x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie 7 ani de acasa

7 ani de acasa

de Roxana Roseti    |    12 Sep 2005   •   00:00
7 ani de acasa
EDUCATIE
Un elev fara "cei sapte ani de acasa" va crea mereu probleme, chiar si ca adult, spun specialistii. "22.05.1979. Are atitudine gresita fata de bunurile scolii. Sare pe banci." Asta scrie pe una din filele carnetului meu de elev in clasa a III-a. Ca adult, am sarit pe viata.

Nu mi-a placut in clasele I-VIII. Nu pentru ca nu mi-a placut cartea. Bine, uram matematica, dar aceasta este alta problema! Tot ceea ce m-au invatat parintii s-a dus pe apa sambetei. Inca din prima zi de scoala, cand un baietel a "sunat" clopotelul. "A fost maica-sa insistenta", sopteau parintii elevilor. Baietelul fusese ales dintr-o gramada de pretendenti la clopotit. Pampoanele si bretonul mi s-au pleostit, la fel si buburuza de pe ghiozdanelul meu galben. Ma lovise gandul ca nu voi avea viata usoara la scoala.

PRIMA BANCA. Cei sapte ani de acasa erau acolo, cuminti, in penarul mintii mele, dar in curtea scolii ii pandeau favoritismele profesorilor, umilitoarele batalii pentru premiul I si multe altele, care nu aveau vreo legatura cu "a invata". Mi-am mai revenit cand mama mi l-a prezentat pe Mihaita, copilul unei cunostinte din cartier. Bosumflat, grasut, il durea urechea. Tocmai ma alesesem cu un coleg.

In primele zile de scoala a inceput o ridicola batalie pentru prima banca! Cine sa stea in ea. Iar pile, parinti disperati, mama intrata si ea in cursa tragicomica pentru un lemn. De parca asta era esential. Am fost asezata in una din bancile din spate, pentru ca eram mai inalta! Nu vedeam prea bine de acolo. Atunci am lasat naibii cei sapte ani de acasa si am inceput sa ma plimb in timpul orelor printre celelalte banci. Ca sa vad cu ce sunt ele mai tari! Bineinteles ca ai mei au fost chemati la scoala... "Foarte bine, asa iti trebuie!", mi-ar spune 70% dintre romanii care agreeaza cei sapte ani de acasa.

CA URSUL BALOO. "Si pe banci de ce ai sarit, prost crescuto?", m-ar putea interoga oltenii, care 88% cred in importanta anilor de acasa. Pai, nu am sarit doar eu, sarea toata clasa, il imitam pe ursul Baloo. Dar profesoara ne-a scris numai catorva in carnet chestia de mai sus. Cand era mai simplu sa ne stranga pe noi plus parintii si sa lamureasca "fapta"... Renumitul filosof si pedagog Jean Piaget (1896-1980) afirma: "Gandirea copilului trece in mod gradat printr-o perioada senzorio-motrice pana la varsta de 2 ani (...), operatiuni complexe asupra obiectelor pana la 11 ani". Ei bine, draga Mihaita, colegul meu din clasa I, te rog sa ma ierti ca te-am tras de urechea atacata de otita: trebuia sa fac operatiuni complexe asupra "obiectelor"!

Cei sapte ani de acasa sunt cei mai importanti?
  • 70% dintre romani, intervievati de specialistii CURS, sunt in total acord cu afirmatia ca acei sapte ani de acasa sunt cei mai importanti.
  • 26% dintre romani sunt mai degraba de acord cu afirmatia referitoare la anii de acasa.
  • 2% dintre romani sunt mai degraba in dezacord cu cei sapte ani.
  • POVESTE CU SATELITI SI SCRISOARE DE AMOR

    Cat de mult mi-a folosit in viata ceea ce am invatat la scoala? Mi-a folosit cartea. Iar lucrurile rele din primii ani de scoala m-au invatat ca procesul de invatare nu se poate desfasura in regula daca este sufocat de micisme. Bine, o sa spuneti, la tine era perioada comunista, cu apucaturi tovarasesti. Da, e adevarat, dar oare acum situatia e mai breaza? Sa va dau un exemplu voua, dobrogenilor (48%), si voua, celor cu venituri peste medie (32%), care spuneti ca v-a folosit foarte mult in viata ce ati invatat la scoala. Eram intr-a V-a. Un elev dintr-a VII-a imi scrie. Dorea sa ne intalnim, sa ne plimbam, hai ca si dumneavoastra vi s-a intamplat! Eu, talamba, uit scrisoarea in banca (avea un fel de spatiu pentru manuale). "Satelitii" dirigintei - isi formase un grup de preferati - gasesc scrisoarea si i-o predau. Mai tarziu aflam ca Delia, Daniela, Liza, Lavinia, Ceausu, Decebal ma urmarisera. E chemata mama la scoala sa i se explice ca primesc corespondenta "amoroasa". Mama se enerveaza (tipul era repetent!), eu nu: doar toata scoala (inclusiv "satelitii") coresponda "amoros". Ce am invatat din aceasta intamplare? Ghiciti voi.

    FAMILIA SAU SCOALA?

    Sa va mai spun ca preferatii dirigintei m-au turnat in clasa a VI-a ca am oracol (stiti moda aceea cu caietele de amintiri) si ca mi-a fost confiscat? Iar ei aveau mai multe oracole. Ciudat: erau din familii bune. Iar colegii mei din familii amarate erau de un bun-simt iesit din comun. "Familia are un rol important in educatia copilului", spun 24% barbati si 20% femei din Romania. "Ba scoala", au raspuns CURS cei cu varste intre 31 si 55 de ani (4%). "Ambele, in egala masura", au zis dobrogenii si oltenii, uniti de acelasi procent (74%). Cum ziceti voi...

    PENTRU A REUSI IN VIATA

    Pentru a reusi in viata, cat de important(a) este pentru un copil din ziua de azi liceul/facultatea? "Nu e prea important liceul", au raspuns specialistilor CURS cei cu studii sub liceu (3%). "Este foarte important liceul", au replicat cei cu venituri sub medie (59%). "Foarte important" e mersul la facultate s-au alaturat dobrogenii (72%) si oltenii (76%).
    ×
    Subiecte în articol: scoala editie de colectie