x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

09 Iun 2009   •   00:00
Ştiri pe scurt
Sursa foto: /

9 iunie 2009



PREVENŢIE. Exerciţiile fizice zilnice pot reduce riscul de apariţie a cancerului la sân la femeile cu vârste de peste 30 de ani, arată un studiu al specialiştilor de la  Colegiul American de Medicină Sportivă din Seattle. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 4.296 de femei, cărora medicii le-au cerut să completeze un chestionar legat de timpul acordat exerciţiilor fizice, în anumite perioade ale vieţii: între 10 şi 15 ani, 15 şi 30 de ani, 30 şi 50 de ani şi peste 50 de ani. Studiul a scos la iveală că riscul de a dezvolta cancer la sân nu este legat de volumul de exerciţii fizice efectuate între 10 şi 30 de ani. Dar, după această vârstă, femeile care fac sport sunt mai puţin expuse riscului de a dezvolta cancer la sân.

MEDICAMENTE.
Pastilele administrate persoanelor care suferă de depresie, anxietate sau insomnie cresc riscul de suicid, sugerează un studiu al specialiştilor de la Universitatea Gothenburg din Suedia. Potrivit Daily Mail, medicii clinicieni trebuie să fie atenţi atunci când prescriu aceste medicamente, în special vârstnicilor. Potrivit medicului Anders Carlsten, coordonatorul studiului, cei care iau astfel de medicamente au un risc de patru ori mai mare de sinucidere, în comparaţie cu cei care nu urmează asemenea tratamente. Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, la nivel mondial, 877.000 de persoane se sinucid anual.

OPERAŢIE.
Medicii americani de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles experimentează, în prezent, un nou tip de intervenţie chirurgicală la pacienţii obezi, fără nici o incizie în abdomen, potrivit MSNBC news. Procedura constă în introducerea unui tub subţire, prin esofag, în stomac. Cu ajutorul unei camere endoscopice, doctorii inserează apoi câteva capse şi creează un săculeţ în stomac. Acesta se umple după doar câteva guri de mâncare, blocând astfel pofta de a mânca în exces. Experimentul clinic a adunat 275 de voluntari, toţi cu cel putin 45 de kilograme în exces.

GRIPĂ NOUĂ. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sunt patru măsuri care trebuie luate imediat ce a fost identificat un caz suspect de îmbolnăvire cu virusul gripei noi - A(H1N1): l recoltarea unei probe de exudat nazal şi faringian şi trimiterea urgentă a probelor la laboratoare speciale de testare  l izolarea cazului suspect în spital/la domiciliu (până la primirea rezultatului de laborator)  l completarea fişei de supraveghere pentru fiecare caz suspect, de către medicul care a preluat cazul în îngrijire  l clasificarea finală a cazului.

REPRODUCERE ASISTATĂ.
Un număr tot mai mare de cupluri apelează la proceduri de reproducere asistată, iar sarcinile multiple sunt tot mai numeroase la nivel global, semnalează un raport mondial publicat în revista Human Reproduction şi citat de Reuters. Tehnicile de reproducere asistată, care includ fertilizarea in vitro şi inseminarea artificială, sunt cu 25% mai solicitate în comparaţie cu anul 2000, arată raportul. Din această cauză, numărul sarcinilor multiple a devenit şi el mai mare, ceea ce a dus la o creştere alarmantă a deceselor şi a naşterilor premature.

RISC. Persoanele care vorbesc mult la telefonul mobil sunt expuse unor afecţiuni ale nervului ulnar (responsabil cu mişcarea şi sensibilitatea mâinii), avertizează medicii ortopezi din Marea Britanie, citaţi de cotidianul Daily Mail. În drumul spre mână, nervul trece prin spatele cotului. Potrivit specialiştilor, o imobilizare prelungită a braţului restricţionează fluxul sanguin către acest nerv, ceea ce provoacă dureri, amorţeli şi înţepături în palmă, în degetul inelar şi cel mic. Specialiştii ne recomandă ca, în cazul în care suntem obligaţi la convorbiri de durată la mobil,  să schimbăm la intervale scurte mâna cu care ţinem telefonul.

CURRY PENTRU CREIER. Curry, amestecul de condimente de origine indiană, are un efect protector asupra creierului, potrivit cercetătorilor americani. Ei au descoperit că persoanele care consumă curry de două-trei ori pe săptămână sunt mai puţin predispuse la demenţe, potrivit BBC News. Secretul constă în ingredientul-cheie al acestui condiment: curcuminul. El inhibă secreţia unor proteine la nivel cerebral, proteine care sunt implicate în mecanismul de apariţie a demenţelor. Profesorul Murali Doraiswamy, coordonatorul cercetării realizate la Universitatea Duke din Carolina de Nord, a precizat că oamenii de ştiinţă testează în prezent impactul unor doze mai ridicate, care să maximizeze beneficiile.

