x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Lectie in bucatarie

Lectie in bucatarie

18 Ian 2006   •   00:00
INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, ma aflam zilele trecute in vizita la o nepoata de-a mea. Sta singura saracuta si nu are cine sa-i gateasca. A plecat de acasa, de la parinti, de cand a inceput liceul si nu prea a avut cine sa o invete sa gateasca. Cum stia ca vin pe la ea, s-a pregatit cu niste prajituri de la cofetarie, cu niste semipreparate. Adica, ce mananca si ea de obicei. Nu zic sa nu apelezi si la metodele moderne, dar parca o mancare gatita in casa are mai multa savoare.

Asa ca Geanina mea s-a apucat sa faca un pilaf. Cum eu eram concentrata asupra unei emisiuni de la televizor, nu am vazut ce roboteste ea pe-acolo prin bucatarie. Dupa vreo jumatate de ora, ma duc sa vad ce face. Ei bine, nepoata mea arunca de zor orezul fiert la gunoi. Cand ma uit in cratita, constat ca pilaful ei era de fapt apa fiarta cu orez si sare. Asa face ea pilaful! M-am ingrozit cand am vazut cum arata. Si, ca sa nu va impresionez nici pe dumneavoastra prea tare, nu am sa va descriu pilaful Geaninei.

Am lasat emisiunea de-o parte si m-am dus la bucatarie sa fac pilaf impreuna cu Geanina. Am pus-o sa curete niste legume - un morcov, un pastarnac, o jumatate de telina, doua rosii si apoi sa le spele bine-bine. Eu am pus orezul la fiert, am pus un praf de sare, doua linguri cu ulei, un praf de piper, putin cimbru, tarhon... Apoi, Geanina a tocat legumele marunt si le-am pus si pe ele la foc, in oala in care fierbea orezul. Cat s-a fiert pilaful, noi ne-am dus si ne-am uitat la televizor. Ca sa nu zic eu ca este o gospodina chiar atat de rea, nepoata mea a pregatit si o salata verde cu ulei de masline si sos vinegreta. Nu am stiut ce e acela pana nu am gustat din el. M-am convins ca este ceva cu otet. Si Geanina s-a convins ca pilaful este de fapt altceva decat ceea ce credea ea. Vedeti ca se pot invata lucruri noi si de la nepoti? (Matusa Elvira)

DESPRE OREZ
Orezul contine carbohidrati - amidon si fibre, de aceea este un aliment foarte sanatos. Datorita compozitiei sale, orezul se digera foarte usor, iar corpul poate beneficia de energia rezultata de-a lungul unei perioade lungi de timp. O portie medie de orez - aproximativ 50 de grame - contine 11% din necesarul zilnic de proteine al organismului. Cei care vor sa reduca nivelul colesterolului sau sa slabeasca pot consuma orez pentru ca este de un real ajutor. Orezul brun, in mod special, completeaza foarte bine dieta vegetarienilor.

MANCARICA DE OREZ

  • Ingrediente: 4 legaturi de patrunjel, 4 legaturi de marar, doua cepe mijlocii, 200 ml untdelemn, o lingura cu faina, piper, sare, o lingura cu bulion, un pahar cu orez.
  • Preparare: Se curata ceapa, se taie solzisori si se caleste in untdelemnul incins. Dupa ce s-a inmuiat, se adauga faina, care se rumeneste usor si se stinge cu 250 ml apa. Se adauga patrunjelul si mararul bine spalate si tocate (nu chiar marunt). Se lasa la fiert pana se inmoaie, dupa care se adauga bulionul, sarea si piperul. Se mai lasa cinci minute pe foc. Separat, se fierbe orezul, care se serveste ca garnitura.
  • PILAF CU UNT

  • Ingrediente: 200 g orez, 500 ml supa, 100 g unt, un carnat, sare.
  • Preparare: Orezul se pune la fiert intr-un vas cu supa cu adaos de apa si sare. Cand este pe jumatate fiert se introduce la cuptor, iar spre sfarsitul inabusirii se adauga untul si carnatul taiat rondele. Inainte de a da vasul la cuptor se mai pot adauga rosii si ardei grasi taiati felii si inabusiti.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul orez orezul