x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Antim Ivireanul, carturarul

Antim Ivireanul, carturarul

de Costin Anghel    |    17 Iul 2006   •   00:00
Antim Ivireanul, carturarul
IUBITORUL DE INTELEPCIUNE
Sfantul Ierarh Martir, Antim Ivireanul, si-a legat numele pe vecie de istoria ortodoxiei romane.

Acest ales al lui Dumnezeu s-a nascut in Iviria (Georgia sau Gruzia de astazi) pe la anii 1650, din parinti dreptcredinciosi, Ioan si Maria, primind numele de botez Andrei. Crescut si educat in valorile traditiei ortodoxe, tanarul Andrei a primit de la Dumnezeu darul mestesugului caligrafiei, picturii si sculpturii. In urma unei incursiuni militare otomane pe la anii 1680 a fost luat rob si dus la Constantinopol, unde a indurat amaraciunile si umilintele vietii printre cei straini de neamul lui si de credinta crestina. Dupa un timp a fost rascumparat de Patriarhia ecumenica, unde a slujit lui Dumnezeu ani indelungati ca mirean, desavarsindu-si priceperea artistica si cunoasterea limbilor greaca, turca si araba.

In 1690, la recomandarea Patriarhului Ierusalimului, Dositei Notara, a fost adus in Tara Romaneasca de Constantin Brancoveanu pentru a ajuta la tiparirea cartilor bisericesti si la dezvoltarea culturii si artei romanesti. A imbracat haina monahala primind numele de calugarie Antim si a fost hirotonit ieromonah la Manastirea Snagov, langa Bucuresti. In vara anului 1691, dascalul lui Antim in arta tiparului, fostul episcop al Husilor, Mitrofan, ii lasa in grija tipografia Mitropoliei Tarii Romanesti. Ieromonahul Antim a devenit egumen al Manastirii Snagov in vara anului 1694. "El a creat o renumita scoala tipografica, ostenindu-se neincetat pentru desavarsirea "mestesugului tipografiei si indireptarilor cuvintelor romanesti, adevarate comori de carti iesind din mainile lui, dintre care amintim cateva: «Antologhionul» (1697); «Marturisirea Ortodoxa» (1699); «Carte sau lumina» (1699); «Invataturi crestinesti» (1700); «Floarea darurilor» (1701); «Liturghierul greco-arab» (1701) - prima carte imprimata cu caractere arabe", explica parintele Mihail Stanciu, staretul actual al Manastirii Antim. Cea mai valoroasa opera literara a mitropolitului Antim Ivireanul o constituie "Didahiile" sale. Sunt 28 de predici rostite in cursul arhipastoririi sale la diferite sarbatori imparatesti sau ale Maicii Domnului si ale sfintilor, la care se adauga sapte cuvantari ocazionale de la cateva evenimente importante.

MANASTIREA ANTIM. Inceputa in primavara anului 1713, Manastirea Tuturor Sfintilor, construita in Bucuresti dupa planurile mitropolitului Antim, reprezinta o bijuterie a stilului arhitectonic brancovenesc si poarta cu adevarat pecetea sufleteasca a ctitorului ei: flori sculptate in piatra la bazele coloanelor, pe usi, la piciorul mesei Sfantului Altar, ca o inchipuire a inimii inflorite de dorul lui Hristos. "Aceasta sfanta biserica ce am zidit in slava lui Dumnezeu si intru cinstea si pomenirea Tuturor Sfintilor, fiind rodul ostenelilor mele cele multe, am dat-o si am inchinat-o cu mare plecaciune si cucernicie marelui Dumnezeu" - scria mitropolitul Antim in "Asezamantul Manastirii" (testamentul) pe care i l-a intocmit acestui lacas de cult.

Icoana Sfantului Antim Ivireanul
"La 22 februarie 1708, in Duminica Ortodoxiei, a fost inscaunat mitropolit al Tarii Romanesti ca urmare a recomandarii testamentare a mitropolitului Teodosie care pastorise credinciosii din Tara Romaneasca timp de 40 ani. Imediat dupa inscaunare, mitropolitul Antim a mutat tipografia de la Ramnic la Targoviste, unde a imprimat alte 18 carti, dintre care 11 in romaneste"
Parintele Mihail Stanciu

SFINTIREA OMULUI

"La sedintele Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane organizate pentru comemorarea a 200 de ani de la moartea Mitropolitului Antim Ivireanul (23-25 mai 1916) s-a propus canonizarea marelui Ierarh. Abia peste 50 de ani, in 1966, Patriarhia Ecumenica a ridicat anatema si caterisirea ce fusesera aruncate in mod nedrept asupra Sfantului Antim, pentru ca in anul 1992, la data de 27 septembrie (data la care este si praznuit), mitropolitul Antim Ivireanul sa fie recunoscut oficial in intreaga Biserica Ortodoxa ca Sfant Ierarh si Martir", explica Parintele Stanciu.

DISPARE UN OM, SE NASTE UN SFANT

Bun patriot si luptator impotriva asupririi turcesti, care deja prevestea instalarea regimului fanariot, mitropolitul Antim a fost arestat la porunca lui Nicolae Mavrocordat in martie 1716 si a indurat din nou umilinte si chinuri in temnitele domnesti pana toamna, cand a fost caterisit pe nedrept de Patriarhia ecumenica, fiind condamnat si la inchisoare pe viata la Manastirea Sfanta Ecaterina din Muntele Sinai. Pe drum insa, ostasii turci l-au omorat si i-au aruncat trupul in apele raului Tungia, un afluent al Maritei, langa Adrianopol, in Bulgaria de astazi. Prin faptele si darurile sale deosebite, prin smerenia si dragostea de pocainta, Sfantul Antim a luminat viata duhovniceasca a vremii si a bineinmiresmat vremurile de pe urma. A cules intelesurile Evangheliei din nemarginita gradina a frumusetii duhovnicesti si le-a exprimat in limba romana, in care a vorbit si a scris limpede si frumos, zugravind in chip minunat icoana dorului si a cunoasterii de Dumnezeu.

TROPARUL SFANTULUI ANTIM

Credinciosii care vor sa se roage la Sfantul Ierarh Antim Ivireanul o pot face folosind ca rugaciune troparul Sfantului. "Sfinte Parinte Ierarhe Antim, dupa vrednicie ai fost randuit pastor si invatator al turmei celei cuvantatoare, si cu intelepciune dumnezeiasca revarsand raurile sfintelor tale cuvinte, viata ai pus-o pentru pastoritii tai, si cununa muceniciei ai dobandit de la Hristos Dumnezeu, pe care roaga-L, Sfinte Parinte Ierarhe Antim, sa daruiasca pace si mare mila celor ce savarsesc sfanta pomenirea ta."
×