Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara găzduieşte în perioada 2-3 octombrie o inedită expoziţie de ceramică remixată, intitulată sugestiv Re lut. Vizitatorii vor fi martorii restaurării obiectelor de ceramică arhaică şi tradiţională sau vor putea lucra chiar ei la roata olarului, sub îndrumarea meşterilor olari. Se vor folosi tehnici tradiţionale, dar şi mai neconvenţionale, astfel încât trecutul să întâlnească prezentul. Evenimentul mai cuprinde spectacole de muzică, dar şi degustări de ceai sau vin fierbinte. (S.C.)
Săptămâna RIVER la Muzeul Ţăranului
În perioada 26 septembrie-2 octombrie, Muzeul Ţăranului Român împreună cu Centrul de Pregătire Profesională în Cultură organizează Săptămâna RIVER. În prim-plan se află expoziţia de pictură, protagonişti fiind artişti plastici din România, Italia, Polonia şi Finlanda. Lucrările au fost realizate în cadrul atelierului de creaţie vizuală ce a avut loc în luna septembrie în localitatea Cetăţeni (judeţul Argeş), accentul punându-se pe promovarea tradiţiilor şi particularităţilor fiecărei culturi în parte, dar şi pe dialogul intercultural. (S.C.)
Noi etichete colorate
O importantă companie australiană va implementa un nou sistem de etichetare a produselor marine ce vor fi comercializate în magazine. Sistemul se bazează pe folosirea a trei culori - verde, galben şi roşu - care vor oferi informaţii despre produse. Verdele reprezintă o alegere excelentă, dovedind că vietăţile marine au fost capturate în acord cu necesitatea protejării mediului marin. Galbenul este o alegere bună, existând însă temeri asupra impactului pe care l-a avut pescuitul asupra mediului. Ultima categorie - roşu - este de evitat, căci s-au produs incontestabile daune asupra mediului marin prin metodele de pescuit şi captura uriaşă. (S.C.)
Roadele Pământului
În perioada 24-26 septembrie, în faţa Pieţei Drumul Taberei a avut loc cea de-a patra ediţie a Târgului "Roadele Pământului". Bucureştenii au avut ocazia să deguste, dar şi să cumpere produse tradiţionale româneşti din toate regiunile ţării, de la ceaiuri naturale până la mâncăruri de casă gătite pe loc. Nu au lipsit pâinea tradiţională, celebrii colaci secuieşti, covrigii de Braşov, brânza din zona Branului, palinca de Maramureş, ţuica de Bihor sau vinurile de calitate de la Valea Călugărească. (C.D.)
Festivalul European de Gastronomie
La 24 septembrie, începând cu ora 13:00, Parcul Tineretului a fost gazda Festivalului European de Gastronomie. Evenimentul a fost realizat de Organizaţia Elenă de Turism şi Ambasada Greciei. Cei prezenţi au putut degusta, pe lângă alte produse, şi souvlaki, salată grecească, dolmades (frunze de viţă umplute cu orez, linte şi condimente), deserturi specifice Greciei şi au putut bea ouzo şi vinuri de pe Muntele Athos. (C.D.)
Ateliere cu tradiţie
Muzeul Ţăranului Român are o surpriză plăcută pentru cei mici: ateliere gândite special pentru ei, astfel încât prichindeii (şi nu numai) să înveţe tehnicile desenatului, picturii, fotografiatului, dar şi cusutului tradiţional. De asemenea, se vor organiza ateliere de confecţionat măşti sau păpuşi, iar participanţii vor avea acces în toate sălile muzeului. Proiectul se adresează şcolarilor mai mari sau mai mici şi liceenilor. Taxa de participare este de doar doi lei pentru grupurile şcolare, iar primul atelier debutează la data de 5 octombrie. (S.C.)
Parada Gospodarilor
La 26 septembrie, în localitatea Săpoca, ANTREC Buzău a organizat "Parada Gospodarilor". Evenimentul a debutat cu o paradă a căruţelor încărcate cu legume din zonă. La prânz, gospodinele au preparat o tocană uriaşă din ceapă şi carne de porc. Prin acest preparat, anul acesta a fost promovată ceapa de Buzău. Cei prezenţi au luat parte şi la un concurs de împletit ceapa, "Cămara gospodinelor". Au fost prezentate legumele vestite din bazinul legumicol Măteşti-Săpoca. (C.D.)