x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Pestisorul

Pestisorul

27 Feb 2005   •   00:00

MINUNI DE STICLA
Cum ajunge pe pieptul nostru un martisor de sticla? Cum se naste un pestisor, un calut sau un catelus? Din pura curiozitate, ne-am interesat despre aceste lucruri si am vorbit cu cativa mesteri sticlari.
CRISTIANA MITROI

Vasile Constantin, mester sticlar la "Curtea Sticlarilor", despre care talentul si priceperea vorbesc de la sine
Am stabilit o intalnire cu unul dintre cei mai apreciati mesteri sticlari de la "Curtea Sticlarilor". L-am rugat sa ne dezvaluie secretul acestui tip de martisoare si tehnologia aplicata pentru realizarea lor. Nu mica ne-a fost mirarea cand am ajuns la atelierul cu pricina si am fost intampinata la intrare de zeci de produse din sticla, galeuri, veioze, platouri, si nu in ultimul rand de martisoarele din sticla. Nu mi-a trebuit mult timp sa-mi fac curaj si sa pot tine in maini un obiect creat chiar sub privirile mele. Un pestisor de sticla s-a hotarat sa vina pe lume in acel atelier unde ne aflam noi. Din doar doua baghete de sticla colorata, topite la flacara produsa de un tub de oxigen folosit pentru fabricarea acestor obiecte, se va naste un pestisor in miniatura. Cu ocazia zilei de 1 Martie aceste creatii vor straluci pe piepturile celor care le vor primi. Produsul nostru s-a nascut sub priviri sceptice, in timp ce mesterul sticlar se gandea care va fi forma acestei materii calde ce se prelingea tacuta si serpuitoare pe degetele lui. Atunci a existat o clipa in care eram siguri ca nici macar el nu este sigur cum va arata in final creatia.

MULTUMIRE. Indemanarea mainilor lui de artist a scos la iveala insa la scurta vreme o minune din sticla, pe care a inceput sa o priveasca atent la detalii. Zambetul care i s-a ivit pe chip ne-a asigurat ca nu a gresit nimic. Multumit de acea minune de sticla, dintr-o singura lovitura aplicata cu un instrument care semana bine cu o penseta, a eliberat-o din materie. Tot ce-i mai lipsea pestisorului erau cei doi ochisori care parca strigau dupa viata, pe care a capatat-o dupa doar doua minute. L-am atins, iar frumuselul pestisor jur ca parca a inceput sa zambeasca, spunandu-mi: "Ia uite cat sunt de frumos! Nu vrei sa ma porti in piept?" Si daca ma gandesc mai bine, acesta este pestisorul care mai mult ca sigur imi va atrage privirile alaturi de alte splendori din sticla atunci cand voi dori sa cumpar martisoare pentru cei dragi. Un astfel de pestisor, creat de mainile si sufletul unui om.

Vrem sa facem un bar pentru turisti, sa poata oamenii sa bea o cafea in timp ce se uita cum lucreaza mesterii nostri. In momentul in care vor intra, vor primi un bibelou in miniatura pentru suma simbolica de un euro. Daca vor dori sa cumpere si alte produse, vor fi bine primiti in atelierul nostru. - Vasile Constantin mesterul sticlar, creatorul pestisorului

PLANURI DE MODERNIZARE

Atelierul din Strada Selari lucreaza si pentru export. Sunt comenzi care vin din Franta, Spania, Italia. Au fost prezenti cu produsele realizate in atelierele din Bucuresti si la diverse targuri internationale, unde au reprezentat cu succes tara noastra. Pe Strada Selari sunt magazine unde sunt expuse toate produsele din sticla pe care atelierul le scoate la vanzare. Strainii cunosc acest loc si tocmai de aceea patronul "Curtii Sticlarilor" isi doreste ca pana in vara acestui an sa reuseasca sa modernizeze locul in care se fac galeurile, vazele, lampile, platourile, vitraliile si bibelourile in miniatura din sticla.

ISTORIA DIN STRADA SELARI

Giovanni Fieschi cumpara cu 5.500 de galbeni locul de pe Strada Selari nr. 9 si construieste vestitul Hotel "Fieschi", care inglobeaza si latura estica a Palatului Doamnei Pauna. Anul 1971: Cladirea este preluata de Centrala Industriei Sticlei si Ceramicii Fine Bucuresti. In perioadele 1971-1974 si 1981-1986: Sub patronajul Centralei Sticlei si Ceramicii Fine se executa lucrari de restaurare si conservare a elementelor cu valoare istorica si artistica. Faima "Curtii Sticlarilor" este data si de activitatea desfasurata de talentatii artisti sticlari romani.

TALENT SI PRICEPERE

Sticlaria este precum muzica. Multi incearca sa o invete, dar o pricep doar cativa. Mesterii sticlari care lucreaza la "Curtea Sticla-rilor" au devenit chiar specialisti in aceasta manufactura a bibelourilor. Acest mestesug se invata pe vremea comunistilor la Medias, la Turda, unde existau scoli de sticlarie, de unde ieseau sticlari pe diferite specializari, de la martisoare pana la lustruirea, slefuirea, suflarea sticlei. Elevii fac practica in atelierele particulare, de unde fura meseria. Acestia sunt insa inzestrati cu har si pricepere.
×
Subiecte în articol: sticlă diverse