SASII
Sasii din Sibiu mai tin doar doua baluri, replici palide ale petrecerilor de altadata. Balul recrutilor, al copiilor, carnavalurile cu masti sunt amintiri.
Vers cu vers, cantecul ce le chema altadata la bal se leaga, acompaniat de aroma de cafea si prajituri, pe buzele sasoaicelor adunate la Casa parohiala. "Pregateste-ti pantofii, imbraca-te frumos, ca deja se anunta balul..." Katharienball, Marienball, balul recrutilor, al casatoritilor, al necasatoritilor, al copiilor, carnavalurile din Fasching... Sasoaicele care se mai aduna inca, in fiecare saptamana, cu un lucru de mana, in Casa parohiala a bisericii evanghelice din Sibiu, zambesc amintirilor care le arunca in vremea cand erau domnisoare confirmate si se invarteau in "valsul sortii".
AMINIRI. Sofia, Susana, Irmentraud, Ysa, Ilse, Helga, Christa... Cateva entuziaste, care n-au vrut sa plece din Sibiu. Majoritatea domnisoarelor de altadata, stranse in centura batuta cu pietre scumpe, tepene in mijlocul mai multor randuri de fuste si jupoane peste care se mandrea sortul si baticul de matase, a luat insa calea Germaniei, si au de mult nepoti.
La Sibiu, nu mai trece pe strada nici o fanfara. Si chiar daca prin minune ar rasari una, n-ar mai fi tinere sasoaice, cu ochi albastri si nasucuri pistruiate, s-o admire, in timp ce se mandresc cu filetul mestesugit sub care si-au strans cozile.
E drept, balul Katharinelor (Katharienball) si al Marienelor (Marienball) se mai tin inca la Sibiu, insa mai pastreaza doar o farama din atmosfera de altadata.
Intr-o dupa-amiaza geroasa, sasoaicele de la Casa parohiala au lasat cateva clipe lucrul de mana, au uitat si de ultimele stiri si comunitate, si, incet, cu amintiri legate in zambete, ne-au purtat la balurile din tineretea lor.
Citește pe Antena3.ro
Sasoaicele din Sibiu lucreaza impreuna in Casa parohiala |
Cand era copil, Sofia Weinhold s-a strecurat la bal, fara sa fie "confirmata" |
|
PENTRU RECRUTI, PENTRU ELEVIBalul Katharinelor se tine cu patru saptamani inainte de Craciun, iar Marienball - cu sase saptamani inainte de Pasti. Inainte de data la care plecau "ficiorii" in armata se organiza un bal al recrutilor. In prima zi de Craciun erau baluri pentru cei casatoriti. "Atunci, parintii ne lasau in grija vreunei domnisoare din vecini. A doua zi ii venea ei randul sa petreaca, deoarece era balul necasatoritilor", spune Susana Branzan. Pentru cei mici se tineau baluri la scoala, in perioada iernii.LA PADURE, CU GRATAR SI FANFARADe Sarbatoarea numita Mai-Al (dupa luna mai, in care se tine), sasii sarbatoresc sfarsitul primaverii. Vecinatatile mergeau in intampinarea ciurdei, care venea de la pascut, si impodobeau coarnele vacilor cu ghirlande de flori si panglici. Petrecerea se tinea in padure, unde alaiul pleca de dimineata, insotit de fanfara si gratare. Fiecare vecinatate avea vesela ei speciala pentru acest gen de petreceri in aer liber. In cazane mari, cele mai pricepute bucatarese din comunitate pregateau tocane. Copiii aveau propria petrecere. Se intreceau in curse in care tineau in gura, pe o lingura de lemn, oua nefierte sau alergau cu picioarele legate in saci. Pe o sfoara erau intinse cadourile. Fiecare copil il ochea pe cel pe care si-l dorea si incerca sa tina minte pozitia cadoului, pe sfoara. Caci, dupa ce admirau darurile, micutii erau legati la ochi si invartiti. Apoi, cu ochii acoperiti, trebuia sa indice cu mana cadoul pe care si l-au dorit. Cu putin noroc, il si nimereau.CARNAVALURILE DIN FASCHINGFasching-ul (perioada dinainte de Lasata secului) era vremea carnavalurilor mascate, cand sasii sarbatoreau iesirea din iarna. "Vecinatatile" o tineau intr-un dans si-un cantec. Nu lipseau nici piesele de teatru. "Intr-un an am pregatit o piesa care se numea Ă«La fantanaĂ». Asa de mare succes a avut, ca am plecat sa o jucam in mai multe vecinatati. Mergeam cu carutele. Ne-a prins o ploaie strasnica si ne-am imbolnavit toate", isi aminteste Sofia Weinhold. |