x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cea mai veche maşină din lume s-a vândut cu 4,62 milioane de dolari

Cea mai veche maşină din lume s-a vândut cu 4,62 milioane de dolari

12 Oct 2011   •   07:15
Cea mai veche maşină din lume s-a vândut cu 4,62 milioane de dolari

"La Marquise", cea mai veche masina din lume (127 de ani), inca in stare de functionare, s-a vandut cu 4,62 milioane de dolari la o licitatie organizata in Statele Unite. Masina cu aburi este realizarea constructorului francez De Dion-Bouton & Trepardoux.

Putand sa atinga o viteza de 61 km/h, "La Marquise" a avut doar patru proprietari pana acum, de cand a fost construita, in 1884, potrivit casei de licitatii RM Auctions, care n-a dezvaluit numele cumparatorului.

Contelui Jules-Albert de Dion i-a venit ideea construirii masinii dupa ce a remarcat realizarile a doi mesteri, Georges Bouton si Charles-Armand Trepardoux, care lucrau in 1881 la Paris, la un magazin de jucarii, scrie AFP, citata de Agerpres. Jules-Albert de Dion a inceput sa colaboreze cu cei doi, deschizand astfel o pagina noua in aventura automobilului.

Numita "La Marquise" in onoarea mamei contelui, masina a participat la prima cursa auto din 1887 intre Paris si Versailles. Avand o lungime de 2,7 m si cantarind 952 kg, masina, decorata cu piese aurite, este un vehicul elegant, negru, cu patru locuri si roti fine.

×