x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Intrarea in Ierusalim

Intrarea in Ierusalim

06 Mar 2006   •   00:00
TRIUMFUL
Cu o saptamana inainte de marea Inviere sarbatorim Intrarea Domnului in Ierusalim sau Floriile.

Sfantul Evanghelist Matei scrie despre intrarea in Ierusalim: "Mergand deci ucenicii si facand dupa cum le-a poruncit Iisus au adus asina si manzul si deasupra lor si-au pus vesmintele, iar El a sezut peste ele. Si cei mai multi din multime isi asterneau hainele pe cale, iar altii taiau ramuri din copaci si le asterneau pe cale, iar multimile care mergeau inaintea Lui si care ve-neau dupa El strigau zicand: Osana Fiul lui David; binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului! Osana intru cei de sus! Si intrand El in Ierusalim, toata cetatea s-a cutremurat, zicand: Cine este Acesta? Iar multimile raspundeau: Acesta este Iisus, proorocul din Nazaretul Galileii." (Matei 21, 1-11).

OSANA! Sfantul Evanghelist Ioan, numit si Apostolul iubirii, relateaza momentul astfel: "Multime multa, care venise la sarbatoare, auzind ca Iisus vine la Ierusalim, au luat ramuri de finic si au iesit intru intampinarea Lui si strigau: Ă«Osa-na! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului, imparatul lui Israel!Ă»". Oamenii erau entuziasti pentru ca amintirea minunilor savarsite de Mantuitor le era proaspata in memorie, dar mai mult decat toate ii uimise invierea lui Lazar, cel mort de patru zile. Cine mai inviase vreodata mortii? Era firesc ca multimile sa fie curioase sa-l vada pe Cel care facuse aceasta minune. Mai-marii zilei insa strangeau invidie si ura, cautand prilej sa-L prinda si sa-L omoare pe Hristos. Dar El stia ca sfarsitul Sau pamantesc este aproape. Le-a spus Apostolilor: "A venit ceasul ca sa fie preaslavit Fiul Omului" (Ioan 12, 23), prevestindu-si nu doar Rastignirea, ci si Invierea. Stia ca va fi dat spre judecata de catre aceiasi oameni care acum il aclamau. Si mai ales cunostea viclenia carturarilor care nu intelegeau natura sa divina si vestirea Sa despre vesnica imparatie. Capeteniile poporului doreau un "Mesia" pamantesc, un conducator politic, nadajduind astfel c" vor scapa de asupritorii romani si vor fi un popor important. Aceeasi multime care acum isi arunca hainele la picioarele Lui va striga peste putin timp: "Rastigneste-L! Rastigneste-L!".

RAMURI DE SALCIE LA FLORII


Ramurile de salcie ce se impart in biserica in ziua de Florii simbolizeaza ramurile de finic cu care L-au intampinat in Ierusalim multimile. Incepand cu aceasta seara, in biserici incepe savarsirea slujbelor numite denii. Acestea evoca toate momentele importante petrecute in viata Mantuitorului intre ziua Intrarii triumfale in Ierusalim si pana la Invierea Sa din morti. Rememorarea acestor momente triste sunt prilej de constientizare a starii noastre de pacat din care putem iesi numai cu ajutorul lui Dumnezeu, Cel care s-a rastignit si a inviat pentru noi.

SARBATOAREA BUNEI VESTIRI A INTRUPARII LUI HRISTOS


Cand s-a implinit vremea izbavirii neamului omenesc de pacatul stramosesc si de toate celelalte pacate de dupa caderea omului din Rai, Domnul a randuit ca Fiul Sau, Cel Unul Nascut, sa se intrupeze si sa ia fire omeneasca; si luand asupra Sa toata neputinta noastra, toate pacatele noastre si rastignindu-le pe cruce, sa ne dea si noua bucuria de a fi, prin credinta, fii ai luminii in vesnicie. Implinindu-se, asadar, vremea, Ingerul Gavriil i-a vestit bucuria celei mai curate fiinte omenesti, Fecioara Maria: "Duhul Sfant se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema" (Luca 1, 35). Buna Vestire se praznuieste la 25 martie.

RUGACIUNI CATRE MAICA DOMNULUI


"Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu; cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita, fara de asemanare, decat serafimii; care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut. Pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim." (Axion). "Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, bucura-te, ceea ce esti plina de har, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau, ca ai nascut pe Mantuitorul sufletelor noastre." (Tropar din slujba Vecerniei).

×
Subiecte în articol: Ierusalim diverse