BENEFICIILE CĂSĂTORIEI. Bărbaţii căsătoriţi cu femei mai tinere trăiesc mai mult, au observat cercetătorii danezi, citaţi de cotidianul The Telegraph. Potrivit acestora, riscul unui bărbat de a suferi un deces prematur scade cu 11% în cazul în care este căsătorit cu o femeie mai tânără decât el cu şapte-nouă ani. Unul dintre argumentele aduse de oamenii de ştiinţă în studiul lor este că femeile tinere sunt mai preocupate de sănătatea soţilor şi, prin urmare, aceştia trăiesc mai mult. Rezultatele cercetării s-au bazat pe o analiză a deceselor în rândul populaţiei daneze în perioada 1990-2005.

TRATAMENT ANTICANCER. Cercetătorii britanici au creat un medicament care poate să stopeze creşterea tumorilor mamare şi chiar să le elimine. Acest tratament şi-a dovedit eficienţa în 40% dintre cazuri, potrivit unui studiu publicat în cotidianul The Times. La studiu au participat femei cu forme avansate de cancer la sân. Jumătate din pacientele testate au luat zilnic câte o doză de 100 mg din noul medicament, în timp ce restul femeilor au luat doze de 400 mg. În cazul a 40% dintre pacientele care au luat doze mai mari de medicament, tumorile s-au redus semnificativ. Noul tratament poate distruge celulele canceroase fără a le afecta pe cele sănătoase.

BOLI AUTOIMUNE. Hortensiile, florile mari şi frumos colorate pe care le găsim în mai toate grădinile, ar putea trata un număr mare de boli autoimune. Proprietăţile terapeutice ale rădăcinei de hortensie au fost descoperite recent de cercetătorii de la Spitalul pentru Copii din Boston, SUA. Experimentele lor au demonstrat că unele substanţe active ale rădăcinii de hortensie blochează formarea unui tip de globule albe implicate în apariţia bolilor autoimune, aşa cum sunt scleroza multiplă, psoriazisul sau unele forme de diabet şi artită. Extractul de rădăcină de hortensie nu atacă alte celule ale organismului, prin urmare nu are efecte secundare, spre deosebire de tratamentele existente pentru aceste boli.


SITE-URI

www.apifitoterapie.ro - ghid de medicină naturistă

www.kineto.ro - infomaţii despre recuperarea bolnavilor paraplegici, a celor cu boala Parkinson, cu deviaţii ale coloanei vertebrale

www.boli-medicina.com - informaţii despre aparatele şi sistemele organismului, afecţiuni, tratamente naturiste, alimentaţie sănătoasă

www.anticonceptionale.r - informaţii despre cele mai importante metode contraceptive, modul lor de acţiune, avantajele şi dezavantajele folosirii lor


DICŢIONAR

· AMIBIAZĂ - boală parazitară cauzată de infestarea cu amiba


· BEANŢĂ A COLULUI UTERIN - malformaţie caracterizată printr-o deschidere anormală a orificiului colului uterin

· DIAGNOSTIC PREIMPLANTOR - identificarea unei anomalii genetice la un embrion mulţumită tehnicilor de fecundaţie in vitro şi de biologie moleculară

· EPENDIMOM - tumoră, în general, benignă a sistemului nervos central, dezvoltată pornind de la ependim


· FISTULOGRAFIE - examen radiologic care permite vizualizarea unei fistule (canal care pune în comunicaţie directă două viscere sau un viscer şi pielea)

Sursa: Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

4954-93820-30_santecopy.jpg

APARIŢII EDITORIALE
Cartea "Dieta Young pentru bolnavii de diabet" este o nouă apariţie în colecţia "Practic" a Editurii Paralela 45. Potrivit celor doi autori ai lucrării, doctorul Robert Young, microbiolog şi nutriţionist de renume internaţional, şi Shelley Redford Young, licenţiată în fizioterapie şi specializată în crearea de regimuri nutriţionale, cartea este de un real ajutor bolnavilor de diabet zaharat, fiindcă le oferă metode de a-şi ţine sub control această boală, tot restul vieţii. Autorii oferă informaţii utile despre alimentele recomandate şi cele care trebuie evitate în diabet, zeci de reţete delicioase care pot contribui la menţinerea unei acidităţi stabile, precum şi sfaturi despre gestionarea factorilor de stres şi exerciţii de mişcare fără riscuri. Printr-o abordare simplă şi naturală, puteţi atenua şi chiar înlătura factorii care au dus la apariţia diabetului. "Acidifierea excesivă a fluidelor organismului, ca urmare a dietei şi a stilului de viaţă modern, generează mii de boli. Prin urmare, pentru a ne redobîndi sănătatea, este important să minimizăm acidifierea şi să restaurăm echilibrul", notează autorii.


×
Subiecte în articol: potrivit info