x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bucurie in Ziua Inaltarii

Bucurie in Ziua Inaltarii

31 Mai 2006   •   00:00
CALENDAR GASTRONOMIC
In cea de-a patruzecea zi de la Invierea lui Iisus, omenirea a trait o alta revelatie, la fel de puternica si de "vie" ca cea a Invierii: Inaltarea la cer a lui Iisus. De Ispas, intr-o zi de joi, anul acesta la 1 iunie, oamenii trebuie sa fie veseli si optimisti caci viata de aici nu este singura si va urma o alta, vesnica, dupa sufletul fiecaruia. Salutul de pana acum, "Hristos a inviat!" este inlocuit cu altul, care incheie cea mai frumoasa minune a crestinismului: "Hristos s-a inaltat!". Povestea nu s-a sfarsit insa. Ea va reincepe, ciclic, in fiecare an, o data cu Craciunul.

Traditia populara spune ca Ispas ar fi fost un om care a asistat la Inaltarea Domnului si a fost cuprins de o mare bucurie. Asadar, este bine ca de Ispas crestinii sa fie veseli si cu sufletul deschis. In ciuda bunei dispozitii caracteristice acestei zile, de Ispas oamenii nu sunt feriti de pericole. Unele din ele vin tocmai de pe taramul celalalt. Se stie ca de Pasti sufletele mortilor se intorc pe la casele lor si sunt ospatate de crestini cu ofrande alimentare. De Ispas, strabunii ii parasesc pe cei vii si se inalta la cer. Pentru a nu calatori flamanzi, femeile dau de pomana, de sufletul mortilor, paine, ceapa verde si rachiu.

Nu de putine ori insa, unii dintre ei se ratacesc si raman captivi pe pamant, transformandu-se in strigoi sau moroi. Pentru a preveni distrugerile pe care "mortii vii" le provoaca, gospodarii culeg, cu o zi inainte, plante magice care au puterea de a alunga spiritele. Cele mai cautate sunt leusteanul, pelinul, ramurile de alun si de nuc.
Leusteanul este cel mai important. Se agata de ferestre sau cu el se lovesc oamenii si animalele pentru a nu se abate asupra lor fortele moroilor. Traditia populara mai spune ca, in mod exceptional, de Ispas, slujba religioasa trebuie sa se faca in mijlocul naturii, pe camp, iar podeaua bisericii sa se acopere cu fan. Tot in mijlocul naturii se organizau odinioara targurile de fete, ocazie cu care se etalau lazile de zestre si se formau cupluri noi.

PaStile cailor


Se crede ca doar de Ispas caii pot sa manance iarba pe saturate. In restul anului se supun blestemului Maicii Domnului si nu se satura de fan oricat de mult ar manca. Povestea are ca punct de pornire scena nasterii lui Iisus, intr-o iesle. Pentru a-l feri de soldatii lui Irod, pruncul a fost acoperit cu fan. Flamanzi, boii au mancat putin fan din iesle si apoi s-au saturat. Caii insa au mancat tot fanul, chiar si pe cel care-l acoperea pe Iisus, punandu-l in mare primejdie. Maica Domnului i-a blestemat sa nu se sature in nici o zi din an, in afara de Ispas. Dar o zi din an este prea putin pentru foamea lor mistuitoare, asa ca, in popor, "Pastile cailor" a devenit echivalentul lui "niciodata".

31 MAI - 6 IUNIE

Sfantul Mucenic Justin Martirul

  • 31 M Sf. Mc. Ermie; Sfintii Mc. Eusebie si Haralambie. Odovania Praznicului Invierii Domnului
  • 1 J (〠) Inaltarea Domnului (Ziua Eroilor); Sf. Mucenic Justin Martirul si Filosoful; Sf. Mucenic Hariton
  • 2 V 〠) Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava; Sf. Nichifor, Patriarhul Constantinopolului
  • 3 S Sf Mucenici Luchilian cu sotia si cei 4 copii: Ipatie, Pavel, Dionisie si Claudie; Sf. Mc. Paula Fecioara
  • 4 D 〠) Sf Mucenici: Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel; Sf. Mitrofan, Patriarhul Constantinopolului
  • 5 L Sf. Sfintit Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului; Sf. Mucenici: Marchian, Nicandru si Leonid
  • 6 M Cuv. Visarion si Ilarion cel Nou; Sf. Mc. Ghelasie
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul ispas