x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

12 Aug 2005   •   00:00

12 august 2005

Mihailescu Georgeta, Bucuresti:
"Conform Legii nr. 276/2004, avem dreptul ca anii de studentie sa ni se valorifice la pensie. In acest sens, in 2004, am depus dosarul integral la Casa de Pensii a Sectorului 1 cu nr. 32856 si am revenit cu cererea in 2005. De atunci tot astept. Ce se intampla?".

RASPUNS: De la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti am primit urmatorul raspuns: "Cererea dumneavoastra privind recalcularea pensiei in conformitate cu prevederile Legii nr. 276/2004 a fost solutionata de Casa Locala de Pensii prin emiterea deciziei nr. 151.008/iulie 2005".

Pasol Ion, Bucuresti:
"Care este regimul juridic al centralelor de gaze? Cativa dintre vecinii mei si-au pus astfel de centrale de apartament prin conectarea la conducta de gaze ce strabate scara blocului. Cine raspunde de securitatea instalatiei? Prin ce garantii? Se fixeaza o chirie? Cine poate face acest lucru?".

RASPUNS: De la Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat, am primit urmatorul raspuns: "In situatia in care se acorda autorizatie de constructie pe parti comune (in speta conducta de gaze), trebuie prevazute foarte clar conditiile in care se da avizul pentru folosirea partilor comune. Proprietarul instalatiei raspunde de securitatea instalatiei, impreuna cu societatea de distributie a gazelor, prin faptul ca exista obligativitatea incheierii unui contract de service cu o firma autorizata (in cazul centralelor de apartament consideram ca este util ca in cadrul acestui contract de service sa se prinda si conducta de pe parti comune). Se poate stabili o chirie, dar avand in vedere ca aceasta contorizare individuala a consumului de gaze e foarte utila, nu este moral sa abordam astfel problema".

Gidei Violeta, Braila:
"Doresc sa aflu cine organizeaza cursuri de limbi straine in orasul Braila si cat costa, pentru a obtine atestatul de traducator autorizat".

RASPUNS: Pentru obtinerea autorizatiei de traducator, atat in cazul absolventilor Facultatii de Litere sau de limbi moderne aplicate (LMA), cat si al celor care au obtinut certificatul de traducator autorizat de la Centrul pentru Formare, Educatie Permanenta si Management in Domeniul Culturii (CFEPMDC), trebuie trimise la Ministerul Justitiei (Bucuresti, Sector 5, Strada Apolodor 17, telefon 021-310.35.80) urmatoarele documente: cerere adresata ministrului Justitiei care sa contina: numele, prenumele, domiciliul complet, telefonul, mentiunea ca este cetatean roman si limba pentru care solicita sa fie autorizat; diploma de licenta sau certificatul de traducator (dupa caz) in copie legalizata; copie dupa certificatul de nastere/casatorie (daca e cazul), copie dupa CI; certificat de cazier judiciar, in care se precizeaza dorinta de a deveni traducator autorizat; limba pentru care se doreste autorizarea si documentele in baza carora se va obtine autorizarea; chitanta privind plata taxei de timbru la CEC sau Trezorerie si un timbru judiciar. In decurs de 60 de zile de la emiterea autorizatiei, persoana respectiva trebuie sa se inregistreze ca platitor de impozit pe venit la Directia Generala a Finantelor Publice. Pentru obtinerea de catre persoanele care nu sunt absolvente ale Facultatii de Litere sau de LMA a certificatului de traducator, ele trebuie sa sustina un examen la Comisia centrala pentru acordarea certificatelor de traducator in si din limbi straine (din cadrul CFEPMDC), Calea Dorobantilor 99 A, Sector 1, Bucuresti, telefon: 021-230.08.37, 021-230.21.94, 0722-56.61.82 (9.30-12.30 luni-joi, 9.30-12.00 vineri).

Burcea Ion, Bucuresti:
"Am dosarul de pensie nr. 127321 din anul 1992 limita de varsta cu vechime completa. In luna noiembrie 2004 am primit de la Casa Nationala de Pensii o instiintare prin care mi se cere venitul salarial pe intreaga perioada de activitate, cuprinzand date referitoare la sporuri cu caracter permanent, in cazul meu regimul de lucru de 10 ore si sporul de santier in perioada cat am lucrat in provincie. Va rog, spuneti-mi care mai sunt drepturile mele?".

