x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul "Nimicul este orbitor"

"Nimicul este orbitor"

de Poliana Mardari    |    14 Iun 2009   •   00:00
"Nimicul este orbitor"

Umorul este uneori cea mai bună tehnică de supravieţuire în faţa opresiunii. Poetul Grişa Gherghei are umor din belşug. Şi numai aşa a reuşit să-şi strecoare destinul mereu dincolo de prezent, printre volume de versuri şi replici şugubeţe.

Poet şi boem, Grişa Gherghei n-a ratat experienţa protestului în anii aspri ai dictaturii comuniste. In 1972, Nicolae Ceauşescu tocmai se întorsese plin de entuziasm dintr-o vizită oficială în Coreea de Nord, iar jurnalul de călătorie a fost o nouă serie de Teze, "mai ceva ca bomba atomică pentru cultura românească".

Aşa a ajuns "un boem sub dictatură", cum îşi zice hâtru, să facă greva foamei. Nu are pretenţia că gestul lui a rezolvat problema culturii, dar a fost cârteala care i s-a potrivit. Încercarea n-a rămas fără urmări. Securitatea i-a acordat "cazare" gratuită în sediul din Beldiman nr. 2 pentru câteva luni şi dosar de CNSAS.

CAPITOLUL DOI
Şi a venit Revoluţia din decembrie 1989. A fost convins că poporul român se va ridica şi va începe o viaţă substanţial europeană. N-a fost să fie. Şi atunci i-a venit ideea să scrie o carte. Aşa s-au născut nişte "Maxime cu zecimale", în care realitatea se etalează copios şi concis, lipsită de prejudecăţi şi uneori de pudoare. O realitate în care toţi stau cu gurile căscate, rostind pedant lucruri ce nu se adeveresc.

Cartea este povestea unui om care a eşuat din dictatură în tranziţie cu acelaşi umor dulce amărui, înţepător, uneori cinic, alteori arţăgos.
"Declaraţia de avere e o declaraţie de dragoste, e o chestie atât de intimă, cum să vă spun, ca trei vile din două lefuşoare"

 

"Traian e pe Sf. Elena (extras din cronici)"

"Să nu exagerăm, un om politic nu poate fi comparat cu un criminal decât atunci când îl cunoşti foarte bine"

"Reciclarea pensionarilor e o problemă de veci"

"Unii demnitari au nevoie de un elicopter pentru Târgovişte"

"Omul a ajuns o pilă de unghii pentru demnitari"

"O femeie frumoasă, dacă nu e proastă, se va mărita cu un bărbat în vârstă şi inteligent. În rest viaţa e decapotabilă"

"Unii duc mâna la inimă atunci când te mint. O bătaie în plus nu strică niciodată"

"Dă-ne, Doamne, nouă ceva, un chirpici extraterestru, o ciumă comică, dă-ne, Doamne, ceva să ne şteargă ecranele când apare Analistul, că Tu eşti Unul şi el tot unu este"

×
Subiecte în articol: spectator