x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Tranzitie dureroasa - Euro, la orizont

Tranzitie dureroasa - Euro, la orizont

de Delia Zahareanu    |    11 Dec 2006   •   00:00
Tranzitie dureroasa  - Euro, la orizont

Intrate in Uniunea Europeana, tarile din 2004 visau deja la momentul de adoptare a euro. Dar drumul este mai lung decat parea initial.

Pentru Romania, 1 ianuarie 2007 iseamna doar inceputul unui parcurs extrem de dificil pana cand euro va deveni moneda oficiala care sa inlocuiasca leul. Prognozele date de expertii finantisti din Romania propun 2012-2014 ca intervalul cel mai probabil in care toti actorii economici de pe piata interna isi vor face calculele si tranzactiile in euro. Termenul insa este unul de-a dreptul optimist.

DIFICULTATI. Nivelul de crestere economica, stabilitatea pietelor financiare, rata inflatiei, deficitele de buget sau procedurile de convertibilitate ale statelor membre UE din 2004 indica faptul ca economiile acestor state nu sunt inca pregatite sa suporte introducerea monedei unice fara ca statele mai avansate din vestul Europei sa nu resimta greutati suplimentare in functionarea pietelor lor interne. La implinirea a cinci ani de la introducerea monedei unice pe piata europeana, Tarile Baltice nu pot adopta euro, deoarece au rate fixe de convertibilitate pentru valute, Ungaria are un deficit bugetar-record, care risca s-o destabilizeze, anuntand introducerea euro doar dupa 2013, iar Cehia este in plina criza politica fara guvern, de la ultimele alegeri, avansand 2012 ca termen probabil de adoptare a euro. Polonia este singura care nu a anuntat pana acum un termen la care intentioneaza sa introduca moneda unica pe piata sa interna.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul