x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Bancurile

13 Feb 2005   •   00:00

UMOR NEGRU
Romanii au facut haz de necaz chiar daca era vorba de lipsa alimentelor din magazine sau de congresele PCR.
IRINA MUNTEANU (anul nasterii 1974)

Decretul 770 a devenit si el subiect de umor. Umor negru, impregnat de critici la adresa lui Ceausescu, pentru ca moartea atator femei si invazia atat de brutala in viata privata numai motiv de ras nu erau. Inginerul Calin-Bogdan Stefanescu a inceput sa adune bancuri politice in 1979. A publicat mare parte dintre ele in 1991, in cartea "10 ani de umor negru romanesc". Momentul in care noteaza aparitia bancurilor avand ca tema "politica demografica" este anul 1984.

Obligatia de a face cat mai multi copii presupunea un efort sustinut seara de seara. A face dragoste nu mai tinea de intimitatea cuplului, ci era o datorie patriotica. "Emisiunea TV se incheie, de la un timp, cu urarea: «Noapte buna si spor la treaba!»." Aceeasi idee, de datorie fata de tara, care trebuie indeplinita cu orice pret, apare si aici: "S-au instituit amenzi pentru cuplurile fara copii: in primele trei luni este amendata sotia; in urmatoarele sase luni este amendat sotul; in urmatorii ani sunt amendati prietenii". Totul e controlat riguros, daca nu-ti indeplinesti treaba bine, ai parte de pedeapsa aferenta.

Subiectul "Decretului" este asociat si cu alte subiecte. Intr-unul din bancuri se scoate in evidenta faptul ca, prin acest decret, oamenii nu mai puteau sa aleaga cati copii sa faca. Nu aveau voie sa aiba mai multa constiinta decat animalele. Trebuiau sa se inmulteasca si sa produca un numar cat mai mare de pui. Se stie ca in acele vremuri taranii erau obligati sa creasca animale pe care sa le dea prin contract statului. In plus, mare parte din productia de animale mergea la export. Inventatorul acestui banc a asociat aceste obligatii ale bunului patriot: "Decretul care obliga femeile sa faca patru copii arata si ce se va intampla cu ei: unul il pastreaza familia si trei ii contracteaza cu statul. Din astia, unul ramane in tara si doi pleaca la export".

Unele bancuri presupun o adevarata poveste, altele n-au nevoie de prea multe cuvinte. Acesta beneficiaza de formula lozincii care-i indemna pe oameni pe calea spre construirea comunismului multilateral dezvoltat. "Ultima lozinca: «Nici o ovulatie fara fecundatie!»". Bancul de genul intrebare/raspuns a avut drept subiect si avorturile. "Intrebare: Care este culmea medicinei? Raspuns: Sa intrerupa o sarcina de partid." Decretul a prilejuit si aparitia unei noi porecle pentru Ceausescu: "De cand a dat decretul cu obligativitatea de a face patru copii, nea Nicu e supranumit Mamos-Voda cel Cumplit."

Alt banc arata ca moralitatea nu mai are aceeasi insemnatate intr-o societate in care datoria de a face patru copii e una patriotica: "Un militian prinde o pereche facand dragoste intr-un boschet. Ii duce la sectie si de acolo in fata tribunalului. La proces, fata e felicitata pentru patriotism, baiatul pentru initiativa, iar militianul e arestat pentru intrerupere ilegala de sarcina". Nu mai conteaza unde, cum si cu cine, cuplul era obligat sa procreeze.

Ceausescu este imaginat implicat in mod direct in aplicarea decretului. Nu numai ca da indicatii cuplurilor de la inaltimea tribunei, ci pune el insusi mana la treaba:

"Cu ce se ocupa in timpul liber Maurer?

- Vaneaza.

- Chivu Stoica?

- Bea.

- Ceausescu?

- Cu o sula de cizmarie, da gauri la prezervative".

Bula nu putea lipsi nici la acest subiect. Ceausescu vrea cat mai multi copii, nu poate sa-i faca singur. Mucalitul Bula ia totul ad litteram:

"Are loc o sedinta de partid cu tema: «Datoria patriotica a femeii romane de a darui tarii copii». Vine secretarul de partid si le explica la oameni de ce in Romania natalitatea trebuie sa creasca si, ca sa fie si mai convingator, le tot spune:

- Ati inteles, mai tovarasi, tovarasul Ceausescu vrea copii... cat mai multi copii...

Zice el asta de mai multe ori, le mai da niste statistici, mai pomeneste iar de tovarasul Ceausescu care vrea cat mai multi copii si la urma intreaba:

- Are cineva de pus vreo intrebare?

Se ridica Bula:

- Pai, tovarase, am inteles ce vrea tovarasul Ceausescu - cum sa nu inteleg? - , dar un singur lucru nu mi-e clar: o aduceti pe tovarasa Ceausescu aici la noi sau mergem noi, barbatii, la ea?"

Bancul politic a avut o functie de exorcizare a situatiilor de nesuportat. Chiar neactionand, doar spunand si razand, romanii s-au simtit un pic mai liberi. Si au continuat sa faca avorturi si copii.

Pentru a se opune regimului Ceausescu, multi dintre romani au ales rezistenta subterana, neexprimata in mod direct. In loc de manifestatii in strada si greve, a aparut o forma diferita de protest: bancurile politice.
×
Subiecte în articol: copii ceausescu editie de colectie