x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

06 Ian 2009   •   00:00

ULCER. Helicobacter pylori, bacteria care provoacă ulcer, se poate transmite de la mamă la copil, arată un studiu realizat în Japonia. Dr Mutsuko Konno susţine că infecţia cu Helicobacter pylori se produce de obicei în copilărie, iar principala sursă de contaminare este mama, informează Pediatric Infectious Disease Journal. La studiu au participat 66 de familii în cadrul cărora existau purtători ai acestei bacterii. Cercetătorii au descoperit că 32 de copii din aceste familii erau infectaţi cu tulpini de Helicobacter pylori identice celor descoperite la mamele lor.





OBEZITATE. Riscul de a deveni obez apare înaintea vârstei de 5 ani, avertizează autorităţile sanitare din Marea Britanie. Majoritatea copiilor obezi încep să se îngraşe înainte de a merge la şcoală, motiv pentru care părinţii şi educatorii au un rol important în prevenirea acestui fenomen. Obiceiurile alimentare sănătoase trebuie învăţate în familie. Autorităţile britanice îşi propun să introducă în grădiniţe activităţi educative privind hrana sănătoasă.

CANCER DE PROSTATĂ. Campaniile care promovează depistarea precoce a cancerului de prostată trebuie adresate şi femeilor, sugerează un studiu realizat în SUA. Femeile sunt mai preocupate de sănătate decât bărbaţii, reuşind să îi convingă şi pe aceştia să meargă la medic. Potrivit studiului, la testele pentru depistarea cancerului de prostată se prezintă cu 40% mai mulţi bărbaţi căsătoriţi decât celibatari, divorţaţi şi văduvi. 85% dintre cei care s-au prezentat la medic au recunoscut că au fost convinşi de soţii să facă acest lucru.
IGIENĂ. Supermarketurile americane au declanşat o amplă operaţiune de dezinfectare a cărucioarelor. O măsură exagerată? Cu siguranţă nu. Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Arizona, cărucioarele de la supermarket sunt unele printre cele mai frecvente mijloace de contaminare a alimentelor cu microbi. Cercetătorii avertizează că pe suprafaţa cărucioarelor se află o concentraţie de bacterii similară celor din toaletele publice. Surse de infecţie: sângele scurs din ambalaje, materiile fecale ale păsărilor, mâinile murdare, scutecele copiilor aşezaţi în cărucior.

CAMPANIE. Penelope Cruz sprijină o campanie de luptă împotriva leucemiei, desfăşurată în Marea Britanie. Actriţa pledează pentru creşterea numărului de donatori de măduvă osoasă, informează telegraph.co.uk. Celebra actriţă spaniolă a cunoscut întâmplător, la bordul avionului unei curse între Spania şi Marea Britanie, un voluntar care transporta preţioasele celule salvatoare. Voluntarul este Jow Cawse, un băiat în vârstă de 8 ani bolnav de leucemie, care căuta un donator compatibil de peste trei ani. Pentru tratarea leucemiei, medicii folosesc chimioterapia şi radioterapia intensivă. Aceste două tehnici slăbesc însă sănătatea pacientului, el având nevoie de un transplant de măduvă osoasă, pentru regenerarea sistemului imunitar.



SITE-URI
www.suntbarbat.ro – site de informare asupra problemelor sexualitatii masculine
www.suub.ro – Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti
www.urgentafloreasca.ro – Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca
www.bagdasar-arseni.ro – Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni”
www.spitalul-elias.ro – Spitalul Universitar de Urgenţă Elias
www.sfpantelimon.ro – Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon”
www.mateibals.ro – Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş”
www.sccc-ga.ro – Spitalul Clinic Central de Copii “Grigore Alexandrescu”



DICŢIONAR
● Laringoscopie – examen care pemite vizualizarea laringelui.
● Meniscectomie – ablaţie chirurgicală a unei părţi sau a totalităţii meniscului.
● Nev – mică pată cutanată, aluniţă.
● Parkinson – boală neurologică cronică ce se caracterizează prin tremurături, redoare şi lentoare a mişcărilor.
● PrimiparĂ – femeie care naşte pentru prima dată.
● Sacralgie – durere a regiunii sacrale.

Sursa:  Dicţionar de medicină Larousse,
Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998



“ÎMPREUNĂ ÎNVINGEM AUTISMUL”
Campania “Împreună învingem autismul” iniţiată de Fundaţia Romanian Angel Appeal, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Fundaţia Vodafone îşi propune să strângă  fonduri pentru ca aceşti copii să înceapă sau să continue terapia ABA (analiza comportamentală aplicată), tratament eficient pentru recuperarea autiştilor. Dar terapia ABA este foarte scumpă – între 1.000 şi 2.000 de euro lunar. Statisticile internaţionale realizate începând cu anii ’90 relevă o incindenţă alarmantă a tulburărilor din spectrul autismului: 1 la 166 de copii care se nasc anual, potrivit Congresului European de Neuropsihiatrie de la Barcelona – sau chiar 1 la 150 – potrivit Centers for Disease Control, Atlanta. Autismul este o afecţiune mai frecventă decât cancerul, diabetul, SIDA sau sindromul Down. Patru din cinci copii cu autism sunt băieţi. Campania, derulată între noiembrie 2008-aprilie 2009, va continua în lunile următoare cu o acţiune intensă de strângere de fonduri, cu activităţi de informare a părinţilor, medicilor şi opiniei publice, dar şi cu activităţi pentru  creşterea gradului de implicare a autorităţilor publice competente pentru a răspunde nevoilor copiilor cu autism din România. Vor fi tipărite şi distribuite în cabinetele medicilor de familie materiale de screening pentru autism (poster, video şi ghid), puse la dispoziţie de Help Autism Now Society din Statele Unite.
Consultaţi site-ul www.invingemautismul.ro.

×
Subiecte în articol: info