TRADITII
Folclorul romanesc a personificat bolile si a identificat vinovatii molimelor din lume. Cu cantec sau descantec toate vin, toate pleaca.
Lumea satului nu putea lasa necercetata lumea bolilor, a molimelor si a necazurilor pricinuite de acestea. Mama-i boa-la, fiica-i molima. Personificarea bolilor vine din vremuri adanc ingropate in trecut, vremuri in care primitivismul oamenilor nu le permitea acestora cercetarea bolilor in forma care se practica astazi.
ORIGINILE. I. Aurel Candrea scria in volumul "Folclorul medical roman comparat (Privire Generala. Medicina Magica)", aparut in 1999 la Editura Polirom, despre cauzele "magice" ale bolilor. Spune autorul despre omul primitiv ca acesta nu cunoaste nici pe departe functia normala a organelor din trupul sau. De aceea nu-si poate da seama ca bolile provin din tulburarea functiilor fiziologice normale din organism. Astfel, omul primitiv a ajuns la convingerea ca boala e pricinuita de cineva. Interesant este faptul ca aceste credinte s-au pastrat in unele parti ale Romaniei, precum si in alte parti ale globului, pana in zilele noastre, vremuri binecuvantate din punct de vedere al cunostintelor medicale. "Vinovata de boala" poate fi o fiin-ta nevazuta, supranaturala, un duh necurat sau un demon, care s-a strecurat in trup si a pus stapanire pe el. In viziunea omului simplu, "vinovatul de boala" se ia dupa om, il loveste, il mananca, il rapune sau il prapadeste. Omul terorizat de personajul negativ al povestii se zvarcoleste ca sarpele, se umfla ca broasca, se vaita, se jeleste, racneste si urla. Numai o putere lecuitoare il poate salva altfel... ii da mortii ofranda viata sa. In cazul in care bolnavul a capatat boala din cauza unui blestem sau a unei pedepse divine... scapa mai greu. De asemenea, vechile credinte vorbeau despre eclipse sau stele cazatoare ca despre purtatori de ghinion sau prevestitor de vremuri grele: molime, razboaie, pedepse divine.
LIFTE SPURCATE. Omul nu putea lasa "demonul" bolii sa-l ucida, trebuia cumva sa-l trimita pe pustii. Aveai nevoie de un vraci, descantator, initiat sau un ales. Este absolut necesar sa cunosti si numele "raului". Cunoscandu-i numele iti intra in stapanire. Daca nu il stii, macar sa-l introduci intr-o grupa "valorica". "Buba alba, buba neagra/Buba porceasca, buba evreiasca/Buba frantuzeasca, buba de 99 de neamuri/ Nouazeci si noua de bubi", dupa cum se spunea in Valcea. In alte zone apar: "Buba bubelor/ Muma ciumelor/ Tu, branca turcheaza/ Tu, branca galbena/ Tu, branca din soare-sec". Dar unde-i buba... e si antidotul...
PORTRET DE DEMON. "De dimineata m-am sculat/ Pe fata m-am spalat/ Pe carare am urcat/ Un om nazdravan m-a intampinat/ Cu ochi ca de foc/ Cu gura de jaratec/ Cu maini de otel/ Si cu opinci de fier/ La mine ca se dadea/ Si cu foc ma atingea...", se povestea prin judetul Ialomita. Nazdravanul era duhul bolii. Cu ajutorul focului o impartea prin lume ca si colacii la pomana imbolnavitului. Nu este admisibil! Unde-s descantatorii? Iote-i! Spune I. Aurel Candrea in volumul sau ca toti acesti demoni ai bolilor, aceste duhuri rele, atat de temute din pricina actiunii lor nefaste, au niste slabiciuni, niste cusuri capitale, de care cei priceputi, descantatorii si vracii, stiu sa profite si-i pot astfel alunga din trupul omului. Demonii STAS sunt "prosti de dau in gropi". Cred toate neroziile cu care oamenii cauta sa-i prosteasca. Sunt fricosi si misei, se ingrozesc de toate cele si fug "ca de dracuâ" cand sunt amenintati. Culmea! Chiar ei sunt dracii! Se sperie de orice zgomot si sunt mari petrecareti. Drept urmare... Crestinii ii ameninta ba cu bataia, ba cu sabia lui Dumnezeu ori cu apa clocotita, cruce, capete de lupi, caini, vulpi. Daca nu se sperie din acestea, descantatorul buciuma, trag clopotele, striga, chiuie si tipa de se duc dracusorii pe pustie de frica. Apele adanci, focurile mari ori padurile dese sau pustiurile intinse sunt si ele motive de spaima dracusoreasca!
Pentru a imbuna Ciuma, femeile ii teseau o camasa
pe care apoi o lasau ofranda la o rascruce de drumuri sau la hotarul
dintre case |
Citește pe Antena3.ro
Eclipsele sau cometele prevesteau
mari nenorociri |