DE CE S-AU SCHIMBAT BANII
Bani puternici care sa ne usureze calculele, platile si sa ne pregateasca de trecerea la euro. Acesta este pariul facut de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, inainte de trecerea la leul greu.
Romania a intrat in clubul celor 50 de tari care si-au denominat monedele, care au taiat zerouri din coada bancnotelor nationale. De joi, 10.000 de lei vechi reprezinta 1 leu nou.
Multa lume se intreaba de ce este necesara denominarea si cui foloseste. Oficialii BNR au explicat ca este o decizie legata de imaginea tarii, acum cand intrarea in Uniunea Europeana este o certitudine. Insa, este si o masura care ne simplifica viata. Se termina un ciclu inflationist, iar banii cu multe zerouri in coada sunt greu de transportat, dau batai de cap sistemelor informatice, ii intimideaza pe investitorii straini. "Cand operezi cu marimi de zeci de miliarde de lei, mintea umana nu este capabila sa inteleaga despre ce suma este vorba", spune Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.
MILIONAR CU 25 DE EURO. Au existat si motive de natura pur economica. Cea mai mare moneda care a existat pe piata inainte de denominare, milionul de lei, abia daca echivala cu 25 de euro. Toti romanii erau milionari la salariu, insa peste cateva zile nu mai ramaneau cu mare lucru prin portofele. Lipsa unei bancnote puternice, cum este acum cea de 500 de lei noi (echivalentul a circa 140 de euro), aducea costuri mari in ceea ce priveste transportul, depozitarea, sortarea si distrugerea banilor.
CONFORT. Cetateanul obisnuit nu va avea nici de castigat, nici de pierdut. Poate de castigat un comfort psihologic. La randul lor, bancile au de suportat un cost pe care in timp si-l vor recupera si vor ajunge chiar si pe plus. Indirect, si oamenii vor avea de castigat. Daca bancile isi vor reduce costurile cu manipularea bancnotelor, ele vor putea sa ofere servicii bancare mai ieftine.
Romanii nu au de ce sa se teama. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca ipoteza unei temeri in randul populatiei privind procesul de denominare nu este justificata si nu se va observa o tendinta de investire a banilor in imobile, terenuri, bunuri de folosinta indelungata sau valuta.
Citește pe Antena3.ro
LEUL NOU
de Adrian Vasilescu | ||
Dar ce fel de leu? Am pornit la drum, in decembrie â89, cu un leu anemiat rau de tot. Din acest motiv, in primul rand, liberalizarea preturilor a coincis cu explozia inflatiei. Am avut nevoie, an de an, de tot mai multi lei ca sa cumparam tot mai putine marfuri. Totodata, cursul leu-dolar a alergat numai in galop. Perioadele de trap au fost foarte rare. Pentru a cumpara un dolar, am pornit prin a plati 200 de lei in februarie â91 si am ajuns la un curs al dolarului de 29.809 lei miercuri, 28 iunie 2005, ultima zi bancara de dinaintea introducerii leului nou. Treptat, lucrurile in economie au inceput sa se normalizeze. Din 2000 avem crestere economica. Tot din 2000, inflatia s-a transformat in dezinflatie, iar in prezent dezinflatia e deja consolidata. Am trecut la convertibilitatea de cont curent, a fost evitata intrarea tarii in incetare de plati, iar in perspectiva integrarii europene pregatim convertibilitatea totala. De mai bine de doi ani, leul nostru da semne de insanatosire. Dar trecutul i se agata de coada si incearca sa-l tina in loc. Orice tablou cu indicatorii economici ai tarilor europene arata, la rubrica rate de schimb, in raport cu dolarul sau cu euro, ca leul era singura moneda cu coada lunga, plina de zerouri. Desigur, acum ii sta mai bine cu patru zerouri taiate, ceea ce inseamna un euro de 3,6 lei. Plus alte avantaje: 1) o mai buna reglementare a circulatiei banilor; 2) o usurare a tranzactiilor si a decontarilor; 3) o reducere substantiala a cantitatii de moneda in circulatie; 4) o imbunatatire a operatiunilor financiare cu numerar si fara numerar; 5) intarirea puterii de cumparare a banilor prin grabirea procesului dezinflationist. Dupa 1990, experienta a 14 tari care au facut acest pas a aratat, cu putine exceptii, ca exercitiul taierii zerourilor e benefic. 1) deficit bugetar de maximum 3%; 2) ponderea datoriei publice in PIB de cel mult 60%; 3) dobanzi care sa nu depaseasca 8%; 4) o rata anuala a inflatiei care sa nu fie mai mare de 3%. Plus, dupa intrarea in Uniunea Europeana, un examen de cel putin doi ani, pentru a dovedi ca am ajuns la un curs de schimb stabil. Pana atunci insa, modul in care vom stapani valul integrarii europene va depinde fundamental de drumul leului nostru. Cel nou, desigur. |
