x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie A convertit un imparat

A convertit un imparat

de Daniela Cârlea Şontică    |    17 Iul 2006   •   00:00

PUTEREA CREDINTEI
Sfantul Nicodim cel Sfintit de la Tismana, sfatuitorul de taina al Basarabilor, l-a convertit printr-o minune la ortodoxie pe Sigismund al Ungariei.
PUTEREA CREDINTEI
Istoria bisericeasca sustine ca Nicodim cel Sfintit de la Tismana a fost duhovnicul de taina al primilor patru domnitori Basarabi: Vlaicu Voda, Radu I, Dan I si Mircea cel Batran.
Sfantul Nicodim cel Sfintit de la Tismana, sfatuitorul de taina al Basarabilor, l-a convertit printr-o minune la ortodoxie pe Sigismund al Ungariei.

Ruda a cneazului Lazar al Serbiei si a voievozilor Basarabi, Sfantul Nicodim a ajuns in Tara Romaneasca in urma unei descoperiri: i se arata Maica Domnului si il trimite la locul numit "al cascadelor" sa ridice o manastire inchinata adormirii sale. Cu sprijinul lui Radu Negru Voda a ridicat biserica si a sfintit-o la 15 august 1377. O gasim si astazi in mijlocul zidurilor de fortareata ale Manastirii Tismana, caci pe aceasta a ctitorit-o marele sfant nascut la Prilep, Macedonia. Sfantul Nicodim a adus in Tara Romaneasca si in tarile ortodoxe din jur spiritul isihast, asa cum a facut si Cuviosul Paisie de la Neamt, la vremea sa.

MINUNEA. Imparatul Sigismund al Ungariei, care avea o fata chinuita de un duh necurat, l-a vizitat la Tismana, pentru a-i vindeca fiica. In drum spre Tismana, duhul cel necurat din fata s-a tulburat tare stiind ca merg spre un loc sfant. Fata imparatului a cazut la pamant, iar duhul a parasit-o. Suita catolica a lui Sigismund l-a sfatuit pe imparat sa creada ca minunea vindecarii s-a petrecut de la Dumnezeu direct, fara interventia Sfantului Nicodim. Atunci, monarhul a poruncit tuturor sa nu spuna sfantului nimic din cele intamplate, cand vor ajunge la manastire, pentru a se lamuri in ce fel s-a tamaduit fiica sa. Vazand cu duhul cele intamplate, staretul Nicodim a iesit in intampinarea oaspetilor si a spus lui Sigismund: "Da slava lui Dumnezeu si Preacuratei Sale Maici, pentru mila ce au facut-o astazi cu tine, tamaduind pe fiica ta!". Sigismund s-a cutremurat auzindu-l pe sfant si dandu-si seama ca pentru rugaciunile lui i s-a tamaduit fiica. A sarutat dreapta sfantului, aducand multumire Celui de Sus. "Parinte, suntem in zi de mare sarbatoare", i-a zis Sigismund Sfantului Nicodim a doua zi, chiar de Adormirea Maicii Domnului. "Te rog, parinte, arata-ne noua astazi puterea lui Dumnezeu asupra ta, intrand in foc, iar de vei iesi nevatamat, atat eu, cat si toti cei ce se afla cu mine, impreuna cu fiica mea vindecata, vom trece la legea ortodoxa!..." Atunci a poruncit Sfantul Nicodim sa fie aprins un foc mare din busteni in fata bisericii. Cuviosul a intrat in biserica si s-a rugat fierbinte lui Dumnezeu ca sa-Si arate puterea Sa prin foc, spre folosul sufletesc al celor care au cerut lucrul acesta. S-a imbracat cu odajdiile preotesti, a luat in mana crucea de plumb si s-a apropiat de foc, urmat de diaconul Antonie. Au inconjurat focul de trei ori, diaconul cadelnitandu-l, apoi au facut semnul sfintei cruci, binecuvantand focul. Atunci, Nicodim cel Sfintit si diaconul Antonie au intrat in mijlocul focului, ramanand acolo o vreme, de trei ori la rand, in numele Sfintei Treimi. In aceeasi zi, Sigismund, cu fiica si intreaga suita s-au botezat in religia ortodoxa. Imparatul a primit numele de Matei, avandu-l nas pe insusi Mircea cel Batran. El este singurul imparat al Ungariei de confesiune ortodoxa.

A PLUTIT PE DUNARE

Prima minune a Sfantului atat de indragit de olteni, care il au zugravit in multe din bisericile lor, este aceea ca atunci cand a venit la noi a trecut Dunarea pe rasa de calugar, ce a plutit peste apa. Nu din mandrie a facut aceasta, dar luntrasul l-a refuzat sa-l ajute. Apoi, la Tismana s-a nevoit intr-o pestera in care se afla un sarpe fioros pe care sfantul l-a omorat, facand semnul crucii asupra lui. Semnele albicioase care se vad la gura pesterii de pe stanca ce strajuieste Manastirea Tismana au ramas dovada acelei minuni, ne-a spus maica Eufimia, ghidul manastirii.

NU SE STIE UNDE II SUNT MOASTELE

Sfantul Nicodim a fost chemat la Domnul la 26 decembrie 1406. Datorita vietii sale curate si celorlalte merite vrednice de sfintenie, Nicodim a fost trecut in randul sfintilor. Amintirea lui se sarbatoreste in ziua de 26 decembrie, asa cum este trecut in Calendarul ortodox. In cartea "Sfinti daco-romani si romani", de pr. prof. dr. Mircea Pacurariu, gasim scris: "A fost ingropat in mormantul dinainte pregatit in apropierea bisericii Manastirii Tismana, care se vede si azi. Indata dupa moarte, la mormantul sau s-au petrecut fapte minunate, mai ales vindecari de boli, semn ca Dumnezeu il invrednicise cu cununile sfinteniei. Cuviosii calugari din obstea Tismanei le-au scos si le-au pus intr-o racla, care a fost asezata cu cinste in biserica manastirii. Traditia spune ca, dupa mai multi ani, fiind in primejdie de a fi luate, Sfantul Nicodim s-a aratat in vis unui calugar, apoi egumenului, poruncindu-le sa-i ascunda moastele, lasand numai un deget de la mana pentru mangaierea credinciosilor. Ele au fost ascunse in locuri tainice, dar cu timpul li s-a pierdut urma, incat astazi nu se stie unde sunt".

MARE CARTURAR

Cuviosul Nicodim a fost poliglot, miniaturist, caligraf, mester zidar si dogar. Ca teolog, a avut o bogata corespondenta cu Eftimie, patriarhul Tarnovei, din care s-au pastrat raspunsurile patriarhului, prin care il sfatuia pe principalul sau colaborator valah sa se fereasca si sa fereasca tara sa de erezia "masalienilor", o denumire curenta pe atunci data bogomililor. "Tetraevanghelul" sau a ramas un manuscris celebru si original, sub raport artistic, lingvistic si istorico-literar, si poate fi admirat in Muzeul National de Arta al Romaniei.
×