x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

de Veronica Bectas    |    04 Feb 2009   •   00:00

"Creatorul, când îl obligă pe om să mănânce, îl invită să facă acest lucru prin poftă sau foame, şi îl recompensează prin plăcere."
Brillat-Savarin



MĂDĂLINA ENESCU, TÂRGU MUREŞ: Salata de fructe uscate se obţine folosind următoarele ingrediente: 200 g zahăr, 250 g fructe uscate (caise, prune, stafide mari, mere, smochine), zeama de la o lămâie şi jumătate din coajă tăiată mărunt, trei cuişoare, praf de scorţişoară, nuci, alune, fistic. Preparare: spălaţi în mai multe ape fructele. Din trei pahare de apă şi zahăr, faceţi un sirop şi daţi-l în clocot. În sirop turnaţi fructele, clocotiţi-l cinci min., adăugaţi puţină scorţişoară, cuişoarele, coaja şi zeama de lămâie, lăsaţi încă două min. apoi, daţi la rece până a doua zi, când fructele au absorbit mare parte din sirop. Scurgeţi fructele şi puneţi-le într-o salatieră, presăraţi nucile, fisticul, alunele prăjite şi pisate uşor. Serviţi cu frişcă folosind ca topping sosul rămas.

ERIKA FARKAŞ, TUŞNAD:
Pentru budinca de orez cu stafide aveţi nevoie de ingredientele următoare: o cană orez, 2 ouă, 3 linguri unt, 50 g stafide, 4 linguri zahăr pudră, 2 pacheţele zahăr vanilinat, sare, coajă rasă de lămâie, unt şi pesmet pentru uns vasul. Pentru sos: 1 pahar vin alb, 2 gălbenuşuri, o lingură şi jumătate zahăr, o jumătate linguriţă făină. Preparare: fierbeţi orezul în apă cu sare, strecuraţi şi limpeziţi cu apă rece. Lăsaţi la scurs. Frecaţi untul cu zahărul şi zahărul vanilinat, adăugaţi gălbenuşurile pe rând, un praf de sare, coaja de lămâie, orezul scurs, stafidele şi amestecaţi uşor albuşul bătut spumă. Turnaţi compoziţia într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet. Daţi la cuptor până se rumeneşte. Serviţi cu următorul sos: frecaţi zahărul cu ouăle şi făina într-un vas, în care turnaţi apoi vinul uşor încălzit, amestecând mereu. Puneţi la foc pentru a se îngroşa puţin, amestecând mereu. Când se îngroaşă puţin, daţi la o parte şi amestecaţi până se răceşte.

×
Subiecte în articol: agenda