|
|
Punch-ul este asociat intotdeauna cu petrecerile zgomotoase ale americanilor, insa el isi are "certificatul de nastere" in India. Chiar denumirea vorbeste despre originea lui orientala: "panch" - in indiana inseamna cinci, atatea ingrediente avand candva aceasta bautura in amestec. Ea trebuia sa imbine cinci gusturi: o parte de acru, doua de dulce, trei de tarie, patru de moale si un strop de amarala. Aceasta compozitie rezulta din amestecarea sucului unei lamai, zahar, un aperitiv amar, bere si o tarie.
IZOLARE. Desigur, cu timpul, reteta a suferit schimbari, dar la inceput, in secolul al XVII-lea, cand a ajuns ea in America, taina prepararii era pastrata cu sfintenie. Mai mult, reteta circula in secret si era scrisa sub forma de versuri. Se considera in acea perioada ca doar barbatii sunt capabili sa prepare punch. Si nu oricare, ci doar aceia care pot sa se izoleze si sa nu se gandeasca la nimic altceva in momentul prepararii bauturii. Cu timpul insa, reteta a devenit cunoscuta unui cerc mai larg si a ajuns bautura intalnirilor de afaceri. Iar cand a trecut si de aceasta etapa de "bautura pentru elita" si a inceput sa fie consumata de toata lumea, reteta de punch s-a modificat. Fiecare casa avea o reteta proprie. Astfel, actualele denumiri de punch-uri sunt de fapt denumiri de localuri in care au fost preparate pentru prima data: Dragon, Bombay, Fish House, Artilery. In America moderna exista punch-uri de nunta, de petrecere, cu alcool si fara.
Punch cu sampanie
|
|
GRESEALA NATURII
|
Din familia vinurilor din Burgundia, Pinot Gris are cea mai interesanta istorie. Acest soi nobil este de fapt o "greseala" a naturii. Nuanta gris este o mutatie a Pinot Noirului, aparuta cu multe secole in urma. Deja in secolul al XIII-lea, acest soi era bine cunoscut in Franta. In prezent, in toate tarile europene se gasesc podgorii de Pinot Gris. Aciditatea potrivita si dulceata lui permit ca vinul sa se matureze foarte bine. Francezii obisnuiesc sa il asocieze cu mancarea lor traditionala, Foie Gras. Are un buchet si o aroma complexe: flori de primavara, fructe de padure, fum, miere. Vinul pastreaza cu fidelitate culoarea galben-verzuie a strugurelui din care provine. Gustul lui este delicat, rotund, bine echilibrat. Vinificatorii spun ca acest vin este gras, de aceea se recomanda sa fie servit la preparatele din carne slaba de pui sau de peste.
|
Citește pe Antena3.ro