x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Energie - Convulsii intraeuropene

Energie - Convulsii intraeuropene

de Adrian N. Ionescu    |    08 Ian 2007   •   00:00
Energie - Convulsii intraeuropene

Principalii actori de pe piata europeana a energiei ar putea ridica obstacole in fata tentativei Comisiei Europene (CE) de a promova un "set de propuneri strategice", menite, printre altele, sa reduca influenta marilor companii energetice. Una dintre metodele de reducere a influentei colosilor germani, ca E.ON sau RWE - Germania, ori francezi, ca EDF, prevede divizarea companiilor care detin capacitati de producere a energiei, cat si retele de distributie si transport. O alta optiune prevede infiintarea unui operator independent, unde producatorul de energie ramane in posesia activelor de distributie, dar nu controleaza operatiunile desfasurate la nivelul acestora.

Acum doua saptamani, Comisia Europeana a pus in vedere Spaniei sa renunte la ultimele conditii impuse grupului german E.ON pentru preluarea companiei Endesa, in cadrul unei tranzactii de 37 de miliarde de euro. Dispozitia CE deja nu mai influenta fuziunea, caci E.ON acceptase conditiile autoritatilor spaniole, dar grupul german a facut presiuni ca sa testeze capacitatea Comisiei de a-si impune reglementarile in acordurile transfrontaliere.

O alta mare fuziune, dintre Gaz de France si compania energetica Suez, este sustinuta de guvernul francez, desi italienii de la ENEL erau si ei pe fir. Dupa ce autoritatile franceze au fost admonestate, s-a ajuns cu greu la un compromis la Bruxelles. Colosul rezultat ar urma sa vanda anumite active importante.

EXAGERARI. Pe de alta parte, tot la sfarsitul anului trecut, reprezentantii Comisiei Europene au inspectat sediile RWE, E.ON si ENBW. "Executivul are motivele necesare sa creada ca grupurile vizate au incalcat tratatul european al reglementarilor antitrust, care interzice practicile de afaceri restrictive si/sau abuzul de pozitia dominanta pe piata", se spunea intr-un comunicat al CE. Practicile incriminate faceau aluzie la aceeasi caracteristica a colosilor europeni care produc, dar si transporta energia. In 2005, chiar si oficiul german antitrust a acuzat compania RWE ca percepe tarife exagerate consumatorilor industriali, pentru a acoperi costurile aferente achizitiei permiselor de poluare.

In Romania, E.ON detine fosta filiala Electrica Moldova si fostul Distrigaz Nord, Gaz de France stapaneste Distrigaz Sud, iar Enel alte doua foste filiale Electrica, finalizarea tranzactiei pentru cea de-a treia, Electrica Muntenia Sud, fiind amanata pe fundalul scandalului penal privind privatizarile. (Adrian N. Ionescu)

EXPLICATIE
"Executivul are motivele necesare sa creada ca grupurile vizate au incalcat tratatul european al reglementarilor antitrust, care interzice practicile de afaceri restrictive si/sau abuzul de pozitia dominanta pe piata"
Comisia Europeana
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul