Rosalinda este numele personajului principal din comedia filozofică a lui Shakespeare, “Cum vă place”.
Rosalinda este numele personajului principal din comedia filozofică a lui Shakespeare, “Cum vă place”.
Rosalinda este ultimul meu rol. Am avut norocul să fiu a patra interpretă. O Rosalinda aproape de vârsta senectuţii – într-un spectacol cu studenţii lui Florin Zamfirescu de la UNATC din anul IV. Rosalinda este personajul care spune: “Nu pune pe seama Soartei ceea ce îndeplineşte Firea”.
Rosalinda este personajul pe care l-am întâlnit la început de carieră, atunci când am absolvit şi eu eram Celia, iar Rosalinda era Valeria Seciu. Dar pentru mine, Rosalinda va rămâne întotdeauna Clody Bertola. Pe ea am văzut-o pentru prima dată în acest rol într-un spectacol eveniment chiar şi pentru vremurile acelea foste, când cele mai multe spectacole de teatru au fost de neuitat.
Un spectacol pus în scenă de Liviu Ciulei. Un spectacol în care Rosalinda era Primavera şi Celia – Flora – personajele colorate din tabloul lui Botticelli – costumele Ion Oroveanu. Spectacolul “Cum vă place” din anii 1960, spectacol despre care Lucian Pintilie susţinea, mărturiseşte Ileana Predescu, că e spectacolul din care ne tragem noi toţi. A fost o revoluţie adevărată, a fost “povestea fără sfârşit” spre Ţara Fanteziei.
Stare de graŢie. Totul era în metaforă, totul era în straie de sărbătoare. Ţin minte fiecare amănunt – nici nu s-ar putea altfel – l-am văzut de vreo 40 de ori. Este unul dintre spectacolele considerate un manifest teatral. Mai mult, a deschis drumul acelor mari spectacole cu care am crescut noi: “Clipe de viaţă” – Saragon, “D-ale carnavalului” – Ion Luca Caragiale, “Livada de vişini” – Cehov, “Elisabeta I” de Paul Foster, “Opera de 3 parale” de B. Becht, “Azilul de noapte” de M. Gorki, “Revizorul” de N. Gogol.
Un spectacol la care am trăit toţi “acea stare de graţie artistică” pe care Dumnezeu ţi-o dăruieşte când te premiază. Un spectacol care a provocat o mare bătălie ca mai de mult “Bătălia lui Hernani”.
Un cronicar a scris, a criticat această mare reprezentaţie din care nu a înţeles ce propunea şi anume că atunci când oamenii vor înceta să viseze, cu toţii suntem pierduţi. Spectacolul cu Rosalinda lui Liviu Ciulei încerca să ne facă să învăţăm, să visăm din nou. Rosalinda luptă pentru dragoste, o dragoste profund filozofică, în vibraţia ei poetică.
Rosalinda, îndrăgostită, desfăşoară optimism şi ironie, pasiune, bucurie, energie şi vis.
Seri magice. A fost un spectacol incendiar, un spectacol discutat, un spectacol care nouă, tinerilor, ne plăcea nespus, îi înţelegeam mesajul fără să-l înţelegem de fapt decât cu inima. Şi ce grozav a fost peste ani şi ani când venind în ţară cei doi reprezentanţi ai lui Shakespeare: Orson Welles şi Paul Scofield s-au îndrăgostit de ea, de Rosalinda.
Orson Welles – un spectacol uluitor. După ce l-am văzut n-am dormit toată noaptea. Îi mulţumesc lui Liviu Ciulei pentru minunatul act artistic. Şi Rosalindei.
Paul Scofield – “O seară de-a dreptul magică”
Cunosc bine “Cum vă place”, dar am avut impresia că o văd pentru prima oară. Şi Clody Bertola, Rosalinda... o mare artistă.
Paradoxalul personaj feminim
Din bătălia cea mare a spectacolului intitulat “Cum vă place” a rămas siguranţa celui mai frumos spectacol shakespearian de până atunci şi de atunci încoace... aici pe locurile noastre.
Şi a rămas Rosalinda doamnei Clody. A fost o experienţă totală, aşa cum spunea ea. Un rol în care am fost foarte contestată. Un rol în care am fost foarte iubită şi foarte aplaudată. Am iubit-o pe Rosalinda.
“Rosalinda – cel mai paradoxal personaj feminin shakesperian arborând travestiul ca un simbol enigmatic al paradoxului”, spune Lucian Pitnilie.
Rosalinda! Rosalinda!
Astăzi împreună cu 22 de studenţi ne-am înscris într-o călătorie în lumea minunată “As you like it”. Mă gândesc cât e de ciudat şi cum fiecare generaţie găseşte ceva nou în Rosalinda. O să le povestesc partenerilor mei tineri despre Rosalinda doamnei Clody. Ah, Rosalinda! Cu cât o femeie are mai multă minte,cu atât e mai încăpăţânată.Cea mai adevărată poezie este aceea în care se aflăcea mai multă poezie!Doamna Clody rămâne încă “muza creatoare” a personajului Rosalinda.
Rosalinda este personajul care spune: «Nu pune pe seama Soartei ceea ce îndeplineşte Firea».
Rosalinda este personajul pe care l-am întâlnit la început de carieră, atunci când am absolvit, şi eu eram Celia, iar Rosalinda era Valeria Seciu. Dar pentru mine, Rosalinda va rămâne întotdeauna Clody Bertola.”