x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

00 0000   •   00:00

CANCER PULMONAR. În rândul eschimoşilor se înregistrează cel mai mare număr de cazuri de cancer pulmonar din lume, arată un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Toronto. Prevalenţa cancerului de plămâni s-a dublat la bărbaţi, iar la femei a crescut de patru ori în ultimii 35 de ani. Explicaţia: nivelul crescut al tabagismului, 58% din eschimoşi fiind fumători. Din această cauză numărul cancerelor de colon, de ficat şi de esofag este de asemenea mai mare în rândul eschimoşilor, comparativ cu restul populaţiei.



ALZHEIMER. Tulburările de memorie şi de concentrare anunţă boala Alzheimer cu 6-10 ani înaintea stabilirii diagnosticului, potrivit unui studiu publicat în Annals of Neurology. Acest rezultat demonstrează că boala Alzheimer poate fi depistată încă din primul stadiu. Tulburările de memorie şi stările depresive apar cu 8-10 ani înaintea depistării, iar dificultăţile în îndeplinirea unor sarcini simple precum utilizarea telefonului, numărarea banilor sau călătoria cu mijloacele de transport în comun se manifestă cu 6-7 ani înainte de diagnostic.

ADN. Piloţii care au acumulat numeroase ore de zbor pot suferi modificări ale ADN-ului din cauza radiaţiilor din spaţiul aerian, semnalează un studiu realizat la Institutul Naţional de Cancer din SUA. Cercetătorii au prelevat probe de sânge de la 83 de piloţi şi 50 de studenţi şi au comparat modificările genetice. În cazul piloţilor, au constatat transferul unor segmente de la un cromozom la altul, ceea ce indică expunerea la radiaţii în spaţiu.

INVENŢIE.
Neurologii japonezi au inventat un aparat care analizează activitatea cerebrală. În viitor, aparatul ar putea permite reconstituirea viselor şi transpunerea lor pe un ecran sau exprimarea în imagini a unui gând greu de pus în cuvinte, susţine Yukiyasu Kamitani, coordonatorul cercetărilor. "Pentru prima dată în lume am reuşit să punem în imagini conţinutul percepţiilor cerebrale", a afirmat Kamitani.

INCONŞTIENŢĂ.
O femeie din Marea Britanie a murit după ce a băut patru litri de apă în numai două ore, informează BBC News online. Dorind să slăbească, Jacqueline Henson, 40 de ani, a început să ţină o cură de slăbire drastică, numită LighterLife. Dieta permite consumul a numai 500 de calorii zilnic şi înlocuirea supelor sau sucurilor cu 4 litri de apă. Jacqueline Henson, care cântărea 89 de kilograme, a slăbit 5 kilograme în prima săptămână de cură. Însă în a doua săptămână a intrat în comă şi a murit la spital.  


SITE-URI

www.smurd.com – Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare
www.universmed-cdgm.ro – Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti
www.romedic.ro – Portal de informare medicală
www.miledu.ro – Institutul de Medicină Militară
www.kineto.ro – Informaţii despre recuperarea bolnavilor paraplegici, a celor cu boala Parkinson, cu deviaţii ale coloanei vertebrale
www.crucearosie.ro – Societatea Naţională de Crucea Roşie din România


DICŢIONAR

• AMNIOSCOPIE – examen direct al lichidului amniotic şi al membranelor realizat la sfârşitul sarcinii

• FISTULIZARE – apariţie patologică sau creare chirurgicală a unei fistule (canal care pune în comunicaţie directă două viscere sau un viscer şi pielea)

• HEPARINĂ – substanţă anticoagulantă naturală ce este conţinută de toate ţesuturile organismului

• INSUFLAŢIE – introducerea unui gaz într-o cavitate a organismului

• KARMAN – metodă de aspiraţie a conţinutului uterin.

Sursa:  Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998


APARIŢII EDITORIALE / Gală de crăciun pentru tinerii supravieţuitori ai cancerului

În colecţia Psihologie-Psihoterapie a Editurii Trei a apărut volumul "Teoria şi terapia nevrozelor. Introducere în logoterapie şi analiza existenţială". Autorul, Viktor Frankl, întemeietorul logoterapiei, propune o abordare care ţine seama nu doar de psihic, ci şi de spiritual. În viziunea lui Frankl, logoterapia este o psihoterapie umanizată, care conduce la găsirea sensului. Viktor Emil Frankl, doctor în medicină şi filozofie, a fost profesor de neurologie şi psihiatrie la Universitatea din Viena şi în Statele Unite. A scris 32 de cărţi, printre care "Omul în căutarea sensului", "Psihoterapie şi existenţialism".

Asociaţia Little People şi Clubul Temerarii au organizat prima Gală de Crăciun pentru tinerii din România care au învins cancerul. Aproape 30 de tineri din toată ţara, supravieţuitori ai cancerului, şi-au petrecut week-end-ul (13-14 noiembrie 2008) la Bucureşti, fiind găzduiţi la Hotelul Intercontinental. Hotelul a suportat cheltuielile de cazare, mic dejun şi o parte din cheltuielile aferente organizării serii de gală. Tinerii au participat la un tur al hotelului, au vizitat apartamentul imperial şi au scris în cartea de onoare a hotelului. Duminică seară, ei au fost vedetele unei petreceri de Crăciun, organizată de Clubul Temerarii şi de Fundaţia Little People.

×
Subiecte în articol: info