Tinerii care vor sa urmeze cursurile unei universitati particulare trebuie sa se informeze daca aceasta este acreditata sau autorizata sa functioneze. Cei care iau teapa nu pot fi protejati de stat.
Universitatile, fie ele de stat sau particulare nu vor supravietui, din cauza scaderii demografice si implicit a scaderii numarului de studenti, este de parere Ioan Mihailescu, presedintele Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA). "Unele universitati particulare vor disparea, ca si unele de stat", spune Ioan Mihailescu. Iar pentru a se mentine pe piata, acestea trebuie sa fie universitati complexe cu mai multe domenii, cu potential mare, cu o baza materiala buna, sa fie atractive din punct de vedere al imaginii publice, pentru ca tanarul, clientul se duce spre o institutie care impune, nu catre una ascunsa intr-un gang de bloc. Nu in ultimul rand universitatile ar trebui sa se asocieze cu alte institutii in formula consortiilor. METODE. Indiferent catre ce facultate se indreapta, tinerii trebuie sa stie ca sunt facultati care au pierdut autorizatia de functionare provizorie si incearca sa obtina autorizatia sub alt nume. "Este aceeasi Marie cu alta palarie. Dar nu se poate, lucrurile s-au asezat intre timp, nu mai e ca acum 15 ani cand se punea o firma si gata era universitate. Lucrurile sunt mult mai complicate in prezent tinand cont de faptul ca deja universitatile au o oferta care depaseste cererea din partea candidatilor la invatamantul superior", adauga presedintele CNEAA. CERERE. Cat priveste domeniile cerute pe piata fortei de munca, daca la inceputul anilor ăâ¬Ë90 era o mare cerere in domeniul juridic si in domeniul economic, lucrurile s-au schimbat putin de atunci. Domeniile cele mai solicitate sunt cele privind informatica, tehnologia informarii si comunicarii, multi media si administratia publica, asistenta sociala. "Sunt domenii cu locuri de munca si in viitor foarte multe", este de parere Ioan Mihailescu, care adauga ca la CNEAA inca se mai primesc sesizari de la tineri care se inscriu la universitati "fantoma". "Sunt inca oameni care vor sa fie pacaliti. Noi i-am avertizat, le-am atras atentia, unii chiar au recunoscut ca nu li s-a parut o treaba tocmai curata, dar s-au dus pentru ca li s-a promis eliberarea unei diplome in cateva luni. Acesti oameni nu pot fi protejati.Au mai ramas cateva unitati indraznete, care sfideaza inclusiv politia", concluzioneaza Mihailescu. Prin urmare, anii de studii urmati la aceste institutii de invatamant superior particular, precum si la cele care au intrat in lichidare incepand cu anul I (in 2002-2003) nu sunt recunoscuti de MEC si nu confera nici un drept persoanelor care ii parcurg. Pentru a fi mai bine informati consultati site-urile Ministerului Educatiei, la www.edu.ro si al CNEAA la www.cneaa.ro.
Citește pe Antena3.ro
ACTE NECESARE PENTRU ADMITERE
|
Sunt scutiti de plata taxei de admitere: copiii personalului didactic; copiii orfani de ambii parinti; candidatii proveniti de la casele de copii sau din plasament familial; copiii angajatilor din cadrul universitatii respective (optional). Comisia de admitere pe facultate poate aproba scutirea de plata taxei de inscriere numai pe baza actelor doveditoare prezentate de candidati, dar numai la prima optiune. |