x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Alimentatia

de Georgeta Licsandru    |    27 Mar 2006   •   00:00
Alimentatia

Mancam sanatos, afirma mai mult de jumatate dintre romani. Realitatea insa ii contrazice: numarul bolilor cauzate de alimentatia dezechilibrata este in crestere.

ESTI CEEA CE MANANCI
Mancam sanatos, afirma mai mult de jumatate dintre romani. Realitatea insa ii contrazice: numarul bolilor cauzate de alimentatia dezechilibrata este in crestere.

Suntem ceea ce mancam - este o vorba care li se potriveste foarte bine romanilor. Mesele bogate in grasimi nesanatoase, diversitatea redusa a alimentelor au determinat cresterea incidentei bolilor cardiovasculare, diabetului sau obezitatii in Romania ultimilor ani.

Chiar daca statisticile medicale arata altceva, 68% dintre romani afirma ca mananca sanatos. "Este un raspuns eronat. Romanul are impresia ca mananca sanatos. Mai curand e o dorinta decat o realitate. Omul simplu stie ca trebuie sa manance sanatos, dar nu stie ce sa manance. Pe ce ma bazez cand fac aceasta afirmatie? Asta rezulta din celelalte raspunsuri. Daca luam in considerare raportul dintre inaltime si greutate, vedem ca atat femeile, cat si barbatii sunt usor supraponderali", comenteaza rezultatele sondajului prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Mai grav este ca tendinta spre supraponderalitate este observata inca de la grupa de varsta 18-30 de ani.

EDUCATIE. Romanul simplu este bombardat cu un noian de informatii contradictorii care il impiedica sa aiba un referential corect in ceea ce priveste starea de sanatate si nutritia. Cu cat nivelul de cultura este mai redus, cu atat selectarea informatiilor adevarate despre nutritie este mai greoaie. Lucru demonstrat si de sondajul CURS: 72% dintre cei care nu au nici macar studii medii sustin ca mananca sanatos, in vreme ce dintre persoanele cu studii superioare, doar 65% sunt de aceeasi parere.

Venitul si cultura influenteaza puternic starea de sanatate. "Persoanele cu venit sub medie cheltuiesc mai mult pentru medic, ceea ce dovedeste inca o data ca nu au un stil de viata sanatos. Doar 26% dintre romani afirma ca nu mananca sanatos. S-ar putea ca acestia sa fie mai informati. A manca sanatos inseamna a avea posibilitatea sa alegi in cunostinta de cauza un aliment", arata prof. dr. Gh. Mencinicopschi. In mediul rural, 75% dintre respondenti spun despre ei ca mananca sanatos. "Este un fel de moda sa spui ca daca ai luat un aliment de la tara este sanatos. Nici acest lucru nu este totdeauna adevarat. Pe de alta parte, studii epidemiologice au dovedit ca in Romania, mai ales in mediul rural, a crescut consumul de grasimi saturate de origine animala, de alcool de proasta calitate, de tutun. Toate acestea ruineaza sanatatea, chiar daca in rest consumam alimente sanatoase", atrage atentia prof. dr. Mencinicopschi.

"Potrivit sondajului, persoanele cu venit sub medie mananca mai sanatos decat cele cu venit peste medie - 69%, fata de 65%. Venitul conteaza mai putin, importanta este educatia nutritionala. Cu aceiasi bani poti sa te hranesti si foarte sanatos, dar si nesanatos" - Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Ati spune despre dumneavoastra ca sunteti un om care mananca sanatos?
  • Chiar daca realitatea ii contrazice, 68% dintre participantii la sondaj afirma ca mananca sanatos
  • 26% dintre romani declara ca au o dieta dezechilibrata
  • 6% dintre respondenti nu stiu daca mananca sanatos
  • ×
    Subiecte în articol: mananca editie de colectie sanatos