x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Dobandirea cetateniei romane prin acordare la cerere

Dobandirea cetateniei romane prin acordare la cerere

28 Dec 2005   •   00:00
Dobandirea cetateniei romane prin acordare la cerere

Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii.

Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprinde sau sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici in trecut nu a intreprins asemenea actiuni;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.

EXCEPTII. Termenele prevazute mai sus pot fi reduse pana la jumatate in cazul in care solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international ori a investit in Romania sume care depasesc 500.000 euro. Daca cetateanul strain sau persoana fara cetatenie care a solicitat sa i se acorde cetatenia romana se afla in afara teritoriului statului roman o perioada mai mare de 6 luni in cursul unui an, anul respectiv nu se ia in calcul la stabilirea perioadei de 8 ani.

MINORI. Copilul nascut din parinti cetateni straini sau fara cetatenie si care nu a implinit varsta de 18 ani dobandeste cetatenia romana o data cu parintii sai. In cazul in care numai unul dintre parinti dobandeste cetatenia romana, parintii vor hotari, de comun acord, cu privire la cetatenia copilului. In situatia in care parintii nu cad de acord, tribunalul de la domiciliul minorului va decide, tinand seama de interesele acestuia, iar in cazul copilului care a implinit varsta de 14 ani este necesar consimtamantul acestuia. Copilul dobandeste cetatenia romana la aceeasi data cu parintele sau.

PIERDERE. Cetatenia romana se poate acorda si persoanei care a pierdut aceasta cetatenie si care cere redobandirea ei, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplineste in mod corespunzator conditiile legii .

Fostii cetateni romani care inainte de data de 22 decembrie 1989 au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor sau aceasta cetatenie le-a fost ridicata fara voia lor, precum si descendentii acestora pana la gradul II pot redobandi ori li se poate acorda cetatenia romana, la cerere, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc conditiile prevazute de lege.

Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati

Raspunsuri la scrisorile dvs.
  • Constantinescu Gheorghe, Bucuresti: "Sunt detinatorul unui brevet cu titlul de «Luptator pentru victoria revolutiei romane din decembrie 1989» din data de 26.02.2000. Mai detin si vechiul certificat de luptator al revolutiei romane din 1989, eliberat la 13.11.1996. Deoarece Camera Deputatilor a aprobat «Legea recunostintei fata de eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria revolutiei romane din 1989», doresc sa stiu in ce stadiu de lucru se afla aceasta lege, deoarece vreau sa stiu cand va incepe acordarea noilor brevete. Vreau sa mai stiu si daca aceasta lege va fi aplicata in adevaratul sens al cuvantului si cand se va aplica?"
    RASPUNS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR), de unde am aflat ca au sosit noile brevete si urmeaza a fi eliberate cat de curand. Pentru mai multe informatii puteti suna la sediul SSPR, la numarul de telefon: 021 - 319.86.26.

  • Buta Octavian, Radauti:
  • "Intr-un articol se arata ca pentru calculul energiei se ia venitul mediu de 734 RON pe membru de familie si se prelungeste pana la 15.12.2005 pentru intocmirea actelor. Dar la Radauti situatia este altfel. Pot ramane la social numai cei cu un venit minim pe economie de 310 RON pe membru de familie cu actele intocmite pana la data de 15.11.2005. Va rog daca puteti sa ne informati care este realitatea si ce hotarare s-a luat."
    RASPUNS: Incepand cu data de 1 noiembrie 2005, in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 28/2005 pentru aprobarea tarifelor la energia electrica livrata consumatorilor captivi, tariful social se acorda numai daca sunt indeplinite simultan urmatoarele conditii: 1) consumatorul are un venit net mediu lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie. In prezent, salariul minim pe economie este conform HG 2346 din 14.12.2004, de 310 RON, respectiv 3.100.000 lei vechi. 2) locul de consum pentru care solicita aplicarea tarifului social este domiciliul stabil al acestuia.

