x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ochi de copil

de Mihaela Cazan    |    14 Noi 2010   •   00:00
Ochi de copil
Sursa foto: Mihaela Cazan/

Peisaje schiţate, pictate sau sculpturi. Toate acestea se regăsesc în expoziţia "Grupul celor Patru" de la Centrul Cultural ArtSociety, expoziţie care a avut vernisajul la mijloc de octombrie şi va dura până la finele lui noiembrie.

Cine n-a auzit de "Ochii de copil" al lui Tonitza, de "Elegia" lui Oscar Han, de "Bucătăreasa" lui Dimitrescu şi de "Mangalia" lui Şirato? Deşi viaţa constă de multe ori în drumuri, fie ele de la muncă, acasă sau la şcoală, cu greu mai avem timp liber, timp pentru noi, în care să ne uităm în jur şi să admirăm ce este al nostru. Suntem invadaţi la tot pasul de "anticultură". Desigur, este greu să te rupi de tot şi să îţi "clăteşti ochiul" cu ceva deosebit.

La Galeriile Artmark sunt expuse pentru câteva săptămâni desene, picturi, sculpturi ale "Grupului celor patru": Nicolae Tonitza, Francisc Şirato, Ştefan Dimitrescu şi Oscar Han.
Aproximativ 100 de lucrări ale acestor mari oameni pot fi admirate de publicul larg şi nu numai. Încă de la vernisaj expoziţia s-a bucurat de aprecierea criticilor de artă, jurnaliştilor şi oamenilor simpli. Picturile vorbesc despre viaţa de zi cu zi a celor ce au pus suflet şi din ale căror mâini a ieşit speranţa că arta nu va muri niciodată.

AMICIŢIE
"Ochii de copil" ai lui Tonitza. Contemplu, privesc şi îmi retrăiesc copilăria. Îmi şterg lacrimile din suflet şi înaintez spre alte bucăţi de viaţă o dată cu peisajele de la Balcic ale lui Dimitrescu, "Mangalia" lui Şirato, "Christul" lui Han. Îmi amintesc cum este marea mare, pentru ca în cele din urmă să privesc pe fereastră în curtea vânzătorului de rahat.
Nicolae Tonitza a fost unul dintre iniţiatorii Grupului celor patru. În 1925, în casa lui, avea loc prima întâlnire în formulă completă: pictorii Tonitza, Şirato şi Dimitrescu şi sculptorul Oscar Han. "Grupul celor patru s-a format pe criterii de amiciţie şi de comuniune spirituală şi a tras de partea sa toată floarea criticilor şi istoricilor de artă şi a altor oameni de cultură din epocă", a afirmat Ruxandra Garofeanu, curator al expoziţiei.

Ideea formării acestui grup a plecat de la dorinţa celor patru artişti de a-şi prezenta lucrările publicului larg într-o formulă cât mai avantajoasă din punct de vedere al numărului operelor expuse.
Prima expoziţie a Grupului celor patru a avut loc în 1926, iar, în cei opt ani de existenţă a acestuia, artiştii au reuşit să organizeze şapte expoziţii, toate în Bucureşti. Ultima dintre ele a avut loc în 1934, chiar după moartea pictorului Ştefan Dimitrescu, care a figurat postum cu un "Autoportret".

După 76 de ani de la desfăşurarea acestui eveniment, Centrul Cultural ArtSociety îi aduce din nou împreună pe cei patru artişti, printr-o serie de lucrări expuse, în mod obişnuit, în muzee diferite din toată ţara.

×
Subiecte în articol: expozitie