RASPUNS:Va indrumam sa va adresati Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11 pentru a oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

Laura-Elena D.:
"Sunt studenta si in acelasi timp angajata la o firma pe o perioada de 4 zile saptamanal. Contractul de munca pe care l-am incheiat a fost pe o perioada determinata de 18 luni, din care am efectuat 5. In contractul de munca nu se specifica nici o clauza in conditiile in care decid sa inchei contractul mai devreme decat, fireste, cele 15 zile de preaviz. Problema este ca dupa terminarea facultatii (peste aproximativ 3-4 luni) as dori sa imi dau demisia de la aceasta firma deoarece suma pe care trebuia sa o primesc efectiv in mana nu mai coincide cu ce mi-au «promis» ei si, in plus, trebuie sa plec la studii in alta tara. Pot sa imi dau demisia inainte de indeplinirea celor 18 luni? Nu ma intereseaza decat acest aspect, nu neaparat daca acest lucru are vreo repercusiune asupra celor inregistrate in cartea mea de munca. In contractul de munca nu este mentionata nici o clauza".

RASPUNS: In mod normal, in contractul dumneavoastra ar trebui sa existe o clauza referitoare la demisie. Daca nu, incercati sa discutati cu sefii dumneavoastra si sa va dati demisia cu preavizul de 15 zile. In cazul in care doriti mai multe informatii, mergeti la Inspectoratul Teritorial pentru Protectia Muncii.

Ganfaleanu Neculai, Bucuresti:
"Eu si sotia avem certificate de actionar eliberate la data de 01.10.1996, cu numerele 10382790 si 10382791, de catre SC Automobile Dacia Pitesti. La sfarsitul anului 1997 am primit un aviz postal pentru a ridica dividendele. Acest aspect s-a repetat si in 1998, dar in ambele cazuri cand ne-am prezentat la Oficiul Postal numarul 66 din Bucuresti, acestea erau returnate, desi eram «in termen». Va rog sa ne spuneti ce putem face pentru a regla aceasta problema".

RASPUNS: Singura solutie este sa va adresati direct la Automobile Dacia la telefon 0248-500.000, fax: 0248.500.076, adresa Strada Uzinei 1, Mioveni, judetul Arges, si sa va exprimati dorinta de a va retrimite dividendele. De asemenea, puteti sa va adresati conducerii oficiului postal de care apartineti pentru a nu va returna corespondenta daca sunteti "in termen".

CONCENTRAREA ECONOMICA
In Romania, Legea concurentei interzice prin art. 13 concentrarile economice care, avand ca efect crearea sau consolidarea unei pozitii dominante, conduc sau ar putea conduce la restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia. Asemenea fapte constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda (art. 56, lit. a).

Potrivit aceleiasi legi, concentrarea economica se realizeaza prin orice act juridic, indiferent de forma acestuia si care fie opereaza transferul proprietatii sau al folosintei asupra totalitatii ori a unei parti a bunurilor, drepturilor si obligatiilor unui agent economic, fie are ca obiect sau ca efect sa permita unui agent economic ori unei grupari de agenti economici de a exercita, direct sau indirect, o influenta determinanta asupra unui alt agent economic sau mai multor alti agenti economici.

Conform art. 11, alin. 2, o operatiune de concentrare economica are loc atunci cand:
  • a) doi sau mai multi agenti economici, anterior independenti, fuzioneaza;
  • b) una sau mai multe persoane care detin deja controlul cel putin asupra unui agent economic ori unul sau mai multi agenti economici dobandesc, direct sau indirect, controlul asupra unuia sau mai multor alti agenti economici ori asupra unor parti ale acestora, fie prin luare de participare la capital, fie prin cumparare de elemente de activ, prin contract sau prin alte mijloace.

    Nu constituie concentrare prin dobandirea controlului operatiunile de asociere, avand ca obiect sau ca efect coordonarea comportamentului concurential al agentilor economici participanti care raman independenti, chiar cand asemenea operatiuni ar consta in crearea de entitati economice comune.

