x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Conexiuni plastice - Mesaj din "tara sfanta"

Conexiuni plastice - Mesaj din "tara sfanta"

de Lavinia Betea    |    07 Ian 2007   •   00:00

Printr-o fericita intamplare, calatoria mea in Israel a coincis unor zile de mare sarbatoare pentru credinciosii din toate cele trei mari religii monoteiste ale lumii: Hanuca pentru evrei, Ramadanul pentru mahomedani si Craciunul pentru crestini.

AfiS. Expozitia "Sarbatoarea sarbatorilor" de la Casa Artistilor Plastici Beit Chagall din Haifa exprima mesajul de pace al artistilor de credinte si de etnii diferite

Printr-o fericita intamplare, calatoria mea in Israel a coincis unor zile de mare sarbatoare pentru credinciosii din toate cele trei mari religii monoteiste ale lumii: Hanuca pentru evrei, Ramadanul pentru mahomedani si Craciunul pentru crestini.

La Haifa, orasul ale carui ziduri albe serpuiesc gratios dinspre azurul unui golf al Mediteranei printre inaltimile verzi ale Muntelui Carmel, m-am bucurat de spiritul "sfintelor sarbatori" in viziunea esentializata a unor renumiti pictori si sculptori, membri ai Uniunii Artistilor Plastici din oras.

Din partea acestora, la expozitia deschisa sub genericul "Existenta impreuna", a vorbit publicului pictorita de origine romana Liana Saxone-Horodi, experimentata noastra calauza in emotionantul periplu inceput pe urmele emigrantilor romani stabiliti in "tara sfanta". Laureata a prestigiosului Premiu "Herman Struck" pe anul 2004, Liana Saxone-Horodi este un bun exemplu in acest sens. A emigrat in Israel, in urma cu mai bine de patru decenii, dupa ce in tara unde se nascuse impartasise experienta trista a ostracizarii ca fiica de "dusman al poporului", tatal sau, avocatul Valentin Saxone, fiind detinut politic.

SUCCES. Pictorita Liana Saxone-Horodi - o prezenta apreciata

Chiar daca in urma unui asemenea stigmat nu putuse sa urmeze cursurile unui institut de invatamant artistic superior, harul talentului a ajutat-o sa-si deschida drum cu succes inca din Romania. Discipola a pictorului Rudolf Schweitzer-Cumpana, ale carui lectii particulare le-a urmat in tinerete, nu scapa nici un prilej sa-si elogieze maestrul, ale carui indrumari si tehnici au ajutat-o sa-si contureze stilul si viziunea plastica prin care s-a impus in elita actualilor artisti din Israel. Autoare a mai multor expozitii personale, prezenta asidua la manifestari culturale din tara de origine si din cea de adoptie, spirit deschis deopotriva reflectiei contemplative si actiunii de organizare a unor cercuri si manifestari artistice, viata si picturile Lianei Saxone-Horodi sunt adecvate simbolurilor si scopurilor exprimate de plasticienii de etnii si credinte felurite care traiesc pe pamantul fierbinte si minunat al "tarii fagaduintei".

Prezenta in expozitia organizata recent cu trei lucrari, pictorita isi marturiseste preferinta pentru culoarea asternuta in tuse puternice. "Iubesc copacii, spune ea. Maslinul, prezent in multe lucrari din expozitie, este copacul care simbolizeaza disputa pentru tara si pamantul acesta, dar este si simbolul pacii, al coexistentei de aici. Peisajele pictate de mine sunt din cartierul greu lovit al Haifei in razboiul din aceasta vara. Cei care traim in Haifa, ca si cei din nor- dul Israelului, l-am simtit din plin. Cu Mirel, sotul meu, eram atunci aproape toata ziua legati de casa. In acele zile am pictat ore intregi. In pauze am facut si obiecte de artizanat decorand toate lingurile, causele, donitele si tot ce mai achizitionasem in vizitele prin Romania."

Conexiunile plastice ale pictoritei Liana Saxone-Horodi exprima elocvent mesajul artistilor prezenti in cea mai recenta expozitie de arta din Haifa: soarta oamenilor dintr-un loc cuprins de razboi ori supus catastrofelor naturale si ecologice sta sub semnul acelorasi pericole si nenorociri, indiferent de credintele lor religioase si politice ori de originea lor etnica.
×
Subiecte în articol: spectator