost pregatit din vreme, pentru ca soferul nu putea pleca singur cu atata banet. Suta de miliarde era ambalata in 16 saci care cantareau in total cam 300 de kilograme.
Soferul Petru Nica, devenit repede principalul suspect, era angajat la firma SC International CPI Security de un an, timp in care se dovedise un fel de angajat model. Nu avusese pana atunci nici un fel de probleme cu oamenii legii, cu alte cuvinte, avea un cazier curat ca lacrima. Era prietenos, muncitor si baiat de gasca cu toata lumea. Dupa ce i-au aflat numarul telefonului mobil, politistii l-au sunat, dar Nica isi inchisese celularul. Nica era insurat, dar sotia nu stia nimic despre planurile barbatului. Pana una, alta, politia descopera primele nereguli: firma care transporta bani nu era autorizata sa faca astfel de operatiuni dintr-un judet in altul. Potrivit legii, conducerea firmei trebuia sa aiba la fiecare transport cel putin doi insotitori inarmati, iar o alta echipa trebuia sa escorteze transportul. SC International CPI Security este amendata cu 10 milioane de lei, dar conducerea acesteia deschide o investigatie proprie si apeleaza la o firma internationala specializata in investigarea acestor tipuri de furturi. Concluzia este ca Petru Nica n-a lucrat in nici un caz de unul singur si ca disparitia banilor era rezultatul unui plan minutios. Petru Nica se angajase la firma respectiva, in acel post, in urma cu un an, tocmai pentru ceea ce realizase in dimineata zilei de 5 iulie a anului trecut. Suspect este si insotitorul lui Nica, Daniel Vlasceanu, dar politistii, dupa ce il testeaza cu poligraful, il scot din calcul. Intre timp, oamenii legii nu stau cu mainile in san si deznodamantul intarzie doar o saptamana.
Citește pe Antena3.ro
|
IONELA POPAIntregul furt al secolului a devenit curand un adevarat show, nelipsit de momente comice. Petru Nica, barbatul de 30 de ani, care a plecat cu atata usurinta cu o masina plina de bani, nu avea antecedente penale. Sotia lui nu stia nimic si, desi era insarcinata in luna a opta, sarcina nu a impiedicat-o sa agreseze niste reporteri de televiziune cam insistenti. Ionela Popa, prietena lui Gabriel Velescu, alias Gabi Grasu, parea ea insasi aterizata dintr-o telenovela. Pe parcursul anchetei, Ionela s-a dovedit un personaj destul de important in actiunile de dupa jaf ale complicilor. In primul rand, ea l-a ascuns pe Nica in primele trei zile de dupa furt. In casa din Colentina stateau ascunsi cei trei, iar Ionela era singura lor legatura cu lumea de afara: ea era singura care iesea din casa. Dupa trei zile, temandu-se ca nu cumva sa le fie descoperit barlogul, hotii au hotarat ca Petru Nica trebuia mutat in alta parte. Pentru ca tot aveau atatia bani la dispozitie, hotii n-au mai inchiriat nimic, ci s-au gandit ca sunt destul de instariti pentru a cumpara o ditamai vila la Snagov. Casa urma sa fie achizitionata pe numele Ionelei. La Snagov a fost mutat Nica si jumatate din banii furati. Casa nu era racordata la reteaua de energie electrica, iar Nica a locuit, pana la capturare, pe intuneric. Cea care ii aducea de mancare a fost tot Ionela Popa. |
|
RECOMPENSA PENTRU POLITISTIDupa prinderea lui Petru Nica si a prietenilor sai, 12 politisti au fost premiati de catre Marian Saniuta, pe atunci ministrul Administratiei si Internelor. Recompensele pe care cei 12 le-au primit pentru profesionalismul lor au totalizat valoarea de 140 de milioane de lei. Nu numai ca au incasat prime, dar ministrul le-a promis ca unii vor fi si avansati in grad. Politistii au reusit intr-adevar, in numai o saptamana de la comiterea jafului secolului, sa prinda autorii, complicii si mai ales sa recupereze cea mai mare parte a banilor disparuti. |