|
BANCOMATELE VOR DA LEI NOIIncepand de vinerea trecuta, sumele inscrise pe bonurile eliberate de bancomatele ATM-uri, ASV-uri, POS-uri sau afisate pe ecranele acestora sunt exprimate in moneda noua, indiferent daca operatiunile se efectueaza cu insemne monetare vechi sau noi. Institutiile de credit si Trezoreria Statului vor efectua in perioada a 1 iulie 2005-31 decembrie 2006 plati si incasari in numerar in ambele monede. Ele vor verfica in continuare insemnele monetare din vechea emisiune primite prin incasari, repunerea in circulatie a celor corespunzatoare si depunerea la Sucursalele BNR a celor uzate. CUM SE FACE CONVERSIA DIN BANI VECHI IN BANI NOIConversia banilor se face prin impartirea sumelor la 10.000 (zece mii), urmata de rotunjirea zecimalelor sumelor obtinute la a doua zecimala (banul), prin adaos sau lipsa, astfel: suma rezultata in urma impartirii ce depaseste 0,0050 lei noi inclusiv se rotunjeste la 0,01 lei noi, iar suma mai mica de 0,0050 lei noi se rotunjeste la 0 (zero) lei noi. Valorile inscrise in facturi si alte documente emise in lei vechi anterior datei de 30 iunie 2005 si primite dupa data de 1 iulie 2005 vor fi convertite in lei noi. In aceasta situatie pot fi efectuate confirmari de solduri, dupa caz. Registrul de casa se intocmeste numai in moneda noua, chiar daca pana la data de 31 decembrie 2006 leul vechi mai are putere circulatorie. Insa prezentarea componentei soldului de casa se face in functie de structura numerarului existent, respectiv moneda noua si moneda veche, dupa caz. Tot de vinerea trecuta, Oficiul National al Registrului Comertului era obligat sa inregistreze din oficiu denominarea valorii capitalului social si a valorii actiunilor/partilor sociale ale persoanelor juridice inregistrate. RAPORTARI CONTABILETot de vineri, firmele sunt obligate sa intocmeasca situatiile financiare numai in moneda noua. Raportarile contabile semestriale la data de 30 iunie 2005 se intocmesc in lei vechi, la nivel de mii lei. Dar situatiile financiare anuale pentru anul 2005 se intocmesc in moneda noua, la nivel de leu, fara subdiviziunile leului. Tot de la 1 iulie, firmele trebuie sa realizeze conversia in lei noi a soldurilor initiale, a rulajelor si a soldurilor finale cuprinse in balanta de verificare la data de 30 iunie 2005. |
|
9 ANI PENTRU DENOMINAREParadoxal, denominarea in Romania are o istorie de aproape 10 ani. Banca centrala a realizat primul proiect de denominare in 1996. Banii desenati atunci nu au ajuns niciodata pe piata, din cauza inflatiei galopante. Nici macar in anul 2000, cand devenise prim-ministru al Romaniei, Mugur Isarescu nu a vorbit despre denominare. Abia din 2001, dupa ce inflatia s-a mai calmat, BNR a refacut proiectul. Acest al doilea plan al denominarii prevedea taierea a patru zerouri la 1 ianuarie 2004, adica acum un an si jumatate. Partidul de guvernamant de la acea vreme s-a temut insa de un posibil impact negativ asupra populatiei si de o reactie la alegerile din toamna trecuta. BNR a reactionat, informand Palatul Victoria ca va arunca pe piata bancnota de 1 milion de lei, pe atunci inexistenta. Chiar si asa, guvernul a amanat aprobarea legii privind denominarea, iar BNR n-a avut ce face, caci fara aprobarea parlamentului o asemenea reforma nu se putea realiza. In decembrie 2003, guvernatorul prezenta publicului figura ironica a lui Caragiale pe bancnota de 1 milion de lei. Alegerea personajului de pe hartia albastra nu parea deloc intamplatoare. Legea privind denominarea a fost aprobata de parlament in aceasta iarna, la limita pentru ca organizarea ei sa poata fi facuta la timp si BNR sa nu mai puna in circulatie bancnota de 5 milioane. (BizBazar, Antena 3) "Nu putem vorbi de rotunjire decat acolo unde se poate, cand este vorba de un curs de schimb, iar lucrurile sunt mai complexe. Ce rotunjire se poate face cand vor fi taiate doar zerourile din coada leului" Mugur Isarescu guvernatorul Bancii Nationale "Leul nou se introduce in circulatie in mod natural, iar moneda veche iese tot intr-un mod natural. Cele doua monede vor circula in paralel, iar bancile comerciale vor acumula banii vechi, care vor ajunge la BNR si vor fi retrasi din circulatie" Mugur Isarescu guvernatorul Bancii Nationale |