Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, daca partile convin astfel si daca utilizatorul achita toate obligatiile asumate prin contract.
Conform articolului 1 din Ordonanta 51/1997 republicata, privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, leasingul este acea operatiune prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale. OBIECT. Operatiunile de leasing pot avea ca obiect bunuri imobile, precum si bunuri mobile de folosinta indelungata, aflate in circuitul civil, cu exceptia inregistrarilor pe banda audio si video, a pieselor de teatru, manuscriselor, brevetelor si a drepturilor de autor. Prin derogare, dreptul de utilizare a programelor pentru calculator, ca drept patrimonial de autor asupra programelor pentru calculator, poate face obiectul operatiunilor de leasing daca titularul dreptului de autor a autorizat aceasta operatiune. In acest caz, locatorul/finantatorul transmite catre utilizator, pentru o perioada determinata, dreptul de utilizare a unui program pentru calculator asupra caruia detine un drept definitiv de utilizare. Transmiterea se realizeaza la solicitarea utilizatorului, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul obligandu-se sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a dobandi dreptul definitiv de utilizare asupra programului pentru calculator, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale. Utilizatorul poate opta pentru dobandirea dreptului definitiv de utilizare asupra programului pentru calculator, inainte de sfarsitul perioadei de leasing, daca partile convin astfel si daca utilizatorul achita toate obligatiile asumate prin contract.Citește pe Antena3.ro
RASPUNDERE
|
In cazul in care utilizatorul refuza sa primeasca bunul la termenul stipulat in contractul de leasing sau daca se afla in stare de reorganizare judiciara si/sau faliment, societatea de leasing are dreptul de a rezilia unilateral contractul de leasing cu daune-interese.
Finantatorul nu raspunde daca bunul care face obiectul contractului de leasing nu este livrat utilizatorului.
In cazul in care utilizatorul nu executa obligatia de plata a ratei de leasing timp de doua luni consecutiv, finantatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar utilizatorul este obligat sa restituie bunul, sa plateasca ratele scadente, cu daune-interese, daca in contract nu se prevede altfel.
Daca finantatorul nu respecta dreptul de optiune al utilizatorului, acesta datoreaza daune-interese in cuantum egal cu valoarea reziduala a bunului sau cu valoarea sa de circulatie, calculata la data expirarii contractului de leasing.
In cazul in care in timpul derularii contractului de leasing finantatorul vinde bunul, respectiv cesioneaza dreptul definitiv de utilizare asupra programului pentru calculator, care face obiectul contractului de leasing, unui alt finantator, noul finantator este legat de aceleasi obligatii contractuale ca si vanzatorul, respectiv transmitatorul, care ramane garant al indeplinirii obligatiilor fata de utilizator.
Din momentul incheierii contractului de leasing si pana la expirarea acestuia si reintrarea in posesia bunului, finantatorul este exonerat de orice raspundere fata de terti pentru prejudiciile provocate prin folosinta bunului de catre utilizator.
|
ARTICOLUL 85, LEGEA 107/2004 |
Maria Marina, Baile Herculane, Caras Severin: "Ma intereseaza continutul articolului 85 alin. 1 din Legea 76/2002 modificat prin Legea 107/2004".
RASPUNS: Articolul 85 din Legea nr. 107/2004 din 07/04/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede: "Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri intretinatori unici de familie primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu un salariu de baza minim brut pe tara in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani".
|
TESTAMENT |
Corina, Bucuresti: "Sunt vaduva de cativa ani si nu am facut succesiunea dupa sotul meu din motive financiare. Mentionez ca nu am rude de gradul I sau II si nici rude din partea sotului decedat. Am facut la notariat un testament pentru o anumita persoana. As vrea sa stiu daca persoana respectiva va avea neplaceri pe viitor".
RASPUNS: Stimata doamna, in cazul in care nu aveti rude care fac parte din categoria mostenitorilor care au dreptul la rezerva succesorala, adica descendenti - copii, nepoti, stranepoti etc. indiferent de grad, ascendenti privilegiati, adica tatal si mama ori sot supravietuitor, puteti dispune de bunurile dumneavoastra in mod liber si absolut, potrivit articolului 480 din Codul Civil.
|
RECALCULAREA SULTEI |
Olteanu Mircea, Bucuresti: "Trebuie sa mi se restituie o suma de bani provenita dintr-o mostenire, in urma unei hotarari judecatoresti. As dori sa stiu daca se face reactualizarea in functie de rata inflatiei".
RASPUNS: Stimate domn, daca suma de bani - sulta - cuvenita dumneavoastra a fost stabilita prin hotarare judecatoreasca, practica instantelor este de a respinge un proces ulterior avand ca obiect recalcularea sultei raportat la indicele de inflatie, aceasta deoarece evaluarile si reevaluarile in cadrul proceselor de partaj pot fi facute numai cu ocazia solutionarii cauzei si nicidecum dupa ce hotararea a ramas irevocabila.
|