x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Canada, noul El Dorado romanesc

Canada, noul El Dorado romanesc

30 Oct 2006   •   00:00


Din sumar: Emigrarea, ieri si azi / ""Acasa"" si in ""tara"" / Visul american: o familie, o casa / In stil american, pe frantuzeste / Intre doua lumi / Viata comunitatii / ""Nimic fara Dumnezeu"" / Party romanesc / ""Ca la mama acasa"" / Marius de la Niagara / Ultima halta la Rai / De ce Canada? /






FOTOREPORTAJ - Click pe imagine

CETATEAN DE PRIM RANG

editorial de LAVINIA BETEA
Cand s-a zvonit ca in Lumea Noua a Americii se gaseste un loc unde daca lasi sa ti se scurga apa adunata in pumni dintr-un miraculos rau, in palme raman grauncioare de aur, europenii au dat navala. N-a fost ca in poveste. Cu rare exceptii, nici viata imigrantului roman din Canada nu este identica povestilor spuse celor de-acasa ori sloganurilor publicitare care inlocuiesc acum legendele frumoase. In acest El Dorado al prezentului nu ajung sarmanii ori ratatii din tarile de bastina. Dimpotriva, politica imigrationista a statului canadian impune fiecarui solicitant la rezidenta sa ia cu el un semnificativ capital financiar, sa cunoasca limbi straine, sa aiba diplome de inalta calificare, cazier curat si ceea ce s-ar numi "personalitate corespunzatoare integrarii". Ca si cum viza canadiana ar fi un act de nastere nou, proaspatul imigrant incepe viata de la capat. Vanzatori de hamburgeri, paznici de noapte, menajere ori (mai rar) ingineri, intrarea in fluxul social ii transforma in piesele unui imens angrenaj, obligandu-i sa mentina ritmul unei eficiente mereu sporite. Cu ce folos? Banii de-aici au alta valoare decat salariile castigate pentru munci similare ori de mare specializare din Romania.
Cu pasaportul si experienta canadiana sunt oriunde bine primiti. Legile tarii de adoptie sunt valabile pentru toti, iar visul american - casa, masina, concediu in locuri exotice - e si la indemana imigrantului.
Emigrat in Canada, romanul ajunge si el cetatean de rangul intai al lumii globalizate.

×
Subiecte în articol: editie de colectie