x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Avort cu sonda

Avort cu sonda

13 Feb 2005   •   00:00

INSTRUMENTARUL MORTII
Cea mai folosita metoda de chiuretaj era cea cu sonda. Unele femei avortau singure, altele cu ajutorul babelor sau al medicilor.
LAURA TOMA

EVIDENTA NUMARULUI DE FEMEI DECEDATE,
PE CATEGORII DE VARSTA
Click pentru a mari
Multi dintre medicii si moasele care infierau focarele avortive in sedinte, faceau chiuretaje clandestine pe mai multi sau mai putini bani. Procurorii demascau aceste abuzuri, dand buzna in cabinete ginecologice, ca sa prinda pe cele care subminau politica pronatalista si inchizand din cand in cand ochii , caci aveau si ei cate o ruda insarcinata. De teama procuraturii sau din lipsa banilor (medicii practicau tarife mai mari decat babele), romancele recurgeau la avortul cu ajutorul sondei. Sonda era un instrument medical care se introducea in uter pentru a-l face sa se dilate. Are un furtunas de cauciuc moale si roz, cam de 25 de cm lungime, deschis la un capat si cu o gaurica mica laterala la capatul inchis. Pe langa sonda se lega o sarma care trebuia sa aiba o oarecare flexibilitate, iar sonda se introducea in uter, unde era lasata peste noapte, dupa care se scotea sarma. Apoi femeia astepta sa inceapa durerile si sangerarea. Devenisera frecvente cazurile de uter perforat cauzate de accidentele din timpul procedeului, precum alunecarea sarmei afara din sonda deja introdusa in uter sau infectii de la obiectele cu care romancele inlocuiau sonda. Femeile isi introduceau in uter si obiecte de uz casnic, frunze de muscata si de leustean, care sa le provoace sangerari si perforarea colului uterin: ace de par, crosete sau pene de gasca. Mai aveau la indemana si leacurile babesti, care le puteau folosi pana cand fatul misca prima data: vin fiert cu multa scortisoara si sarituri de pe masa.

PRIN VECINI. L. A., muncitoare de 48 de ani isi aminteste de practica sondei care i-a fost cel mai la indemana. Inca nu era casatorita in anul 1977. Traia cu barbatul care urma sa-i devina sot si a ramas insarcinata. "Eram foarte speriata ca parintii nu ma vor mai primi acasa, pentru ca i-am facut de rusine, dupa cum ma amenintau inca din copilarie daca se va petrece o astfel de intamplare". Asa a ajuns la o vecina, cu care prietenul ei a pus-o in legatura, sora medicala, care se ocupa cu provocarea avorturilor. "Era 9 seara cand m-am dus la acea vecina. M-a pus sa ma intind pe o canapea si mi-a pus o sonda. Au inceput durerile si apoi o hemoragie puternica. M-am trezit a doua zi la spital, la reanimare." Prin niste relatii, care au intevenit la interogatoriu, femeia a scapat de inchisoare.

SINGURA-N BAIE. O infirmiera de 54 de ani isi aminteste de cel de-al treilea avort al sau, care i s-a parut mai complicat. Cunostea metoda cu sonda din povestile altor femei si era a treia oara cand o folosea singura. "Am fiert sonda si mi-am introdus-o pentru a-mi provoca sangerarea si avortul. Dar sangerarea a pornit abia dupa doua saptamani, cand nici nu ma asteptam sa se mai intample ceva". In tot acest timp, femeia isi punea problema ce va face cu copilul care se va naste poate anormal, in urma interventiei ei. Sarcina era marisoara, "un carcel cat oul de rata. Cred ca avea peste doua luni, dar nu mi-am putut da seama daca era baietel sau fetita". A avortat in baie. Au urmat sangerari abundente cu cheaguri. Femeia se temea sa nu ajunga la spital, sa se trezeasca cu vreun interogatoriu. Isi planuia sa declare ca a ridicat ceva greu la curatenia locuintei. A avut noroc si nu a ajuns la spital.

In incercarea de a impiedica marirea familiilor, femeile foloseau mijloace contraceptive precum: balegarul, drojdia fermentata, rasina, amestec de miere si bicarbonat de sodiu, sucuri de ierburi si fructe. Altele isi acopereau cervixul cu jumatati de lamaie ca sa distruga spermatozoizii, hartie uleioasa, ceara de albine sau bureti inmuiati in otet. Adesea toate aceste mijloace contraceptive se dovedeau incet-nefolositoare, iar romancele ajungeau tot la provocarea avorturilor.

***Cazurile au fost preluate din "Interzicerea avorturilor"(1966-1989), ca fapt de memorie sociala, Lavinia Betea, din vol. "Viata cotidiana in comunism"

×
Subiecte în articol: editie de colectie sonda