Presedintele Traian Basescu a dezvaluit, luni seara, intr-o conferinta de presa extraordinara, ca una dintre solicitarile grupului care-i detinea pe cei trei jurnalisti si pe Mohammad Munaf a fost, la un moment dat, ca in schimbul acestora sa primeasca 20 de militari romani aflati in Irak.
Basescu a spus ca, dupa transferul rapitilor din prima locatie in a doua locatie, pe canalul de stat, respectiv al serviciilor secrete, s-a intrat in legatura cu un negociator al rapitorilor, care in 5 aprilie a facut proba ca este reprezentantul grupului care-i detine pe ostatici prin intermediul unei inregistrari audio cu vocea lui Marie-Jeanne Ion. Negociatorul irakian a acordat un termen de patru zile pentru ca Romania sa anunte retragerea trupelor din Irak.Presedintele Traian Basescu a afirmat ca, in data de 3 mai, a avut loc o prima tentativa de eliberare a ostaticilor rapiti in Irak, facuta pe alt canal decat cel de stat, dar care a esuat, fara a oferi explicatii detaliate, pe motiv ca nu vrea sa dramatizeze situatia. El a aratat ca, inceand din 28 aprilie, dupa expirarea ultimatumului acordat de rapitori, a hotarat activarea atat a canalului privat cat si cel al Asociatiei Clericilor Musulmani, explicand ca acestea nu au fost nici pana atunci pasive, dar nu au avut misiunea de principal negociator. Presedintele a spus ca pana in 3 mai autoritatile s-au mentinut pe cele doua canale, data la care a avut loc "o tentativa de preluare a ostacticilor", dar ea a esuat.
Potrivit lui Basescu, negocierile sunt reluate, in mod real, in 14 mai, dupa ce ele fusesera intrerupte, practic, pe 27 aprilie, la ora 18:00, la expirarea ultimului ultimatum. "Pe 18 ne intelegem in privinta conditiilor de schimb. Nu implica doar statul roman si nu sint autorizat sa vorbesc despre ele", a adaugat presedintele statului. El a spus ca a fost primita o proba de viata care nu a fost facuta publica. Aceasta contine si mesajul negociat in intervalul 15-18, dar si conditiile. Confirmarea era facuta printr-un ziar real, care era pe piata si nu facut special in acest scop.
In perioada 18-21 mai se mai dau succesiv informatii despre punctele de intilnire pentru preluarea ostaticilor, dar aceasta nu se produce. Grupul antitero al SIE se deplaseaza in diverse puncte fara sa finalizeze actiunea de preluare. Aceste amanari ar fi putut fi si o verificare, deoarece se convenise ca grupul de militari de la preluare sa fie format din opt persoane. Se verifica astfel daca nu cumva era urmarit de un grup de interventie, care sa-i prinda pe rapitori.
Pe 22 mai, cei doi romani si insotitorul lor au fost predati intr-o intalnire pasnica dar periculoasa. Care s-a facut intr-un punct dinainte stabilit, in Bagdad, a adaugat Basescu. Posibile schimbari in serviciile secrete Presedintele Traian Basescu a sugerat ca vor avea loc schimbari in serviciile de informatii, dar a apreciat ca institutiile statului nu sunt raspunzatoare pentru ca nu au aflat de intentia lui Omar Hayssam de a initia rapirea.
Citește pe Antena3.ro
Presedintele a adaugat ca din toate inregistrarile convorbirilor pe "telefoanele cunoscute" ale omului de afaceri nu a aparut nici macar o fraza care sa dea de gandit cu privire la intentiile acestuia privind rapirea jurnalistilor.
Presedintele a spus ca, oricum, ii este greu sa creada ca Omar Hayssam ar fi discutat la telefon cu Mohammad Munaf despre rapire.
Intrebat daca, totusi, nu este nimeni responsabil pentru ca institutiile statului "l-au scapat" pe Hayssam, seful statului a raspuns ca cetateni americani au reusit sa organizeze 11 septembrie.
âJurnalistii ostatici au fost "nesabuiti"
Basescu a declarat ca jurnalistii romani luati ostatici in Irak au manifestat "un profund dispret pentru regulile elementare" si ca au pus statul intr-o situatie dificila din cauza """"nesabuintei" lor. " Nu inseamna ca ziaristii n-au gresit...Prin ceea ce s-a intamplat au pus statul intr-o situatie dificila datorita nesabuintei", a spus presedintele.Basescu a precizat ca nu exista declaratii care sa sustina ca ziaristii au fost informati in prealabil despre rapire. "Am crezut ca o astfel de declaratie ar fi putut sa faca Munaf dupa ce l-au interogat americanii"""", a spus Basescu, adaugand ca Munaf nu confirma ca ziaristii au stiut de rapire.
Seful statului a mai declarat ca in ceea ce ii priveste pe Hayssam si Munaf, primul a fost implicat in initierea rapirii jurnalistilor, iar al doilea in pregatirea rapirii, la Bagdad. Basescu a mai spus ca cei trei jurnalisti nu au nici o restrictie din partea autoritatilor "sa vorbeasca". "Daca au, este una de constiinta, care tine de nepunerea in pericol" a acelor persoane aflate acum in aceeasi situatie, a afirmat presedintele. Presedintele a mai spus ca cei trei jurnalisti "nu au fost interogati", pentru ca au fost considerati "parte vatamata". In schimb, ei au fost rugati sa puna la dispozitie informatii despre "calvarul" prin care au trecut si li se va cere "sa se constituie in parte vatamata, in mod oficial".
Avertisment pentru medicii lui Omar
Certificatele medicale ale lui Omar Hayssam sunt normale, iar medicii care vor crea conditii ca acesta sa scape vor fi complici, a avertizat, luni, presedintele Traian Basescu. "Am cerut verificarea starii de sanatate a lui Omar. Am aflat ca analizele sunt normale. In aceste conditii, lansez un avertisment. Cei care vor crea conditii pentru ca Omar sa scape, vor fi considerati complici", a spus Basescu.Ultima oara a fost internat in perioada 3-28 martie, la spitalul de neuropsihiatrie "Alexandru Obregia" din Bucuresti. El a fost externat in 28 martie, mai exact in ziua in care au fost rapiti in Irak cei trei jurnalisti romani si ghidul lor - cetatean irakiano-americano-roman Mohamad Munaf, prieten al lui Hayssam si cel care a finantat plecarea lor in Irak. Potrivit unor surse medicale, sirianul a fost de mai multe ori spitalizat, in Romania, Marea Britanie si Siria, pentru tulburari afective.