x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Arte-Facte: punte peste timp

Arte-Facte: punte peste timp

de Luminita Ciobanu    |    Carmen Anghel-Dobre    |    25 Iul 2010   •   00:00
Arte-Facte: punte peste timp

Obiecte din universul ţărănesc. Minuni din lada de zestre şi din gospodăria tradiţională, tablouri care surprind viaţa de zi cu zi a satului arhaic. "Arte-facte": acesta este titlul expoziţiei găzduite de Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", deschisă publicului până la 8 august.



Un vernisaj mai puţin obişnuit, după cum a subliniat dr Paula Popoiu, care conturează o lume aparte, surprinzând ipostaze din lumea satului de odinioară. O punte peste timp am putea spune noi fără să greşim, repere de artă populară şi cultă, criteriul de selecţie fiind, dincolo de valoarea deosebită a exponatelor, diversitatea expresivă şi formală în universul comun al celor două categorii de obiecte. Sunt lucruri adunate în timp de Pavel Şuşară, critic şi istoric de artă, într-o colecţie personală. Icoane vechi, de o valoare inestimabilă, costume tradiţionale, obiecte din gospodărie - lăzi de zestre, măsuţe, scaune cu trei picioare, vârtelniţe, blide - şi câte alte lucruri nelipsite cândva din casele ţăranilor români. Sunt obiecte legate de anumite preocupări practice, de divinitate, de diurn, de nocturn, de feminitate, de masculinitate, concepute din materiale aflate la îndemână: din scoarţă de copac, din lemn, din lut, "orientate" spre scopul imediat. Tablourile, perfect încadrate în ambientul acestei expoziţii, redau momente bine definite din lumea arhaică în care, la marile sărbători, copiii se adunau în casa părintească în jurul măicuţei dragi.

"Expoziţia s-a născut într-un loc special, în subsolul casei domnului Pavel Şuşară. Sunt obiecte culese de-a lungul timpului de un iubitor de artă. Astăzi s-au întors dintr-o colecţie particulară în Satul de la Şosea. Obiectele, care sunt artefacte, sunt obiecte frumoase, repuse în această expoziţie într-un context în care să se reactiveze vechea lor funcţiune. Sunt obiecte care aparţin acestui mediu cultural, sunt obiectele unui iubitor de artă. Cu ajutorul acestora ne putem întoarce în frumuseţea satului românesc", a subliniat dr Paula Popoiu, director general al Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti".

×
Subiecte în articol: special observator expozitie