x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

06 Iun 2007   •   00:00

Angela Turcu, Brăila: "Am măncat la cineva o ciorbă de ardei umpluţi. Puteţi să-mi daţi reţeta?".

Angela Turcu, Brăila: "Am măncat la cineva o ciorbă de ardei umpluţi. Puteţi să-mi daţi reţeta?".

Ingrediente: un morcov mare, o ceapă, o rădăcină de pătrunjel, trei roşii mari, o legătură de leuştean, şapte ardei graşi mari; pentru tocătură: 500 g carne de porc sau vită, un cartof mare, o ceapă mare, o ceşcuţă cu orez, o legătură de pătrunjel, una de mărar, piper, sare 500 ml borş şi smăntănă sau iaurt după dorinţă.

Preparare: Pentru ciorbă, pune la fiert 4 litri de apă. Cănd clocoteşte, adaugă morcovul, ceapa şi albitura, curăţate şi tăiate mărunt şi un praf de sare. Micşorează focul şi lasă la fiert. Ia spuma! Intre timp, pregăteşti ardeii: scoate-le cotoarele fără să-i spargi, spală-i şi lasă-i la scurs. Carnea o dai prin maşina de tocat, impreună cu ceapa şi cartoful, apoi amesteci cu orezul curăţat şi spălat verdeaţa spălată şi tocată, piper şi sare. Umple ardeii fără să indeşi prea tare, orezul trebuie să aibă loc unde să crească. Dacă zarzavatul a fiert suficient, adaugi ardeii cu spumiera, astfel incăt să fie acoperiţi cu lichid. Dacă e cazul, adaugă puţină apă fiartă. Dă-i la foc potrivit şi ia spuma cănd e nevoie. Fierbe o oră, după care adaugă roşiile curăţate de pieliţe şi tăiate in feliuţe subţiri. Mai laşi 15 minute. Ia mereu spuma! Scoate un ardei (al şaptelea - de sacrificiu) şi taie-l cu furculiţa pentru a vedea dacă s-a fiert carnea şi orezul. Dacă nu, mai fierbi 15 minute, dacă da, toarnă (după gust) borşul fiert separat, drege de sare şi mai dă un clocot uşor 10 minute. Acum adaugă leuşteanul tocat, pune-i capacul şi opreşte focul. Serveşte căte un ardei de persoană, un polonic de zeamă şi drege cu smăntănă sau iaurt. Merge cu o ţuică blăndă inainte.

×
Subiecte în articol: agenda