x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pe ritmuri de samba

Pe ritmuri de samba

15 Mar 2005   •   00:00

GARGANTUA SI PANTAGRUEL

VANDA IONITOIU, MARA RADUCANU

Patria carnavalului, a dansurilor, a femeilor frumoase si, nu in ultimul rand, a muzicii bune. Asa ar putea fi definita in cateva cuvinte tara despre care vorbim. Insa trebuie sa recunoastem ca despre Brazilia, caci de ea e vorba, am putea umple pagini intregi si am povesti ore in sir, fara sa ne plictisim. Plini de viata si dornici de distractie, brazilienii par a fi gasit raspunsul la ceea ce inseamna cu adevarat fericirea. Sa fie oare "de vina" mancarea? Sa detina ei acele secrete gastronomice care iti redau pofta de viata? Daca da, atunci nu ne mai ramane decat sa le descoperim si noi. Brazilienii nu acorda prea multa importanta micului dejun. Ceva simplu, rapid si usor. O felie de paine cu gem, o cana cu lapte sau o cafea, atat cat sa-si incarce putin "bateriile". Nelipsite dimineata de pe masa acestora sunt fructele proaspete, papaya, avocado sau crema de fructe.

Insa la pranz, situatia se schimba radical. Brazilienii isi planifica foarte bine timpul de lucru, astfel incat aceasta masa sa fie servita in tihna, fara nici un fel de graba. Servirea pranzului acasa reprezinta un fel de reuniune familiala, fiind un moment prielnic de a fi alaturi de cei dragi. Cei care mananca la restaurant se orienteaza spre acele "meniuri ca la mama acasa", servite in locuri special amenajate.

Masa de seara reprezinta o modalitate de delectare pentru cea mai mare parte a oamenilor. Un fruct sau o cana cu cacao cu lapte este mai mult decat suficient.

In bucataria traditionala braziliana predomina orezul si fasolea, folosite de multe ori drept garnituri pentru carnea de vita, pui si peste. Printre specialitati, la mare cautare sunt pestele de mare asezonat cu nuca de cocos si fasolea prajita, condimentata cu ceapa si piper. In loc de supa, felul intai consta mai degraba in salate cu ulei de masline si cu otet de vin. Ca deh, cheful de dans vine mancand, iar pasiunea muzicii razbate din sucul de nuca de cocos cu gheata, celebra bautura a brazilienilor.

Din fructe se prepara sucurile naturale, iar berea consumata de ei este slaba, usoara, dar si foarte gustoasa. Daca dansurile lor nu te lasa indiferent, cu siguranta nu vei putea uita gustul si aroma cafelei preparata in aceasta tara.

Adevarata cafea braziliana se serveste in pahare de sticla inguste, umplute un sfert cu zahar, peste care se toarna cafeaua deja indulcita.

Distractie, distractie si iar distractie... Acesta este cuvantul de ordine al oamenilor din tara "sambei". Dar iata ca, printre atata muzica, fructe exotice si dansuri, bucataria se ridica la nivelul asteptarilor.

PRAJITURA CU MALAI
  • INGREDIENTE: doua cani cu zahar , 4 cani lapte, o cana cu branza rasa, doua cani malai doua linguri faina, doua linguri margarina, 4 oua, o lingura praf de copt, o lingurita seminte de marar

  • PREPARARE: Se pun toate ingredientele intr-un castron si se amesteca 10 minute cu mixerul. Compozitia obtinuta se rastoarna intr-o forma unsa si tapetata. Se da la foc mediu timp de 30 de minute si se incearca din cand in cand cu o scobitoare daca este gata. Dupa racire se poate presara zahar pudra.
  • STIATI CA...
    PE INDELETE. Mesele brazilienilor nu sunt servite niciodata in graba. Ei prefera sa nu manance in timp ce lucreaza la computer sau in timp ce citesc. Nici privitul la televizor nu se afla pe lista preferintelor acestora in timpul mesei.

    SIGURANTA. In orasele mari este un lucru obisnuit sa intalnesti copii in restaurante, la ore destul de inaintate. Acestia isi insotesc parintii, care prefera sa-i aiba sub supraveghere, decat sa-i lase acasa in grija unor bone. Mai bine sa plateasca o portie in plus, dar sa-i stie pe cei mici in siguranta.

    AMENZI. Brazilienii care fac mofturi la mancare si-au gasit beleaua. Mai multe restaurante din capitala Rio de Janeiro au stabilit reguli conform carora clientii care fac nazuri si nu consuma tot din farfurie sunt obligati sa plateasca localului o amenda. Aceasta se stabileste in functie de felul de mancare comandat si de cantitatea din farfurie. Cu cat lasa mai mult pe platou, cu atat amenzile vor fi mai consistente.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul