ADAPTARE
A inceput sa cante la chitara de la cinci ani. Acasa, in Republica Moldova, Pavel Stratan este un nume. Abia in 2004 a devenit cunoscut si la noi.
|
Cand a pus prima ora mana pe chitara, Pavel Stratan a cantat o piesa... folk |
Pavel Stratan s-a nascut pe 11 noiembrie 1970 in localitatea Niscani, raion Calarasi din Republica Modova. Desi in 1977 a cantat prima data la chitara pe o scena, iar primele versuri le-a scris la 13 ani, abia in 2002 a lansat primul sau album. In Romania, Pavel Stratan a devenit cunoscut datorita Carcotasilor, Serban Huidu fiind cel care a inceput sa promoveze la radio piesele basarabeanului.
FOLK SA FIE! Chiar daca nici la aceasta ora nu stie in ce gen muzical se incadreaza ceea ce canta, Pavel Stratan a inceput cu folkul. "Atunci cand eram mic si am pus mana pe chitara, eram indragostit de folk. Si folk am inceput sa cant." Basarabeanul are chiar si o teorie despre aparitia muzicii folk pe pamantul natal. "Probabil ca folkul a aparut in Moldova atunci cand cineva a simtit ca trebuie sa cante in acest stil, sa-si manifeste trairile punandu-le in niste versuri frumoase, emotionante si dandu-le o linie melodica aparte. In Moldova, folkul a aparut cu atat de mult timp in urma, cu cat este de vechi neamul nostru. Pentru ca moldovenii sunt foarte sensibili si foarte sufletisti." Tema predilecta? Dragostea. Si chiar daca se canta dragostea, Pavel Stratan spune ca, in trecut, unele piese ii deranjau pe "cei de sus". "Nimeni nu era fericit daca incepea sa se cante impotriva sistemului. Insa eu nu m-am confruntat cu cenzura. Asta pentru ca am inceput sa cant public intr-un moment in care clasa politica de la noi intrase pe un alt drum. Si cred ca nu am deranjat pe nimeni niciodata. Vedeti, eu cant despre copilarie, despre oameni, despre obiceiuri, despre iubirile adolescentine, fac ironie asupra bauturii si toate acestea nu cred ca afecteaza in vreun fel."
CAntece Si cAntAreTi. Si Moldova a avut si are folkistii sai. Iuri Sadovnic, Licu Goncear, Silvia Grigore, sotii Teodorovici, Victor Buruiana. "Sunt unii dintre cei mai reprezentativi pentru noi, cei care au influentat cel mai mult miscarea folk din Moldova. Dar nu numai ei, si nu vreau sa supar pe nimeni daca nu fac si alte mentiuni."
Printre piesele preferate de Stratan se numara "S-a deschis fereastra", cantata de Silvia Grigore, "Sfanta ni-i
casa", a sotilor Ion si Aldea Teodorovici.
"Nimeni nu era fericit daca incepea sa cante impotriva sistemului. Insa eu nu m-am confruntat cu cenzura, pentru ca nu a existat nici un motiv. Asta pentru ca am inceput sa cant public mai mult intr-un moment in care clasa politica de la noi intrase pe un alt drum" -
Pavel Stratan, cantautor
COPILARIA
|
Imi aduc aminte cand /
Ii faceam la mata vant /
Si zbura ca pasarea /
Dar pica ca mazarea de picase jos /
Si daca mata mai traia /
Si daca mai putea mergea /
Noi de codita moale /
Legam conserve goale /
Si tot era frumos, frumos...
Mama mea, tatal meu /
Nu ma bateti, nu-s de vina eu /
Mata cred ca singura vrea /
Sa se-nvete a zbura /
Drept ca fratele jos /
Trebuia s-o prinda, dar n-o fost /
Si mata cand ne vede /
Nici amuâ nu-i vine-a crede /
Ca ase ceva o fost. /
Si mata cand ne vede /
Nici amuâ nu-i vine-a crede /
Ca ase ceva o fost.
Unde-s, Doamne, zilele /
Cand ne scaldam cu canele /
Cand el la suprafata vrea /
Dar noi cu-o ata il mai tineam sub val /
Si canele facea "bul-bul" /
Dar noi radeam ca cei nebuni /
Si printre apa verde vedeam ca nu se vede /
Noi scoteam la mal, la mal.
Mama mea, tatal meu /
Nu ma bateti, nu-s de vina eu /
Canele cred ca singur vrea /
Sa invete a-nota /
Drept ca fratele o vrut ca sa-l scoata /
Cred ca n-o putut /
Si canele cand ne vede /
Nici amuâ nu-i vine-a crede /
Cata apa o baut. /
Si canele cand ne vede /
Nici amuâ nu-i vine-a crede /
Cata apa o baut.
Muzica/versuri/interpret: Pavel Stratan
|