x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Leul greu si banii romanilor

Leul greu si banii romanilor

04 Iul 2005   •   00:00

Vesnicul Isarescu


EDITORIAL de DAN CONSTANTIN
Banul nou si greu a ajuns pe piata fara hopurile "romanesti". O operatiune de precizie nemteasca, pentru care Banca Nationala a Romaniei primeste felicitarile.

O intrebare des pusa in aceste zile a fost: de ce s-a facut denominarea acum? Momentul gandit de Mugur Isarescu avea ca punct de aparitie leul greu - mijlocul anului 2004. Argumentele erau numeroase: inflatia intra in zona singurei cifre, euro se afla in expansiune, cresterea economica era prognozata de durata, iar regimul politic - partidul stat, parea de neclintit. Cineva (cativa) au gandit ca nu ar fi bine ca intr-un an electoral sa apara ca mare vedeta iar Mugur Isarescu. Denominarea ar fi stirbit din meritele guvernarii si, la contabilizarea voturilor, se putea adauga si o reactie adversa a populatiei, care se trezea cu un salariu de doi lei, pe care nu prea avea cum sa-l imparta cat sa ajunga si la mancare, si la bautura, si la plimbare si incaltare.

Asa ca legea a fost impinsa cat sa apara problemele legate de banii grei catre viitoarea guvernare.

Prilej de sarbatoare bine valorificat la miez de noapte si cumpana de an. Mugur Isarescu a iesit inca o data invingator din lupta cu politicienii. Garnitura lor s-a schimbat, dar vesnicul Mugur a ramas sa-i salute la succesele lui cu acelasi zambet fin si cu acelasi tic de ciupit parul, acum si mai grizonat.

Leii nostri


Noile bancnote va sunt prezentate


Noile bancnote seamana cu cele vechi tocmai pentru ca populatia sa se obisnuiasca mai usor cu ele si sa fie mai simplu de folosit. Jurnalul National va prezinta noii bani, cu elementele de siguranta si caracteristicile lor. (Macromedia Flash Player 7)

ĂÂ

CALENDARUL DENOMINARII
  • 01.07.2005 Lansarea noii emisiuni

  • 01.07.2005 - 31.12.2006 Circulatia simultana a celor doua emisiuni, timp de un an si jumatate Pot fi utilizate pentru plati, concomitent, atat cupiurile noii emisiuni, cat si cele ale vechii emisiuni.

  • 01.01.2007 Incetarea puterii circulatorii pentru vechea emisiune

  • Incepand din 01.01.2007 Continuarea preschimbarii vechii emisiuni Pe termen nelimitat, prin sucursalele Bancii Nationale Romane si alte institutii de credit, fara a fi percepute comisioane la public.

    Adaptarea aplicatiilor informatice si calibrarea ATM-urilor, sorterelor, aparatelor de schimb valutar ale bancilor comerciale vor fi posibile numai dupa 1 iulie 2005, odata cu punerea in circulatie a noii emisiuni. Institutiile de credit vor fi alimentate cu noile insemne monetare incepand cu luna iunie 2005.

    Noile bancnote si monede vor fi depozitate in tezaurele institutiilor bancare, putandu-se folosi numai de la 1 iulie 2005. Pentru adaptarea aplicatiilor informatice ale bancilor comerciale, BNR a stabilit ca doua zile lucratoare (29 si 30 iunie 2005) ca fiind zile cu program special de decontare mai scurt. Majoritatea bancilor au repornit pe 1 iulie bancomatele.
  • ×
    Subiecte în articol: diverse