Piroşti • Grişul imperial • Sosul cu nuci
Ioana Mihalache, Cîmpina. Pentru piroşti aveţi nevoie de: 3
pahare de făină, 1/2 pahar de smîntînă, 3/4 pachet de unt, două ouă, un praf de
sare.
Preparare: Într-un
vas, se bat ouăle spumă şi se amestecă sarea, smîntîna, untul şi la sfîrşit făina.
Se frămîntă bine şi, cînd compoziţia este omogenă, se pune în palmă, presărată cu făină, cîte o lingură din
aluat şi se adaugă în mijloc umplutura dorită (de carne tocată sau brînză),
apoi se strîng bine, cu degetele, marginile. Se pun într-o tavă tapetată cu făină,
la copt, la foc potrivit pînă se rumenesc.
Cristina Damian, Bucureşti. Grişul imperial se pregăteşte
din: 200 g griş, un l lapte, 100 g zahăr, un baton de vanilie, 6 ouă, 50 g
fructe confiate, 3 felii de portocală, două felii de ananas, 50 g unt, 200 g
frişcă, sare.
Preparare: Se
taie bucăţele feliile de portocală şi ananas, apoi se pun împreună cu fructele
confiate într-un vas. Se fierbe laptele cu vanilia şi se adaugă grişul în
ploaie. Se mixează pînă devine o pastă şi se pun zahărul, sarea, după care se
toarnă în alt vas în care se bate iar împreună cu gălbenuşurile. Albuşurile bătute,
frişca şi fructele se încorporează uşor în griş. Se toarnă compoziţia într-o
formă de budincă, unsă, şi se coace pe baie de apă, timp de 45-50 minute.
Adela Măruntu, Giurgiu.
Pentru sosul cu nuci, vă trebuie: 500 ml lapte, două gălbenuşuri, 100 g zahăr,
150 g nuci rîşnite, o linguriţă de rom, un praf de sare.
Preparare: Se
face o cremă din 3 linguri de lapte frecate cu nucile şi sarea. Gălbenuşurile şi
zahărul se bat bine şi se amestecă în nuci. Laptele fierbinte se toarnă peste
cremă şi se amestecă repede şi bine. Cînd se mai răceşte, se adaugă romul după
gust. (V.B.)
“Oaspetele, ca şi peştele,
nu stă multă vreme proaspăt”
Proverb german