x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Guturaiul si sucul de portocale

Guturaiul si sucul de portocale

05 Ian 2005   •   00:00

DICTIONAR GASTRONOMIC

SIMONA CHIRIAC

Portocalele sunt fructe mari, globulare, de culoare galben-roscata, aromate. Reprezinta o sursa bogata in vitaminele A, B si C, in calciu, fiind foarte bune pentru sanatate. Fata de alte fructe, portocalele sunt superioare in ceea ce priveste cantitatea de calciu. De asemenea, contin sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf si clor.

Poate parea paradoxal, dar mie imi face o reala placere sa am guturai. Bineinteles ca nu din cauza durerilor de cap, a nasului transformat dintr-o data in fantana arteziana sau a febrei care nu-ti mai da pace. Altul este motivul. Ma innebunesc dupa grija pe care mi-o arata toti cei din jurul meu. Mi se aduce mancarea la pat, cineva imi cauta postul preferat la radio si, lucrul cel mai important, am tot timpul la indemana un pahar cu suc de portocale prospat stoarse. Ce-ti poti dori mai mult?

Imi veti spune poate ca nu trebuie sa fii bolnav ca sa bei suc de portocale. Totusi, ce te faci daca iti place tie mult de tot sa-i vezi pe altii cum ti-l pregatesc? Asta nu inseamna insa ca voi fi bolnava in fiecare zi. Nici pomeneala. Nu suport sa iau pastile. Dar, din cand in cand, las precautiile la o parte si ma imbolnavesc. Inevitabil, apare sucul de portocale. Cine spunea ca nu poti gasi un dram de bucurie chiar si in lucrurile neplacute?

BAUTURA DE LAPTE CU PORTOCALE
  • INGREDIENTE:
  • 75 ml lapte, 50 gr inghetata de vanilie, un galbenus, 25 gr sirop de portocale, frisca, apa minerala.

  • PREPARARE:
  • Se freaca galbenusul cu zaharul, intr-o cana sau intr-un pahar. Se adauga inghetata, siropul de portocale, laptele si apa minerala. Dupa ce s-au amestecat foarte bine, se adauga frisca batuta. Se poate rade deasupra si putina ciocolata.

    .

    SIROP DE PORTOCALE
  • INGREDIENTE: 750 gr zahar, 15 portocale, doua lamai

  • PREPARARE:
  • Se storc portocalele si lamaile. Zeama se toarna intr-o oala smaltuita si se fierbe la foc mic. Coaja rasa de la trei portocale se adauga in siropul fierbinte si se amesteca foarte bine. Dupa o ora, siropul se filtreaza, se toarna in sticle, se astupa cu dopuri si se pastreaza la rece.

    BIBAN
    Peste rapitor, de talie medie, cu solzi marunti si cu dungi negre transversale pe laturile corpului, avand carnea alba si gustoasa.

    CREVETE
    Crustaceu marin, asemanator cu racul, dar de dimensiuni mai mici, cu carnea gustoasa.

    GUVID
    Familie de pesti marini de talie mica, avand corpul mult subtiat spre coada si capul mare, turtit.

    KETCHUP
    Sos picant preparat din suc de rosii, otet si mirodenii.

    MIERE
    Substanta semilichida, cu gust dulce si cu aroma placuta, bogata in zaharuri si vitamine, produsa de albine din nectarul florilor.

    NISETRU
    Peste rapitor de talie mare, cu placi osoase pe spinare si pe partile laterale, apreciat pentru carnea si icrele lui negre.

    OTET
    Lichid foarte acru obtinut prin fermentarea acetica, mai ales a vinului, sau prin diluarea cu apa a acidului acetic, intrebuintat in alimentatie.

    PLATICA
    Peste de talie medie, cu capul mic si cu corpul plat, de culoare cenusie-intunecata, avand reflexe aurii.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul portocale