x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Nu ignorati uscaciunea gurii

Nu ignorati uscaciunea gurii

20 Apr 2006   •   00:00

Sete permanenta, dificultate in a vorbi si a manca, gura uscata. Sunt senzatii de disconfort provocate de o secretie salivara scazuta. Medicii numesc acest simptom xerostomie. Iar cauzele xerostomiei sunt atat locale, cat si generale, ne spune prof. dr. Alexandru Bucur, seful sectiei de chirurgie oro-maxilo-faciala din cadrul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala "Prof. dr. Dan Theodorescu". Un consum scazut de lichide si o deshidratare accentuata, provocata inclusiv de hemoragii si diaree severa, provoaca frecvent scaderea secretiei salivare. Unele boli generale, precum diabetul zaharat, diabetul insipid, sindromul Gougerot-Sjögren (care se manifesta prin atrofia glandelor salivare, lacrimale si tulburari articulare), unele boli psihice sunt alte cauze ale xerostomiei. De asemenea, o serie de factori comportamentali, cum ar fi fumatul, respiratia pe gura, masticatia deficitara, stari de anxietate prelungita duc la scaderea secretiei salivare. Acelasi efect il au si unele medicamente antialergice, antidepresive si chiar medicatia antihipertensiva. "Peste 500 de substante medicamentoase au ca efect colateral xerostomia. Dintre acestea, un sfert sunt cele mai frecvent prescrise medicamente pe plan mondial", precizeaza prof. dr. Alexandru Bucur. De xerostomie pot suferi si pacientii care au urmat radio-chimioterapie. Important de retinut este ca xerostomia pe termen lung favorizeaza aparitia unor modificari la nivelul gurii, cel mai frecvent carii dentare, atrofia mucoasei orale si candidoza orala. De aceea, uscaciunea gurii nu trebuie ignorata si nici tratata empiric, avertizeaza prof. dr. Alexandru Bucur.

TRATAMENT. In cazul persoanelor deshidratate – consecinta a unor boli cum ar fi diareea – sau al celor care trec printr-o perioada stresanta, senzatia de gura uscata dispare de la sine dupa o perioada. Daca fenomenul de uscaciune a gurii persista o luna, trebuie sa va adresati medicului pentru identificarea cauzei si, daca este cazul, administrarea unui tratament. Persoanele care iau medicamente prescrise in diabet, boli psihice, hipertensiune si alte boli trebuie sa se adreseze medicului curant. Acesta poate modifica schema de tratament, daca boala respectiva permite.
SALIVA ARTIFICIALA. Pentru combaterea simptomelor locale, chirurgul oro-maxilo-facial poate prescrie medicamente pentru stimularea secretiei salivare, asa-numitele medicamente sialogoge. Dar senzatia de gura uscata poate fi combatuta si cu ajutorul salivei artificiale, care se gaseste in farmacii sub forma de flacoane. "Spre exemplu, in sindromul Gougerot-Sjögren, care afecteaza sever glandele salivare si lacrimale, pe langa tratamentul specific, se pot asocia saliva si lacrimi artificiale", precizeaza prof. dr. Alexandru Bucur.

×
Subiecte în articol: agenda