x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Unduiţi-vă trupul!

Unduiţi-vă trupul!

de Roxana Roseti    |    11 Mai 2008   •   00:00
Unduiţi-vă trupul!

La 15 mai va apărea în România o carte care ar putea fi definită drept unicat: “Dansuri clasice indiene”. Un tratat (dacă se poate numi aşa) foarte bine documentat, care ne ispiteşte să ne punem brăţări zornăitoare la mîini şi să pornim spre taina Gangelui!

Apariţie - O carte unicat despre dansul indian

La 15 mai va apărea în România o carte care ar putea fi definită drept unicat: “Dansuri clasice indiene”. Un tratat (dacă se poate numi aşa) foarte bine documentat, care ne ispiteşte să ne punem brăţări zornăitoare la mîini şi să pornim spre taina Gangelui!

Ce se ascunde in spatele mişcărilor electrizante ale dansatorilor indieni? Care este misterul acestei lumi care în filme cîntă, plînge şi... dansează? Acum veţi afla că nimic nu se face la voia întîmplării şi că pînă şi regizorii bollywoodieni (nu hollywoodieni, deşi unele staruri americane folosesc dansul indian ca terapie) respectă o lungă tradiţie, care-şi are rădăcinile în teatrul indian. Să nu omitem faptul că această artă a trupului armonios şi melodios este veche. “Originile dansului indian sînt învăluite în misterul antichităţii. O delicată figurină reprezentînd o fată dansînd, considerată a fi cel mai primitiv artefact care reprezintă dansul, a fost descoperită în ruinele oraşului Mohenjodaro şi este estimată ca avînd vîrsta de aproximativ 4.000 de ani”, spune Carmen Ciubotă-Sapnaa, autoarea cărţii.

Magic. Cartea trebuia să apară în luna septembrie a anului trecut. Nu a fost să fie, pentru că autoarea a realizat că îşi doreşte să înfăţişeze cititorului român mai mult decît farmecul unui dans. A fost să fie acum, iar pasiunea pentru India a celei care s-a hotărît să ofere un alt tip de lectură este pătimaşă. A studiat muzica indiană, limba hindi, dansul şi filosofia indiană, în plus fiind o foarte bună cunoscătoare a secretelor bucătăriei indiene. Şi pentru că pseudonimul ei – “Sapnaa”, înseamnă “vis” în limba hindi – ne invită într-o călătorie iniţiatică.

Astfel, dacă avem curiozitatea să păşim într-o lume care nu ne aparţine, dar pe care undeva, lăuntric ne-o dorim, aflăm despre dansurile în tempo lent ori în tempo rapid, dansurile lascive, dansurile triste, dansurile din temple, dansuri acompaniate de instrumente specifice — vina, madala, chenda şi manjira (micile talgere). Despre machiajele specifice ale ochilor alungiţi cu măiestrie (ceea ce le dă o sclipire jucăuşă), despre personaje, de la demoni la zei, despre orele de trudă, odihna obligatorie, studiul zilnic, lumea bogaţilor şi a săracilor, natura şi frescele care stau mărturie a vechimii acestei arte atît de complexe. Şi-apoi veşmintele, podoabele şi cîte altele: de la sari-uri, de la părul ca abanosul prins în coc pînă la multele brăţări, ghirlandele de flori şi palmele şi tălpile pictate în roşu sîngeriu. Veţi face cunoştinţă cu zeii şi simbolurile lor, de la Krishna – zeul albastru, Shiva – zeul dansului, Brahma – zeul creator al lumii, pînă la Vishnu – zeul binelui, veţi învăţa un curs de geografie rafinată şi artistică, veţi ajunge pînă în Manipur: ţinutul Nestematei.

Lecţia. Sapnaa vă va spune legendele împărăteşti care se înlănţuie mai ceva ca ale Şeherezadei în “1001 de nopţi”. Aşa cum notează Irina-Margareta Nistor în cuvîntul introductiv al cărţii, “nu lipsesc referirile la celebrele epopei Ramayana şi Mahabharata şi nici nimfele celeste ori Amrita, nectarul vieţii veşnice ori lupta dintre Bine şi Rău, în iluzia unui echilibru galactic. De acum înainte veţi şti cine este Nandi ori a cui soţie e Kali, care călătoreşte pe coama unui leu, sau cum este Tandava – dansul cosmic şi Maya – lumea iluzorie”.

O carte din care nu lipseşte dicţionarul cu care să ne putem descurca printre puzderia de termeni ce par, la prima vedere, atît de complicaţi, cu litere parcă brodate, întortocheate, care în cele din urmă ni se destăinuie, ridicîndu-ne un văl de pe ochi şi îmbiindu-ne să ne desfăşurăm în mătăsuri fine, aprins colorate, care să ne poarte în călătoria iniţiatică. Cartea va fi lansată joi, 15 mai, ora 18:30, la o ceainărie bucureşteană la modă, aflată pe Strada Dumbrava Roşie nr. 12. Conţinutul cărţii va fi “exemplificat” live, respectiv dansurile clasice indiene vor exploda datorită mişcărilor unei dansatoare experimentate – Carmen Coţovanu Pesantez. Invitaţi speciali: Excelenţa Sa Ambasadorul Indiei, Mr. Debashish Chakravarti, şi Irina-Margareta Nistor.

Mircea Eliade s-a lăsat ispitit de acest univers aparte al Indiei. Francis Ford Coppola s-a grăbit să-l ecranizeze în “Tinereţe fără tinereţe”. Noi de ce n-am porni în căutarea misterului, unduindu-ne pe ritmuri indiene?

×
Subiecte în articol: spectator