x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Varicocelul duce la infertilitate

Varicocelul duce la infertilitate

03 Mai 2006   •   00:00

In foarte putine cazuri este dureros si adeseori trece neobservat, dar, o data ce a ajuns in ultimul stadiu, varicocelul poate afecta serios fertilitatea barbatului. Peste 15% din barbatii adulti au varicocel. De aceea, el nu trebuie ignorat si nici minimalizat.

"Varicocelul poate fi incriminat in 40% din cazurile de infertilitate la barbat", ne spune colonel conferentiar doctor Dan Mischianu, seful Sectiei de Urologie de la Spitalul Militar Central Bucuresti, care ne explica in continuare ce este, de ce apare si cum se trateaza aceasta problema.

Particularitate anatomica

Varicocelul este dilatatia venelor plexului pampiniform de la nivelul cordonului spermatic. Pentru a intelege mai bine, avem nevoie de cateva detalii anatomice. Testiculul se continua cu o formatiune anatomica numita funicul sau cordon spermatic. Aceasta formatiune se intinde de la testicul pana la orificiul inghinal si contine canalul deferent (prin care circula spermatozoizii), arterele spermatice si artera diferentiala, venele plexului pampiniform (ce colecteaza sangele veno-testicular), nervi, canale limfatice si tesut conjunctiv. Prin canalul deferent, spermatozoizii vor ajunge la nivelul prostatei unde, impreuna cu lichidul prostatic si cel seminal, vor forma sperma. Venele plexului pampiniform se pot dilata, facandu-si aparitia varicocelul. De aceea, circulatia sangelui venos in testicule se deregleaza, ceea ce afecteaza calitatea spermei.

Conf. dr. Dan Mischianu ne explica din ce motiv se dilata venele: "In 99% din cazuri, varicocelul apare la testiculul stang, iar acest lucru se datoreaza unei particularitati anatomice. Vena spermatica stanga se deschide in unghi drept in vena renala stanga, spre deosebire de cea dreapta, care se varsa in unghi ascutit. Din cauza unghiului drept creste posibilitatea de stagnare a sangelui la nivelul scrotului, si astfel apare dilatarea plexului pampiniform", explica urologul.

Stadii

Varicocelul arata precum varicele de la nivelul membrelor inferioare. Dar venele devin vizibile numai in stadiul al treilea. In cele mai multe cazuri, varicocelul isi face debutul in adolescenta. In primul stadiu, el este palpabil numai cand barbatul tuseste, de aceea sansele ca el sa-l depisteze in aceasta etapa sunt foarte mici. Varicocelul este insa o afectiune evolutiva. In timp, el va trece la cel de-al doilea stadiu atunci cand venele ingrosate si incrucisate se pot simti cu usurinta la o simpla palpare. "In acest stadiu, barbatii se prezinta la medic pentru ca au simtit, la palparea scrotului, o formatiune asemenea unui ghem de rame", explica col. conf. dr. Dan Mischianu. Dar in cele mai multe cazuri, pacientii nu apeleaza la specialist nici chiar in ultimul stadiu, cand venele varicoase sunt vizibile. Aceasta se intampla, deoarece varicocelul nu este o afectiune dureroasa si nu afecteaza de nici un fel starea generala. In cazuri foarte rare apar durere locala si senzatia de greutate, stari ce trimit barbatul la spital. Totusi, este important ca diagnosticul varicocelului sa se faca din timp, tocmai pentru a preveni infertilitatea, avertizeaza col. conf. dr. Dan Mischianu.

Tratament

J. Duplass/DREAMSTIME
Fiind o anomalie anatomica, tratamentul este numai chirurgical. Dar simpla prezenta a varicocelului nu presupune interventia chirurgicala. El constituie o problema cand pacientul are dificultati privind fertilitatea. Un indiciu ca trebuie intervenit asupra varicocelului este spermograma, ce indica oligospermie (scadere a numarului de spermatozoizi din lichidul seminal) si motilitate scazuta. Se aplica procedura chirurgicala si atunci cand apare durerea locala. Numai specialistul in urologie da indicatia pentru interventia de indepartare a varicocelului. Se poate interveni asupra varicocelului prin metoda clasica chirurgicala, prin laparoscopie sau prin embolizare selectiva transvenoasa. "Procedeul clasic chirurgical este minim traumatic, scurt, eficient, ieftin si cu recuperare rapida", precizeaza dr. Dan Mischianu.


In majoritatea cazurilor, varicocelul apare la testiculul stang, de vina fiind unghiul drept in care se varsa reteaua de vene testiculare. Valvele acestor vene nu mai functioneaza corect, cauzand o acumulare de sange.

Sfatul medicului

Primul pas in diagnostic este palparea periodica a scrotului, dar fara a deveni o manevra obsedanta. "De cum ati constatat nereguli, este important sa va prezentati la medicul urolog, inainte ca varicocelul sa va afecteze fertilitatea si dinamica sexuala", avertizeaza col. conf. dr. Dan Mischianu. Afectiunea nu trece de la sine. Ea avanseaza lent, pana in ultimul stadiu. Cu atat mai important este sa apelati la medic in cazul in care varicocelul apare la testiculul drept. De cele mai multe ori, el este semnul unei compresii venoase, cauzata la randul ei de o tumoare renala dreapta.

TEMPERATURA. Specialistii au descoperit ca varicocelul altereaza productia si calitatea spermei prin afectarea termoreglarii de la nivelul scrotului. Pentru producerea spermei de buna calitate, temperatura de la nivelul scrotului trebuie sa fie mai mica decat a corpului. Acumularea unei cantitati mai mari de sange in scrot, asa cum se intampla in cazul varicocelului, creste si temperatura la acest nivel. Din acest motiv se deregleaza procesul de spermatogeneza (producerea si maturizarea spermatozoizilor) si este influentata calitatea spermei.

TULBURARI. Varicocelul este o cauza frecventa de tulburari de dinamica sexuala. Deseori, afectiunea este diagnosticata abia cand barbatul se prezinta la medic pentru a solutiona problemele cu care se confrunta.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul varicocelul