    Daca entitatea economica comuna este o persoana juridica indeplinind statornic toate functiile unei entitati economice autonome, fara insa a realiza o coordonare a comportamentului concurential fie intre agenti economici fondatori, fie intre ea si acestia, operatiunea este o concentrare asa cum a fost definita mai sus.

    EXCLUS. Potrivit art. 12 din Legea concurentei, nu constituie o operatiune de concentrare economica situatiile in care:
  • a) controlul este dobandit si exercitat de catre un lichidator desemnat prin hotarare judecatoreasca sau de catre o alta persoana mandatata de autoritatea publica pentru indeplinirea unei proceduri de incetare de plati, redresare, concordat, lichidare judiciara, urmarire silita sau alta procedura similara;
  • b) societatile bancare, institutiile de credit sau financiare, societatile financiare (de investitii, de administrare de investitii, de intermediere de valori mobiliare) sau societatile de asigurare a caror activitate normala include tranzactii si negocieri de titluri pe cont propriu sau pe contul tertilor, detin, cu titlu temporar, participari la un agent economic pe care le-au dobandit in vederea revanzarii lor, cat timp ele nu exercita drepturile de vot aferente acestor participari in scopul determinarii comportamentului concurential al respectivului agent economic ori le exercita numai in vederea realizarii acestei participari, cu conditia ca realizarea respectivei participari sa intervina in termen de un an calculat de la data dobandirii; la cerere, Consiliul Concurentei poate proroga termenul, daca solicitantul produce justificarea ca realizarea participarii dobandite nu a fost rezonabil posibila in termenul fixat;
  • c) controlul este dobandit de persoanele sau agentii economici mentionati la art. 11 alin. (2) lit. b), cu conditia ca drepturile de vot aferente participarii detinute sa nu fie exercitate, mai ales la numirea de membri in organele de administrare, conducere executiva, supraveghere si control ale agentului economic la care detin participarea, decat in scopul salvgardarii valorii integrale a acestei investitii, iar nu pentru a determina direct sau indirect comportamentul concurential al agentului economic controlat.

    Inceperea unei actiuni de concentrare economica declarata incompatibila cu prevederile legii printr-o decizie a Consiliului Concurentei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda potrivit art. 56 lit. c din Legea nr. 21/1996.

    CONDITII. Concentrarile economice pot fi admise daca partile interesate in operatiunea de concentrare dovedesc indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
  • a) operatiunea de concentrare urmeaza a contribui la cresterea eficientei economice, la ameliorarea productiei, distributiei sau progresului tehnic ori la cresterea competitivitatii la export;
  • b) efectele favorabile ale concentrarii compenseaza efectele nefavorabile ale restrangerii concurentei;
  • c) de avantajele rezultate profita intr-o masura rezonabila si consumatorii, in special prin preturi reale mai reduse.

    Prevederile Legii concurentei referitoare la concentrarile economice nu se aplica atunci cand agentii economici implicati in operatiune totalizeaza o cifra de afaceri de pana la 10 miliarde de lei.

    Concentrarile economice care depasesc pragul de 10 miliarde de lei sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei.

    Stefanica, Dutu & Asociatii, societate de avocati
  • APEL
    Oferiti speranta si dragoste copiilor bolnavi de leucemie! Bondac Cristina Elena (7 ani, cu diagnosticul leucemie acuta limfoblastica), Mihaila George Cosmin (10 ani, cu diagnosticul leucemie acuta mieloblastica tip M2, in tratament citostatic), Din Gabriela (16 ani, cu diagnosticul leucemie acuta limfoblastica - risc mare, in tratament citostatic) si Pavel Georgian Mihai (6 ani, cu diagnosticul aplazie medulara idiopatica - forma severa, necesitand ingrijiri speciale) se afla in evidenta si tratamentul Clinicii de Pediatrie (Sectia Oncopediatrie) a Spitalului Clinic de Copii "Maria Sklodowska Curie". Fundatia "Floriana" a inceput o actiune in vederea strangerii de fonduri pentru ajutorarea copiilor bolnavi de leucemie si a deschis un cont la BCR - Dambovita: RO25RNCB2500 000055410001. Relatii la telefon: 0721.379.200 - Vasilescu Horia.
    ×