x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Hoţul de oameni

Hoţul de oameni

de Vali Ivan    |    08 Noi 2009   •   00:00
Hoţul de oameni
Sursa foto: Vali Ivan/Jurnalul Naţional

Celebrul autor de benzi desenate Jean-Pierre Dirick ne-a vizitat recent ţara, fiind invitat de onoare la Salonul benzilor desenate de la Constanţa, unde şi-a lansat în limba română albumul BD, Hoţul de oameni.

Înainte de a ajunge în oraşul de la malul mării, Jean-Pierre Dirick a făcut o escală în Capitală pentru a-şi prezenta şi aici lucrarea. El a fost însoţit de Claudio Melotto, reprezentantul editurii italiene Arcimboldo Global Communication, cea care a editat albumul, şi de actriţa română Iuliana Ierugan, stabilită actualmente în Italia, care este principala artizană a apariţiei volumului în limba română. Aceasta este implicată în numeroase alte proiecte ale editurii, pe care le promovează pe plan internaţional.

Prezentarea a avut loc la Centrul cultural francez, în prezenţa îndrăgitului actor Florin Piersic şi a numeroase alte personalităţi. "Albumul a apărut întâi în Franţa, unde s-a bucurat de un mare succes. Acesta este încărcat în plan emoţional şi afectiv şi şi-a propus în primul rând să sensibilizeze tineretul în vederea protejării animalelor şi a mediului înconjurător. Apoi, graţie suportului editurii italiene Arcimboldo, el a apărut în mai multe limbi, italiană, cehă, croată, română şi bulgară", a declarat Jean-Pierre Dirick.

Editorul Claudio Melotto explică cum a ajuns să publice un album de bandă desenată, având în vedere că editura italiană se ocupă de cultură, de arte şi ştiinţe în sensul general. "În primul rând, pentru că îl cunoşteam pe autor, apoi pentru că această lucrare reprezintă o inversiune între oameni şi animale, este foarte educativă şi am încercat să trezim un nivel de conştiinţă la nivel european, pentru că proiectele noastre se cheamă Artă, ştiinţă şi conştiinţă", a opinat reprezentantul Arcimboldo Global Communication.

Editorii italieni afirmă că albumul va deveni şi piesă de teatru. "Cum Hoţul de oameni a plăcut foarte mult la copii, o să facem şi o adaptare teatrală, o piesă de teatru jucată de copii, cu personajele chiar din carte. Va fi o serată europeană, unde vor fi şcoli din diverse ţări, fiecare ţară va face o prezentare teatrală, deci va fi prezentă şi România", a declarat Iuliana Ierugan.

DESPRE PIF ŞI PIAŢA BD
Creatorul albumului Hoţul de oameni a lucrat o lungă perioadă de timp la cunoscuta revistă Pif, pentru care a creat personajul detectivul Tim. Când Pif şi-a anunţat falimentul, Jurnalul Naţional a publicat un material de patru pagini despre această publicaţie, istoria ei, precum şi un interviu cu Mircea Arapu, românul care a fugit din ţară în vremea regimului comunist pentru a lucra la Pif.

Am profitat de prezenţa în România a lui Jean-Pierre Dirick pentru a afla amănunte despre falimentul revistei şi despre industria benzilor desenate de pe piaţa francofonă. "În perioada când eu publicam enigmele lui Tin, Pif avea 1 milion de cititori. Revista tipărea 500.000-600.000 de exemplare în fiecare săptămână. E halucinant!

Falimentul a apărut mai târziu, când editurile au preferat să scoată lucrări sub formă de album. Dar nu asta a fost singura cauză, computerul, jocurile pe calculator, televiziunea sunt şi ele răspunzătoare de acest faliment", a afirmat Jean-Pierre Dirick. El îşi aminteşte şi de Mircea Arapu, cu care a lucrat la serialul BD Arthur le Fantôme Justicier. "Când a venit la Pif şi mi l-a prezentat directorul publicaţiei de atunci, Arapu era foarte, foarte tânăr. Am lucrat împreună la Arthur le Fantôme Justicier, eu ca scenarist, iar el ca desenator", a continuat Dirick.

Apoi, piaţa revistelor a fost înlocuită cu cea a albumelor BD, care a reuşit să ţină piept concurenţei computerului şi televiziunii şi chiar să prospere. Nici criza economică cu care se confruntă lumea nu a afectat această industrie, editurile BD din Franţa şi Belgia produc peste 3.000 de titluri pe an. "Este un sector în plină expansiune, care nu are probleme", spune Jean-Pierre Dirick.

 

Cine e Jean-Pierre Dirick
Celebrul autor de benzi desenate Jean-Pierre Dirick a creat în 1980, pentru Pif Gadget, personajul detectivul Tim, care va dezlega în fiecare săptămână câte o enigmă, vreme de zece ani.

În 1991, la cererea Societăţii de Protecţie a Animalelor, creează seria L'inspecteur Klebs, în care inversează rolul şi locul oamenilor şi câinilor în societate, pentru a explica mai bine copiilor problemele protecţiei animalelor. Până acum au apărut în această serie şase albume editate de Arcimboldo Global Communication în colaborare cu Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative, care au fost traduse în mai multe limbi, italiană, cehă, slovacă, croată, germană, şi difuzate în 10 ţări.

 

Salon BD
Cea de-a 19-a ediţie a Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România s-a desfăşurat la Constanţa, între 25 şi 27 octombrie 2009. Aici au fost prezenţi autori celebri din Franţa, Belgia, Italia şi România, iar în cadrul manifestării a fost lansat în limba română albumul Hoţul de oameni, creat de Jean-Pierre Dirick. Salonul a fost organizat de Alianţa Franceză din Constanţa, Asociaţia Bedefililor din România şi Colegiul Naţional de Arte, în colaborare cu Ambasada Franţei, delegaţia Walonnie-Bruxelles şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa. La 19 ani de la înfiinţare, Salonul de la Constanţa a devenit locul de întâlnire al pasionaţilor de BD din România.

×
Subiecte în articol: spectator