x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Manopera pentru materialele textile

Manopera pentru materialele textile

12 Apr 2007   •   00:00
Moduri de croire si de montare a tesAturilor decorative in cadrul locuintei Dupa definitivarea proiectului pentru amenajarea sau reamenajarea locuintei, primul pas este acela de a incepe "calatoria" prin magazinele specializate de mobilier, elemente de decoratiuni, textile etc... Daca mobilierul se prevede in proiect (si deci forma lui este stabilita), decoratiunile sunt detalii delicate care se aleg si se potrivesc din aproape in aproape. Modelele de materiale textile sunt nenumarate, insa, dupa alegerea lor, intervine partea de manopera. Desi extrem de importanta, ea este de cele mai multe ori ignorata de furnizori de tesaturi.

ETAPE

Dupa ce masuratorile au fost luate in locuinta, se aleg modalitatile de prindere a tesaturilor, fie ele draperii, perdele, cuverturi, huse, tapiserii.

Pentru fiecare spatiu din casa este recomandat un anumit sistem de prindere a perdelelor si draperiilor. Mansardele sunt de cele mai multe ori luminate prin ferestre realizate in acoperis. Aici se folosesc sistemele pliate automate de prindere a draperiilor, care permit manevrarea cu usurinta si filtrarea luminii pe tot parcursul zilei. Geamurile bucatariei trebuie sa fie luminoase si practice. Folosirea rulourilor romane este cea mai recomandata in acest caz. Spatiile reduse ca dimensiune, holurile, terasele sunt acum redimensionate cu ajutorul materialelor semitransparente, fluide, pe sisteme noi, inovatoare. In spatiile mari, ca zonele de living sau dormitoarele, textilele pot fi rezolvate prin sistemul de prindere clasic cu galerie si model de draperie inel, ochi sau linie.

MONTAJUL

Sistemele de prindere a draperiilor potenteaza bogatia materialului, modelul imprimat, tonalitatea acestuia. Astfel, sunt folosite sistemele lalea, stilou sau inel pentru realizarea unor falduri bogate pentru draperii, sistemele nestructurate pentru libertatea totala a perdelelor si sistemul pliat de acoperire indicat pentru draperiile geometrizate, cu imprimeuri verticale, dungi.

Fiecare fereastra are nevoie de o tesatura care sa ajute cromatic camera. Insa textilul ales are o greutate care influenteaza sistemul de prindere folosit. Astfel, un material bogat obliga la o galerie de metal sau lemn care sa sustina si sa modeleze draperia. Pentru sistemul pliat al draperiilor materialele trebuie sa fie usoare si moi, sa nu para ancorate fortat de elementele de pliere.
Atelierul de croitorie care realizeaza manopera poate atasa si rejanse, ciucuri, accesorii.

SFAT
  • Pentru protejarea materialului se foloseste in majoritatea cazurilor dublura (blackout), pe aceeasi tonalitate, cu functie de protejare impotriva razelor UV , dar care confera si o bogatie aparte materialului propriu-zis, deteriorarea acestuia in timp fiind redusa
  • Noua tendinta este aceea a folosirii tesaturilor "double faces", atat pentru amenajarea ferestrelor, cat si cu rol de tesatura pentru tapiserie sau elemente primare de decor (fotolii, canapele, draperii), coordonate intre ele
  • Variante de prindere a perdelelor pe galerii
    Variante de prindere a draperiilor pe sine
    Sisteme pliante de prindere a draperiilor si rulouri textile

    Sfatul designerului

    Materialele textile joaca un rol extrem de important in amenajarile de interior, insa fara o confectionare profesionista, care sa potenteze frumusetea, bogatia si eleganta materialului, treaba pare neterminata.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul prindere