x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Şcoala te învaţă (şi) să găteşti!

Şcoala te învaţă (şi) să găteşti!

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    17 Iul 2008   •   00:00

O iniţiativă interesantă s-a derulat în perioada mai-iunie sub atenta supraveghere şi cu aportul celor de la Electrolux.

O iniţiativă interesantă s-a derulat în perioada mai-iunie sub atenta supraveghere şi cu aportul celor de la Electrolux. Este vorba despre campania "Şcoala te învaţă (şi) să găteşti", un proiect care a urmărit ca adolescenţii implicaţi să înveţe cum să gătească, conform principiilor sănătoase de nutriţie.

V-o aducem în vedere pentru că rezultatele bune au încurajat o viitoare prelungire a ei din toamnă. Ba mai mult, se merge pînă la intenţia de a extinde proiectul la nivelul mai multor şcoli din Bucureşti, şi bine ar fi să se ajungă chiar la includerea în programa de învăţămînt a unor astfel de ore. Nu de alta, dar efectele unei alimentaţii necorespunzătoare, care "se învaţă" de la vîrste atît de fragede reprezintă una dintre marile probleme ale vremurilor în care trăim.

 

Copii... despre alimentaţie

Proiectul a avut la bază un studiu realizat cu 100 de copii din clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a ai Şcolii Generale nr. 21 din Bucureşti, care au completat un chestionar despre alimentaţie. Rezultatele au relevat faptul că elevii sînt conştienţi de alimentaţia nesănătoasă (86% dintre elevi au ales hamburgerul cu cartofii prăjiţi ca fiind cel mai nesănătos fel de mîncare), dar că adolescenţii nu realizează cît de uşor şi distractiv poate fi gătitul mîncării sănătoase. Mai mult, unii sînt de părere că gustul mîncării de acasă nu îl poate egala pe cel al fast food-ului.

Pe parcursul acestei prime etape, elevii acestei şcoli, asistaţi îndeaproape de un bucătar profesionist, au învăţat să gătească reţete simple şi sănătoase, pe care şi le-ar putea pregăti singuri acasă pentru a le lua pachet la şcoală.

×