x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Lege pentru Europa Mare

Lege pentru Europa Mare

24 Apr 2005   •   00:00

CONSTITUTIA EUROPEANA
Liderii europeni au semnat la 29 octombrie 2004, la Roma, cel mai ambitios proiect al Uniunii, a carui adoptare se anunta inca a fi o misiune foarte dificila.

  • de IRINA CRISTEA, MARIA TOADER

  • Click pentru a mari
    O multime de reforme care inlesnesc procedurile deja prea complicate care pun in miscare institutiile fundamentale ale Uniunii Europene (UE), dar si multe prevederi care, spun unii, n-ar face decat sa complice si mai mult lucrurile. La asta se rezuma pentru foarte multi analisti tratatul constitutional european.

    DE CAPATAI. Constitutia europeana inlocuieste in principal tratatele pe baza carora functioneaza, in prezent, intreaga Uniune Europeana. Ea este necesara pentru ca UE, cu toate institutiile si atributiile sale, nu mai este capabila sa functioneze intr-o formula atat de extinsa, de la 15 membri la 27, cati ar numara incepand cu anul 2007.

    MAI SIMPLU. Actul constitutional prevede o serie de masuri care ar simplifica functionarea gigantului european. De exemplu, se va renunta la presedintia prin rotatie, de cate sase luni, a Uniunii Europene, in favoarea unui presedinte numit de liderii tarilor membre si aprobat de Parlamentul European, care nu va putea exercita un mandat national in paralel cu cel european. Misiunea lui va fi sa pregateasca, sa conduca reuniunile europene, dar si sa reprezinta UE pe scena politica mondiala. Aceasta reprezentare trebuie facuta fara a intra pe teritoriul ministrului Afacerilor Externe al UE, o alta schimbare pe care o aduce Constitutia. Ministrul va fi vicepresedinte al Comisiei Europene si va coordona, in afara politicii externe, si politica de securitate comuna a Uniunii.

    O Comisie Europeana restransa este o alta prevedere inscrisa Constitutiei, numarul de membri ai Comisiei devenind egal cu numarul a doua treimi din state. Pe de alta parte, Parlamentul European va capata mai multa autoritate. Printre noile sale prerogative se vor numara controlul asupra bugetului, exercitat alaturi de Consiliul de Ministri, si domeniul justitiei si afacerilor Interne.

    PIEDICI. Deoarece documentul trebuie ratificat de fiecare stat membru in parte, fie pe cale parlamentara, fie prin referendum, aici intervin cele mai mari probleme, care ar putea conduce la trecerea proiectului pe linie moarta. Ratificarea este pusa in pericol in tari precum Franta sau Marea Britanie, unde partizanii "nu"-ului sunt in continua crestere. Refuzul parlamentului sau al populatiei unei tari ar putea sa provoace blocarea institutiilor europene.

    MECIURI SI ARTICOLE, DOI INTR-UNUL

    Pentru a promova Constitutia Europeana, unele guverne sunt pregatite sa recurga la metode cat mai originale. Acesta este se pare si cazul spaniolilor, primii care au organizat un referendum pentru a putea ratifica importantul document european. Astfel, guvernul spaniol a organizat o campanie de explicare a textului constitutional in diverse domenii. S-au realizat filmari de spoturi pentru televiziune sau de scurte prezentari ale Constitutiei europene care au in prim-plan actori, jurnalisti, cantareti si sportivi pentru a-i atrage pe cetateni sa dea atentie informatiilor prezentate. Una dintre ideile de promovare a fost si cea referitoare la impartirea de fluturasi cu articole din Constitutie la meciurile de fotbal. (Maria Toader)

    "FORZA" DEPUTATILOR EUROPENI

    Parlamentarii europeni au pregatit o "forta de reactie rapida" pentru a se asigura ca statele membre nu le vand cetatenilor "gogosi" cu privire la Constitutia Europeana. Europarlamentarii s-au declarat decisi sa contracareze orice informatie distorsionata pe aceasta tema si au de gand ca reactia lor sa nu intarzie cu mai mult de trei ore de la lansarea unei asemenea minciuni. Initiativa a fost data publicitatii de socialistul german Jo Leinen, liderul Comisiei Parlamentare pentru Afaceri Constitutionale. "Cine apara acum Constitutia? Va spun eu: nici un guvern european", a tunat Leinen, hotarat sa apere Constitutia cu orice pret. (Irina Cristea)

    "NU ESTE TREABA LOR!"

    Cadrele medicale din Marea Britanie, Germania, Grecia, Spania si din tarile nordice sunt de parere ca textul Constitutiei le da autoritatilor de la Bruxelles putere absoluta in combaterea a aproape orice afectiune medicala. Practic, legea ii va permite Uniunii puterea de a influenta sau chiar de a schimba politica sistemelor nationale de sanatate din tarile membre. "Medicii cred ca legiuitorii europeni au mers prea departe", crede doctorul Edwin Borman, presedintele Asociatiei Medicilor Britanici. (Irina Cristea)
    ×
    Subiecte în articol: european diverse