  • Cheremos Maria, Satu-Mare:
  • "Am fost in concediu pentru cresterea copilului timp de doi ani. Am primit indemnizatia de la firma unde eram angajata si in acelasi timp am avut un contract de asigurare cu Casa de Pensii. Nu trebuia sa-mi fie impozitata indemnizatia, dar totusi am primit-o impozitata. Anul trecut ni s-a spus ca vom primi procentul care ne-a fost impozitat timp de doi ani, dar nu a fost asa. Problema mea si a multor mame din Satu-Mare este aceea ca suntem amanate mereu, cei de la Casa de Pensii ne trimit la Finante, iar cei de la Finante la Casa de Pensii. Am vrea sa stim daca vom mai primi acesti bani si cand ii vom primi".
    RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit urmatorul raspuns: "Referitor la modalitatea de restituire a impozitului pe veniturile reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului pana la varsta de doi ani retinut de angajator in perioada 2002-2003, va comunicam urmatoarele: conform precizarilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (adresa nr. 93609/ 282562/06.06.2005), in cazul in care angajatorul a efectuat plata si impozitarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, cumulat cu venitul in baza contractului de asigurari sociale incheiat in completarea sumei asigurate, se disting mai multe situatii: a) atunci cand angajatorul nu a efectuat calculul impozitului anual si regularizarea acestuia se va proceda conform dispozitiilor Circularei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 95146/ 04.11.2004; b) atunci cand angajatorul a efectuat calculul impozitului anual si regularizarea acestuia va intocmi o fisa fiscala FF1 rectificativa, inscriind in coloana "Venit net" suma reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului (nu se vor cuprinde indemnizatiile platite in baza contractului de asigurari sociale incheiat in conditiile art. 5, alin. (2) din Legea nr. 19/2000), iar in coloana "Impozit calculat si retinut" impozitul calculat si retinut pentru cele doua indemnizatii cumulate. In concluzie, va indrumam sa va adresati angajatorului, deoarece restituirea diferentelor de impozit catre angajati nu este de competenta institutiei noastre".

  • Coltor Leontina, Alba:
  • "Sunt o femeie batrana si bolnava. In 1982 am facut patru luni de puscarie pe nedrept. In 1992, fratele meu a fost ales primar. Mi s-a inscenat un dosar mincinos, am fost dusi la Jilava, unde am fost batuta si tinuta in lanturi. La Mina Minovici am fost trecuta ca handicapat cu gradul III. Va rog sa ma ajutati spunandu-mi unde trebuie sa ma adresez pentru a capata si eu o pensie!"
    RASPUNS: Dumneavoastra nu ati precizat la ce tip de pensie va referiti. Va indrumam sa va adresati Casei Judetene de Pensii de care apartineti pentru a oferi toate amanuntele necesare rezolvariii situatiei in care va aflati.

    APEL UMANITAR
    Suntem o familie batuta de soarta din Vadu-Rosca, si care nu a scapat de furia apelor care ne-au inghitit casele si munca noastra. Am ramas pe drumuri si am un copil bolnav, de aceea traiesc cu speranta ca numai o minune ne poate face inca o data fericiti. Va scriu cu lacrimi in ochi si cu speranta ca ne veti da o mana de ajutor si fac apel la oamenii de buna-credinta sa ne ajute sa iesim din impasul acesta care este greu de depasit. Ionut, baiatul nostru, in varsta de sase ani si noua luni, are nevoie de trei interventii chirurgicale la Kiev care necesita suma de 33.000 de Euro, iar noi nu avem de unde acoperi aceasta suma. Abia ne descurcam cu salariul meu, desi uneori nu pot face fata, iar sotia este bolnava, are schizofrenie paranoida si necesita tratament permanent. Banii din pensia medicala a sotiei nu pot acoperi tratamentul pentru ea, si de aceea ne este foarte greu sa supravietuim. De curand, sotia a facut o cadere psihica si este internata in spital, iar mie si baietelului ne este foarte greu, mai ales ca locuim departe de comuna, in camp, la cantonul de serviciu al sistemului de gospodarie a apelor, unde lucrez. Suntem rupti de realitate si incercam sa supravietuim. Numarul de telefon la care ne puteti contacta este: 0723.479.563. Va multumim din suflet.
    Nastase Marcel, Vrancea
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul romănă cetăţenia